Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πάγκος Ολυμπιακός Φωτογραφία: Intime

Bloggers

Σημασία έχει το ταξίδι, ή το πρωτάθλημα;

11.03.24 | 14:45

Γράφει: Μαρία Ζαφειράτου

Από την ημέρα που ο Πέδρο Μάρτινς έκλεισε για τελευταία φορά πίσω του την πόρτα του προπονητικού κέντρου στο Ρέντη έως και σήμερα, ο Ολυμπιακός είναι σε αναζήτηση.

Όχι προπονητή -τουλάχιστον όχι αυτή την στιγμή που γράφεται το κείμενο. Σε αναζήτηση ησυχίας, σταθερότητας, ποιότητας, κορμού, ισορροπίας, δυναμικής. Είναι μακρύς ο κατάλογος, εν ολίγοις ψάχνει όλα όσα – φαίνεται να- έβαλε στην βαλίτσα του φεύγοντας ο Πορτογάλος τεχνικός.

Και όλα όσα δεν κατάφεραν να (επανα)φέρουν ο Κορμπεράν, ο Μίτσελ, ο Ανιγκό, ο Μαρτίνεθ, ο Καρβαλιάλ.

Θα το καταφέρει ο Μεντιλίμπαρ; Το ερώτημα -προς το παρόν- επιβάλλεται να είναι ρητορικό. Η κλασική φράση στο αθλητικό ρεπορτάζ «κοιτάμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά», για να μην πούμε και την κάθε μέρα, θα πρέπει να γίνει μια τεράστια ταμπέλα στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού ώστε να την βλέπουν όλοι ανεξαιρέτως, σε καθημερινή βάση.

Για να μην γίνει και ο Ισπανός ένας ακόμα… one night stand coach, σε αυτή την ατέρμονη σεζόν για τον Ολυμπιακό, κανένας αγώνας δεν χρειάζεται να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τους άλλους, καθώς όλοι, από ένα σημείο και πέρα δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από σκαλοπάτια στα οποία πατάει και συνεχίζει, με την ελπίδα στο μυαλό ότι έχει πάρει τον σωστό δρόμο. Καμία ήττα δεν θα φέρει την καταστροφή και καμία νίκη, όσο θριαμβευτική κι αν θα μοιάζει, δεν θα είναι ικανή να σκεπάσει με χρυσόσκονη τα προβλήματα της ομάδας.

Διότι μετά από αλλαγή έξι (6!) προπονητών σε σχεδόν δύο σεζόν, είναι βέβαιο ότι έχει χαθεί, έχει ξαναπεράσει από τα ίδια μονοπάτια, έχει κάνει κύκλους ξανά και ξανά αλλά στον προορισμό του δεν έχει φτάσει. Πέρασε από συμπληγάδες πέτρες (βλ. αποκλεισμός από το Κύπελλο) που φάνηκαν να τον τσακίζουν για τα καλά. Αλλά συνέχισε. Και αν κάποια στιγμή άκουσε «σειρήνες» να του φωνάζουν με κάποια καλά αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη (βλ. Φερεντσβάρος), ήρθε η πραγματικότητα και τον προσγείωσε -με δύο συνεχόμενες σκληρές ήττες στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Οπότε καλά θα κάνει να κλείσει τα αυτιά του. Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα, για τον Ολυμπιακό σημασία δεν έχει το ταξίδι, αλλά να βρει ξανά (μια σαν) την Ιθάκη που είχε επί Μάρτινς.