O διαιτητής Ανδρέας Γκάμαρης Φωτογραφία: Intime

Διαιτησία

Τα στατιστικά των διαιτητών της Super League

15.03.24 | 11:37

Η κανονική περίοδος στο πρωτάθλημα της Super League ολοκληρώθηκε και ήρθε η ώρα να δούμε ποιους διαιτητές και σε ποιους τομείς εμπιστεύτηκε περισσότερο ή λιγότερο η ΚΕΔ.

Στην πρώτη τριάδα αναφορικά με τους ορισμούς στα παιχνίδια, προκειμένου να τα διευθύνουν, βρίσκονται ο Τάσος Σιδηρόπουλος (11), ο Άρης Διαμαντόπουλος (11) και ο Βαγγέλης Μανούχος (11). Κάποιος μη διεθνής δεν έκανε την έκπληξη.

Η συμμετοχή του Μανούχου στο πρόσφατο παιχνίδι Λαμία-ΑΕΚ (0-4) των play offs και η επικείμενη στην αναμέτρηση Ατρόμητος-ΠΑΣ Γιάννινα στα play outs, θα προστεθoύν, όπως και των υπολοίπων, όταν τελειώσουν οι αγώνες κατάταξης. Τους λιγότερους ορισμούς πήραν ο Δημήτρης Μαλούτας, ο Στέφανος Κουμπαράκης και ο Μιχάλης Ματσούκας. Σφύριξαν έκαστος από 3 ματς.

Οι VARίστες

Πρώτοι στο VAR είναι ο Στέφανος Κουμπαράκης (15), ο Σπύρος Ζαμπαλάς (14) και οι Κώστας Περράκης, Άγγελος Ευαγγέλου, που μπήκαν από 12 φορές στο VOR (δωμάτιο ελέγχου VAR). Είναι οι ρέφερι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις δύσκολες φάσεις των αγώνων.

Οι τέταρτοι διαιτητές

Ο Σταύρος Τσιμεντερίδης είναι ο διαιτητής που βρέθηκε της περισσότερες φορές (16) μεταξύ των πάγκων στα παιχνίδια. Οριακά πέρασε τον Παναγιώτη Τσιάρα που είχε τον ίδιο ρόλο σε 15 ματς. Στην 3η θέση ακολουθούν τρεις διαιτητές με 14 παιχνίδια. Ο Κώστας Πουλικίδης, ο Άρης Βάτσιος και ο Αλέξανδρος Κατσικογιάννης. Όλοι οι προαναφερθέντες βρέθηκαν αρκετές φορές σε δύσκολη θέση κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Όταν χρειάστηκε να κατευνάσουν τα πνεύματα ή να παρέμβουν για να αποβληθεί προπονητής, παίκτης που δεν είχε την πρέπουσα συμπεριφορά. Ο Άγγελος Ευαγγέλου, ο Στέφανος Κουμπαράκης και ο Βαγγέλης Μανούχος δεν αγωνίστηκαν ποτέ φέτος ως τέταρτοι διαιτητές.

Ο πρωταθλητής

Ο διαιτητής με τους περισσότερους ορισμούς γενικά στο φετινό πρωτάθλημα ήταν ο Ανδρέας Γκάμαρης. Σφύριξε σε 6 παιχνίδια, σε 10 ήταν στο VAR και σε 8 τέταρτος διαιτητής. Σύνολο 24 ματς. Ο Άρης Διαμαντόπουλος πήρε το ασημένιο μετάλλιο με 23 ορισμούς και το χάλκινο μοιράστηκαν ο Θανάσης Τζήλος με τον Φώτη Πολυχρόνη. Με συμμετοχή σε 22 αγώνες.

Το πόρισμα

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι η ΚΕΔ έχει κατηγοριοποιήσει σε γενικές γραμμές τους διαιτητές της Super League. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι οι διεθνείς έχουν σφυρίξει στα περισσότερα παιχνίδια, που ανέκαθεν ήταν ο κανόνας, παρατηρούμε ότι επιλέγει κάποιους περισσότερες φορές για το VAR και ορισμένους άλλους για τέταρτους. Δεν διακρίνουμε κάτι το φοβερό γιατί πάντα παίζει ρόλο η ιεραρχία. Η παλαιότητα των ρέφερι στον πίνακα.

Σίγουρα κάποιοι διαιτητές θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί και ότι έπρεπε να έχουν διευθύνει πιο πολλά παιχνίδια. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να έχει βάση σε σύγκριση με τον αριθμό των παιχνιδιών που πήραν άλλοι. Αν είναι να ξεχωρίσουμε κάτι, είναι οι πολλοί ορισμοί του Ανδρέα Γκάμαρη στο VAR, χωρίς να υπονοούμε ότι δεν άσκησε σωστά τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν. Απλώς το επισημαίνουμε γιατί ο εν λόγω ρέφερι δεν είναι διεθνής στο VAR. Παρόλα αυτά δεν είναι πρώτος στη σχετική λίστα.