ΠΑΟΚ βοηθός προπονητή Ραζβάν Λουτσέσκου Φωτογραφία: Intime

ΠΑΟΚ

Ο… αθόρυβος συνεργάτης του Λουτσέσκου

18.03.24 | 12:18

Αποτελεί έναν από τους καινούργιους συνεργάτες του Ράζβαν Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ, με τη φιλία που τον δένει ωστόσο με τον Ρουμάνο προπονητή να κρατάει πολλά χρόνια.

Ο λόγος για τον Νικολάε Κονσταντίν, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι κλήθηκε από τον Λουτσέσκου να αντικαταστήσει τον Κριστιάνο Μπάτσι στο «ασπρόμαυρο» τεχνικό τιμ και να πάρει ουσιαστικά ολόκληρο το… χαρτοφυλάκιο του Ιταλού.

Άπειρες ώρες δουλειάς στις στημένες φάσεις

Ένα από τα βασικά καθήκοντα του Κονσταντίν στον «δικέφαλο», εάν όχι το βασικότερο, είναι η δουλειά στις στατικές φάσεις, τόσο σε φάση επίθεσης όσο και σε φάση άμυνας. Είναι άλλωστε ενδεικτικός πως αυτός βγαίνει από τον πάγκο για οδηγίες, όταν υπάρχει μία στημένη φάση στην οποία ο ΠΑΟΚ πρέπει να επιτεθεί ή να αμυνθεί.

Ο 50χρονος Ρουμάνος, αρχής γενομένης από το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία, ξεκίνησε να «γράφει» άπειρες ώρες δουλειάς με τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ πάνω σε ένα ολοκαίνουργιο ρεπερτόριο, έχοντας αρχικά ως «κολώνα» και σημείο αναφοράς τον Γουίλιαμ Τρόοστ-Έκονγκ.

Τελικά, βέβαια, αυτός που ανέδειξε στον απόλυτο βαθμό το έργο του Κονσταντίν, ήταν ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει για τον πρώην πρώτο προπονητή της Πετρολούλ, ο οποίος δέχθηκε τον περασμένο Ιούνιο να πάρει έναν… δεύτερο ρόλο ως βοηθός του Ράζβαν Λουτσέσκου, εξαιτίας της τεράστιας εκτίμησης που τρέφει για τον προπονητή του ΠΑΟΚ, εκτός του ότι η οικονομική πρόταση του «δικεφάλου» τον ικανοποίησε πλήρως.

Τα γκολ με Αϊντραχτ και το… πικ με Ντιναμό

Τα παιχνίδια που αποτελούν σημείο αναφοράς στην έως τώρα φετινή ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ, εκτός από αυτά των προκριματικών, είναι τρία. Τα δύο με την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης στη φάση των ομίλων και αυτό της περασμένης Πέμπτης στην Τούμπα κόντρα στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ! Και στα τρία, η «σφραγίδα» του Κονσταντίν είναι ιδιαίτερα έντονη!

Έχουμε και λέμε: Γκολ του Κουλιεράκη από στημένη φάση στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων στον αγώνα με την Άιντραχτ στην Τούμπα και γκολ του Τόμας Κετζιόρα στο 55ο λεπτό από στημένη φάση στη Φρανκφούρτη, ενώ ο επικός θρίαμβος εις βάρος της Ντινάμο Ζάγκρεμπ ξεκίνησε με γκολ του Μπάμπα Ράχμαν στο 27′ από κόρνερ του Αντρίγια Ζίβκοβιτς και ασίστ του Κουλιεράκη και σημαδεύτηκε από το γκολ του Κουλιεράκη στο 73′, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Κίριλ Ντεσπόντοφ.

Η επιτομή της «κομπίνας» στον Βόλο!

Με το σύγχρονο ποδόσφαιρο να απαιτεί τη μέγιστη «εκμετάλλευση» των στατικών φάσεων, ο ΠΑΟΚ τα πάει εξαιρετικά έχοντας μία άκρως ποιοτική τετράδα «εκτελεστών», αποτελούμενη από τους Αντρίγια Ζίβκοβιτς, Κίριλ Ντεσπόντοφ, Τάισον και Τόμας Μουργκ.

Το γκολ όμως που φέρει στο… 101% την υπογραφή του Κονσταντίν, είναι το τρίτο στη νίκη επί του Βόλου στο Πανθεσσαλικό με σκορ 5-0. Κόρνερ για τον ΠΑΟΚ στο 51′, ο Μουργκ βρήκε τον Τάισον στη γωνία της μεγάλης περιοχής, αυτός επέστρεψε την μπάλα στον Αυστριακό που «σημάδεψε» τον Ντεσπόντοφ στο ημικύκλιο, ο Τάισον άφησε την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του και ο Βούλγαρος δεν αστόχησε στο πολύ δυνατό σουτ που πραγματοποίησε.

Κρατάει χρόνια αυτή η… κολόνια

Ο Νικολάε Κονσταντίν και ο Ράζβαν Λουτσέσκου δεν συναντήθηκαν -και συνεργάστηκαν- για πρώτη φορά στον πάγκο της Πετρολούλ στο ξεκίνημα της σεζόν 2014-15, στην οποία ο πρώτος ήταν βοηθός του δεύτερου.

Η πρώτη γνωριμία τους έλαβε χώρα τη σεζόν 2004-2005 στη Ραπίντ Βουκουρεστίου, με τον Λουτσέσκου να είναι ο προπονητής της και τον Κονσταντίν ένας δυναμικός κεντρικός αμυντικός, με τους δυο τους να συνυπάρχουν και στην Μπρασόφ τη σεζόν 2008-09. Συνολικά, ο Κονσταντίν αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Λουτσέσκου σε 73 επίσημα παιχνίδια, ενώ υπήρξε βοηθός του σε 13 ματς της Πετρολούλ.

Ως πρώτος προπονητής δε, πριν «μετακομίσει» το περασμένο καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, ο Κονσταντίν εργάστηκε σε Φιλιάσι, Κομούνα Ρετσέα και Πετρολούλ, καθοδηγώντας με επιτυχία την τελευταία σε 60 συνολικά παιχνίδια.