Ο Γιάννης Αναστασίου

Διεθνή

Ο Αναστασίου μεταμόρφωσε την Ομόνοια

19.03.24 | 15:55

Γράφει: Πάρης Τσελεπίδης

Για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης Αναστασίου αποδέχτηκε την πρόκληση που του προτάθηκε. Να αναλάβει καταρχήν θέση Σύμβουλου Στρατηγικού Σχεδιασμού στην Ομόνοια αλλά και χρέη προπονητή μέχρι το καλοκαίρι αντί του Νορβηγού Κέντιλ Ρέκνταλ στο κυνήγι του ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Ο Αναστασίου το καλοκαίρι του 2021 είχε αποδεχτεί την πρόταση της ΠΑΕ Παναιτωλικός και φρόντισε να τον μεταμορφώσει. Εκεί όπου η ομάδα του Αγρινίου λίγες μέρες νωρίτερα είχε παραμείνει στο πρώτο πρωτάθλημα της χώρας μέσω των μπαράζ με την Ξάνθη πέτυχε να περάσει τη δική του ταυτότητα. Στην πρώτη του χρονιά να εξασφαλίσει την παραμονή σχεδόν από τον Α΄ γύρο και την δεύτερη όπου έγινε κάτι ανάλογο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος στα playouts χρειάστηκε τον χρυσό βαθμό στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Λεβαδειακό.

Παναιτωλικός και Αναστασίου δεν συνέχισαν μαζί για να συμφωνήσει στη διάρκεια του καλοκαιριού με τη διοίκηση της νεοφώτιστης Κηφισιάς. Ήταν γραφτό όμως ο τεχνικός από την Άρτα να αποτελέσει παρελθόν στο Αγρίνιο μετά την ήττα με 3-0 στη 13η αγωνιστική. Περίπου δυόμιση μήνες μετά ήρθε η πρόταση της διοίκησης της Ομόνοιας να αναλάβει σε ένα διαφορετικό πόστο. Του Σύμβουλου Στρατηγικού Σχεδιασμού και στην πορεία με τον Ρέκνταλ να αποτελεί παρελθόν τον διαδέχτηκε ως υπηρεσιακός μέχρι το καλοκαίρι όταν και στην άκρη του πάγκου της ομάδας της Κύπρου έχει συμφωνήσει να βρεθεί ο Βάλντας Νταμπράουσκας. Ο Λιθουανός τεχνικός που την περσινή χρονιά είχε διαδεχτεί τον Νίκο Νιόμπλια στον πάγκο του ΟΦΗ και φέτος τον διαδέχτηκε ο Ισπανός Πεπ Μελ.

Η μετακόμιση στην Κύπρο

Ο Αναστασίου χωρίς να έχει μαγικό ραβδί αλλά μέσα από τη δουλειά του πέτυχε να γυρίσει τον διακόπτη στην αγωνιστική εικόνα της Ομόνοιας. Μία αλλαγή που συνδυάστηκε και μέσα από τα θετικά αποτελέσματα που ήρθανε επί της παρουσίας του. Στα τέσσερα μέχρι στιγμής παιχνίδια των playoffs και στο νοκ άουτ προημιτελικό του Κυπέλλου.

Συγκεκριμένα ο Αναστασίου ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις του στον πάγκο της Ομόνοιας κερδίζοντας στο ντεμπούτο του στην έδρα του Άρη Λεμεσού με 2-1. Απέναντι σε μία ομάδα που μέχρι εκείνο το σημείο ήταν αήττητη στην έδρα της. Τρεις μέρες μετά ακολούθησε η εντός έδρας πρόκριση επί της ΑΕΖ Ζακακίου με 3-1 στο νοκ άουτ προημιτελικό του Κυπέλλου. Απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν είχε μπορέσει να την κερδίσει σε κάποιο από τα δύο παιχνίδια πρωταθλήματος.

Το καλό τρίτωσε για τον Αναστασίου στην άκρη του πάγκου της Ομόνοιας με το 2-1 επί της Ανόρθωσης για τη 2η αγωνιστική των playoffs αλλά στη 3η αγωνιστική σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες ήρθε η ήττα με 1-0 από την ΑΕΚ Λάρνακας στο δεύτερο συνεχόμενο εντός έδρας παιχνίδι.

Η ομάδα της Λευκωσίας έβγαλε αντίδραση στο ντέρμπι με τον πρωτοπόρο ΑΠΟΕΛ που τον κέρδισε στην έδρα του με 1-0 χάρη στο γκολ του Στεπίνσκι στο 23΄. Και όχι μόνο αυτό αλλά για πρώτη φορά δεν του επέτρεψε να σκοράρει εντός έδρας.

Τρεις νίκες στα playoffs του κυπριακού πρωταθλήματος αλλά και πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου που έχουνε φέρει κλίμα ευφορίας στην Ομόνοια. Πολύ απλά γιατί είναι στη διεκδίκηση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου μέσα και από τους δύο θεσμούς. Και από το πρωτάθλημα όπου με τους 58 βαθμούς είναι σε απόσταση δύο βαθμών από τον 3ο Άρη Λεμεσού που έχει 60 και πιο ψηλά είναι η 2η ΑΕΚ Λάρνακας με 62 και ο 1ος ΑΠΟΕΛ με 63 αλλά και από το Κύπελλο. Εκεί όπου στα ημιτελικά έχει για αντίπαλό του τον Άρη Λεμεσού στον δρόμο προς το τελικό.