Μανθάνο Διαιτητής Φωτογραφία: Intime

Διαιτησία

Φοβούνται φάση «Μανθάνο» στους αγώνες κατάταξης

13.03.24 | 20:30

Γράφει: Avatar photo

Οι διαιτητές εξακολουθούν να προβληματίζονται για τον χρόνο των καθυστερήσεων που προστίθενται στο δεύτερο ημίχρονο των αγώνων. Μετά τα όσα έγιναν στα τελευταία παιχνίδια του Παναθηναϊκού, που δικαιολογημένα προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες του, ήρθε να «κουμπώσει» στην ιστορία ο σάλος που ξέσπασε στην Ισπανία με τον Μανθάνο. Ο Ίβηρας ρέφερι έκανε μπάχαλο το παιχνίδι Βαλένθια-Ρεάλ (2-2), καθώς ακύρωσε γκολ των φιλοξενούμενων που σημείωσε ο Μπέλιγχαμ. Σφύριξε τη λήξη του αγώνα τη στιγμή που η μπάλα ήταν στο αέρα πριν ο παίκτης της Ρεάλ στείλει με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα. Ο Μανθάνο τιμωρήθηκε από την ισπανική ΚΕΔ αλλά αλλοίωσε το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Αργότερα εξήγησε ότι είχε ενημερώσει τους παίκτες ότι επρόκειτο να σφυρίξει για τελευταία φορά στο ματς μετά την εκτέλεση του κόρνερ. Όμως δεν το έκανε αμέσως. Παίχθηκε ποδόσφαιρο πριν γίνει η σέντρα. Αρκετοί ρέφερι από τον πίνακα της Super League φοβούνται ότι μπορεί να γίνει το ίδιο στα ματς των φετινών play offs και play outs λόγω της βιασύνης ορισμένων συναδέλφων τους να ολοκληρώσουν γρήγορα τα παιχνίδια!!!

Ο Λαόθ είπε την αλήθεια

Ο πρώην κορυφαίος Ισπανός διαιτητής Ματέου Λαόθ, ο οποίος κρέμασε πέρσι το καλοκαίρι τη σφυρίχτρα του μετά την άκρως επιτυχημένη καριέρα του, ήταν ο πρώτος που ξέσπασε μετά το ποδοσφαιρικό σκάνδαλο. Δώστε βάση σε όσα είπε: «Με ανησυχεί ότι έναν διαιτητής με 11 χρόνια εμπειρία έκανε τέτοιο λάθος ενώ θα μας εκπροσωπήσει στο επόμενο Euro. Υπάρχει μεγάλος εγωισμός. Το λάθος του Μανθάνο ήταν συστηματικό και για μένα δηλώνει άγνοια. Επίσης η διαχείριση του χρόνου των καθυστερήσεων ήταν άθλια. Δόθηκαν επτά λεπτά στο δεύτερο μέρος ενώ υπήρχε ο τραυματισμός του Ντιακαμπί, το γκολ για το 2-2, το πέναλτι στον Ντούρο στο 90΄κτλ. Αν συνεχίσουμε έτσι θα κάνουμε μεγάλη ζημιά στο ποδόσφαιρο. Πρέπει όλοι να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Δεν μπορείς να τα βάζεις όλα σε κουτάκια, το ποδόσφαιρο θα σε εκπλήξει. Αν δεν γινόταν αυτή η συμφορά, η Επιτροπή Διαιτητών θα είχε κρίνει πως η διαιτησία ήταν πολύ καλή». Τα ίδια ακριβώς λένε μεταξύ τους και οι Έλληνες ρέφερι. Δεν μπορούν να βγουν και να τα πουν δημόσια. Απαγορεύεται να κάνουν δηλώσεις. Απαιτείται σχετική άδεια από την ΚΕΔ. Αν παραβούν τον κανόνα δεν πρόκειται να οριστούν ξανά σε παιχνίδι. Ότι είπε ο Λαόθ το είχε επισημάνει το monobala.gr. Πριν γίνει.

