Δικαιοσύνη

Η διαδρομή ενός υπόπτου αγώνα μέχρι τις δικαστικές αίθουσες

20.03.24 | 09:09

Γράφει: Βασίλης Ποντικός

Το να βρεθεί στα γραφεία της ΕΠΟ ένας φάκελος για πιθανή χειραγώγηση αγώνα, μέχρι το να πάει στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, είναι μια διαδικασία που περνά από μια σειρά ελέγχων και επιτροπών.

Το monobala.gr σας παρουσιάζει τα βήματα που χρειάζονται:

Κυρίως αρμόδιος από πλευράς ΕΠΟ είναι η επιτροπή δεοντολογίας, η οποία μπορεί να κρίνει και σε πρώτο βαθμό την ύπαρξη χειραγώγησης.  Στη συγκεκριμένη επιτροπή παράλληλα, φτάνουν οι φάκελοι από UEFA, Sport Radar καθώς και από άλλες πήγες που είναι επιφορτισμένες για τα ύποπτα ματς.

Παράλληλα, στον κώδικα δεοντολογίας του 2023 αναφέρεται ότι: «Η ΕΠΟ έχει καθιερώσει μία ασφαλή και εμπιστευτική ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής πληροφοριών/αναφορών σχετικά με δραστηριότητες σχετιζόμενες με χειραγώγηση. Οι πληροφορίες που υποβάλλονται θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους σκοπούς προστασίας της ακεραιότητας του ποδοσφαίρου».

Βάση των παραπάνω, και μέσω του Integrity Officer της Ομοσπονδίας, μεταβιβάζονται στον πρόεδρό της και από εκεί στον αθλητικό εισαγγελέα και στις άλλες αρμόδιες δικαστικές Αρχές.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία στέλνει τους φακέλους και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στη συγκεκριμένη επιτροπή φτάνουν και οι φάκελοι από την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητική Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) που έχει ως αντικείμενο την αντιμετώπιση της μάστιγας των χειραγωγημένων αγώνων. Μάλιστα, στην ΕΠΑΘΛΑ στέλνονται και φάκελοι από τη Sport Radar, ενώ υπάρχουν και άλλες πήγες αναφορών οι οποίες όταν αξιολογηθούν μεταβιβάζονται στην Ποινική Δικαιοσύνη.