ΑΕΚ - ΚΠΡ Φωτογραφία: Eurokinissi

ΑΕΚ

Όταν η ΑΕΚ έγραψε μια «ολόχρυση» σελίδα στην ευρωπαϊκή της ιστορία (vids)

16.03.24 | 13:00

Ο Μάρτιος είναι ένας πολύ σημαντικός μήνας στην Ελλάδα, αλλά τείνει να γίνει πολύ σημαντικός μήνας και για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Είναι ο μήνας που οι ομάδες από τη χώρα μας κάνουν τη δικιά τους «επανάσταση» κόντρα στις ευρωπαϊκές. Οι ανατροπές πάρα πολλές, με πιο πρόσφατες αυτές του ΠΑΟΚ κόντρα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Ολυμπιακού απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, με τις δύο ομάδες να ονειρεύονται τον τελικό του Conference League.

Σαν σήμερα, όμως, η ΑΕΚ ήταν αυτή που στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή της εμφάνιση απέκλεισε την ΚΠΡ στα προημιτελικά του τότε Κυπέλλου UEFA και προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Η ήττα με 3-0 στο ματς της Αγγλίας

Η Ένωση είχε κάνει την υπέρβαση και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, όπου συνάντησε την αγγλική Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς.

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ ταξίδεψαν στην Αγγλία για το πρώτο παιχνίδι και αγωνιζόμενοι σε έναν πολύ κακό αγωνιστικό χώρο στο «Λόφτους Ρόουντ», έχασαν με 3-0.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας, Σκρέκης, Θεοδωρίδης, Ραβούσης, Νικολάου, Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ, Λ.Παπαδόπουλος (56’ Τάσος), Παπαϊωάννου, Μαύρος.

Η ανατροπή και η αλλαγή του Χρηστίδη

Στη ρεβάνς της 16ης Μαρτίους 1977, το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας γεμίζει ασφυκτικά παρά τη βαριά ήττα του πρώτου αγώνα και όλοι ελπίζουν πως θα γίνει το μεγάλο θαύμα και η ΑΕΚ θα πάρει την πρόκριση.

Ο «δικέφαλος» ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα και το ματς οδηγείται στην παράταση. Και εδώ έρχεται η στιγμή που έχει χαραχτεί στο μυαλό όλων όσοι είχαν παρακολουθήσει το παιχνίδι. Λίγο πριν την λήξη της παράτασης, ο προπονητής της ΑΕΚ, Φράντισεκ Φάντρονκ, αποφασίζει να αντικαταστήσει τον Στεργιούδα με τον Χρηστίδη, καθώς είχε διαβλέψει στις προπονήσεις την ικανότητα του δεύτερου στις αποκρούσεις πέναλτι.

Ο Φάντροκ δικαιώνεται με την επιλογή του, καθώς ο έμπειρος τερματοφύλακας γίνεται ο μεγάλος ήρωας της αναμέτρησης, αφού χάρη στις δύο αποκρούσεις πέναλτι, η ΑΕΚ παίρνει την πρόκριση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας (117’ Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115’ Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.

Οι ήρωες της ΑΕΚ θυμούνται και διηγούνται

Η ΑΕΚ πριν κάποια χρόνια, μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Youtube, έδωσε βήμα στους πρωταγωνιστές εκείνης της νύχτας. Οι παλιότεροι αναπολούν τον θρίαμβο και οι νεότεροι απολαμβάνουν τη διήγηση.