«Κλείδωσε» και δεν αλλάζει

Στο μεταξύ ο Μανθάνο είχε κάνει κάτι ανάλογο σε αγώνα της Βαγιαδολίδ, προκαλώντας τον υποβιβασμό της. Ο Λαόθ έκανε λόγω για εγωισμό από την πλευρά του συναδέλφου του. Δεν είναι όμως μόνο θέμα εγωισμού. Οι διαιτητές πηγαίνουν στα παιχνίδια, έχοντας υπολογίσει όλα τα δεδομένα. Την παραμικρή λεπτομέρεια. Ξέρουν ποιοι είναι οι «άτακτοι» παίκτες, οι επικίνδυνοι να τους προκαλέσουν πρόβλημα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Πως αντιδρούν όσοι βρίσκονται στους πάγκους. Τις απουσίες των ομάδων. Τι θέλουν από το παιχνίδι και με ποιο αποτέλεσμα είναι ικανοποιημένες ή βολεύονται. Το αγωνιστικό στυλ τους και άλλα σημαντικά στοιχεία. Έχουν φτιάξει μία εικόνα για το ματς στο μυαλό τους πριν από την έναρξη του. Όταν αυτή εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του δεν αλλάζουν το σενάριο. Δεν θα βγουν από το ασφαλές μονοπάτι. Όταν καταλάβουν ότι δεν έχει γίνει κάτι φοβερό και τρομερό που θα προκαλέσει την αντίδραση των ομάδων. Τότε είναι που δημιουργείται το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις. «Κλειδώνουν» πράγματα στο μυαλό τους που δεν αλλάζουν. Έτσι την πάτησε και ο Μανθάνο. Ο Λαόθ ανέφερε ότι το ποδόσφαιρο θα σε εκπλήξει και έχει απόλυτο δίκιο. Στο δευτερόλεπτο. Είναι απρόβλεπτο, δεν μπορούν να μπουν όλα σε κουτάκια. Οι ρέφερι δεν συνυπολογίζουν τι έχει γίνει με όλες τις διακοπές του παιχνιδιού στο δεύτερο ημίχρονο με αποτέλεσμα να εκτεθούν. Φάση «Μανθάνο» στους ελληνικούς αγώνες κατάταξης; Σε ντέρμπι; Μετά θα παραμείνουν τρεις ημέρες στο γήπεδο. Μην νομίζετε ότι οι ξένοι διαιτητές που έρχονται για να διευθύνουν ματς του ελληνικού πρωταθλήματος εξαιρούνται από τον κανόνα. Πόσο μάλλον όταν ξέρουν ότι φεύγουν χωρίς να κινδυνεύουν με τιμωρία για την απόδοση τους.

Προστατεύστε τον χρόνο

Η FIFA και η UEFA έχουν επανειλημμένως ζητήσει από τους διαιτητές να προστατεύουν τον χρόνο στα ματς. Δεν θέλουν σπατάλη, να γίνονται δηλαδή συνεχώς καθυστερήσεις. Όταν αυτό συμβαίνει οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να προσθέτουν τον χρόνο που χάθηκε στις καθυστερήσεις. Έχουν ζητήσει να παίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο ποδόσφαιρο στα παιχνίδια. Άλλωστε στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα περισσότερα γκολ σημειώνονται στις καθυστερήσεις, Η ιστορία άρχισε από το Μουντιάλ του Κατάρ. Μετά ακολούθησαν σχετικές αναφορές στα διαιτητικά σεμινάρια. Διεθνή και εγχώρια. Κανείς δεν έχει δικαιολογία. Οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες για το θέμα. Ας ελπίσουμε να μην εμφανιστεί Έλληνας ή ξένος Μανθάνο στα επόμενα παιχνίδια. Στο χέρι όλων είναι να το αποφύγουν.