Όσα συνδέουν ΑΕΚ και Απόλλωνα Λεμεσού
20.03.24 | 12:51
Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει σήμερα (19:00, Cosmote Sport 1) σε φιλικό παιχνίδι τον Απόλλωνα Λεμεσού.
Η κυπριακή ομάδα συμπληρώνει 70 χρόνια ιστορίας και κάλεσε την Ένωση για ένα ματς στο νέο της γήπεδο στη Λεμεσό, προκειμένου να γιορτάσει με μια σπουδαία -και επίσης εορτάζουσα- καλεσμένη τη σημαντική συγκυρία.
Η αλήθεια είναι πως τις δυο ομάδες συνδέουν αρκετά πρόσωπα με παρουσία και στους δυο συλλόγους σε όλα τα πόστα: Ποδοσφαιριστές, προπονητές ακόμα και παράγοντες. Για την ακρίβεια ένας παράγοντας. Τις συνδέει επίσης ένα ακόμα πρόσφατο φιλικό. Πάμε να τα θυμηθούμε.
Η πρόσφατη συνάντηση
ΑΕΚ και Απόλλωνας Λεμεσού θα συναντηθούν ξανά σε φιλικό παιχνίδι μετά το καλοκαίρι του 2021 (3-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο), όπου η αλήθεια είναι ότι η κυπριακή ομάδα δεν έφερε και τόσο… γούρι στην Ένωση. Εκείνο το φιλικό ήταν η πρόβα τζενεράλε του ευρωπαϊκού αγώνα με τη Βελέζ, σε ένα ζευγάρι αγώνων όπου η ΑΕΚ γνώρισε έναν σοκαριστικό αποκλεισμό, αποχαιρετώντας την Ευρώπη πριν καλά-καλά προλάβει να παίξει από τον μήνα Ιούλιο.
Έξι παίκτες με πρώτο τον Κρυστάλλη
Παρόλα αυτά, δεν είναι και λίγοι οι παίκτες που συνδέουν την ΑΕΚ με την ομάδα της Λεμεσού, αφού 6 ποδοσφαιριστές έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων. Ο πρώτος ήταν ο Πανίκος Κρυστάλλης, ο οποίος είχε βραβευτεί στο φιλικό του 2021 από τον αείμνηστο Στέλιο Σεραφείδη, με τον οποίο υπήρξαν συμπαίκτες.
Από τον Απόλλωνα Λεμεσού αποκτήθηκε επίσης τον χειμώνα του 1999 ο Γιώργος Καβάζης, ο οποίος δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην Ένωση.
Μια προσθήκη με πολύ… ψωμί
Το παρασκήνιο της απόκτησης του Κρυστάλλη στην ΑΕΚ είχε αρκετό… ψωμί, αφού έγινε κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο. Ο Απόλλων βρέθηκε στο στόχαστρο των βρετανικών δυνάμεων και μετά από συζήτηση που είχε με την ομάδα της Λεμεσού, αποφασίστηκε να παραχωρηθεί. Το παράδοξο είναι το πού αποφασίστηκε να παραχωρηθεί, αφού πήγε στην Ομόνοια Λευκωσίας και ήταν η πρώτη μετακίνηση σε ομάδα… διαφορετικών ιδεολογιών, σε ένα αμιγώς πολιτικοποιημένο ποδόσφαιρο όπως είναι το κυπριακό.
Με την Ομόνοια ο Κρυστάλλης έπαιξε μόνο σε ένα τουρνουά στη Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια ζήτησε να φύγει για την ΑΕΚ, γεγονός που αποτελούσε τον διακαή του πόθο. Έτσι, έναντι του ποσού των 5.000 αγγλικών λιρών, ο Κρυστάλλης μαζί με τον συμπατριώτη του Ζάγκυλο από την Ανόρθωση, μετακόμισαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και έγιναν οι πρώτοι Κύπριοι που φόρεσαν τα κιτρινόμαυρα.
Με τη φανέλα της ΑΕΚ ο Κρυστάλλης πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 1962-63 ενώ συνυπήρξε με ιερά τέρατα της ιστορίας της Ένωσης όπως οι Νεστορίδης, Παπαϊωάννου και Σταματιάδης.
Από τον Αλμπάνη μέχρι τον Άλεφ και τον Φροξυλιά
Τα πιο πρόσφατα… πάρε δώσε της ΑΕΚ με την κυπριακή ομάδα, ήταν ο Χρήστος Αλμπάνης που είχε παραχωρηθεί ως δανεικός στην Κύπρο και έγινε πρωταθλητής με τον Απόλλωνα, ο Άλεφ που άνηκε στην Μπράγκα, αλλά παραχωρήθηκε ως δανεικός και στις δύο ομάδες από τους Πορτογάλους, ο Γιάννης Γιαννιώτας και ο Δημήτρης Φροξυλιάς.
Ο… προδότης «Ντούμι» και η ροκ περίοδος 2003-04
Ο προπονητής που συνδέει τις δύο ομάδες είναι ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου, ο οποίος το 2004 είχε αφήσει στα… κρύα του λουτρού την κυπριακή ομάδα (πρωτοπόρος μέχρι τότε στο πρωτάθλημα), έχοντας συμφωνήσει με την ΑΕΚ, προκειμένου να αντικαταστήσει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς που είχε φύγει μεσούσης της σεζόν 2003-04.
Ο «Ντούμι» έμεινε στην ιστορία της ΑΕΚ για αρκετά ευτράπελα περιστατικά και ενδεχομένως να μετάνιωσε που ήρθε στην ομάδα εκείνη την περίοδο.
Κλεμμένο πορτοφόλι στους Θρακομακεδόνες και πληρωμή ξενοδοχείου από την τσέπη του!
Στη Λεμεσό είχε… αφισοκολληθεί τότε ως προδότης, ενώ στην Αθήνα πέρασε ροκ στιγμές σε μια ΑΕΚ που ταλαιπωρούνταν από μεγάλα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα, με τον Ρουμάνο να προσπαθεί να σώσει ό,τι σώζεται, είτε βάζοντας μουσική στα αποδυτήρια για να ανυψώσει το ηθικό των παικτών, είτε πληρώνοντας το ξενοδοχείο σε αποστολές της ομάδας από την τσέπη του (true story) ελλείψει διοικούντων, αφού η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ τότε πορευόταν με διοίκηση Πρωτοδικείου.
Για «ευχαριστώ» στα όσα είχε περάσει, του έκλεψαν και το πορτοφόλι στους Θρακομακεδόνες, σε εκείνο το πολυσυζητημένο «ντου» λίγο πριν την ανάληψη της διοίκησης από τον Ντέμη Νικολαϊδη και τους συνεργάτες του.
Άλλοι δυο… κοινοί προπονητές
Άλλοι δυο προπονητές που είχαν καθίσει στους πάγκους των δυο ομάδων είναι οι Τόνι Σαβέβσκι και Βλάνταν Μιλόγεβιτς.
Ο Απόλλων Λεμεσού, μάλιστα, ήταν η δεύτερη ομάδα την οποία προπόνησε ο Τόνι μετά την ΑΕΚ, έπειτα από τη συνύπαρξη του με τον Ευγένιο Γκέραρντ στον πάγκο της Ένωσης τη σεζόν 2000-01. Είχε πάει στην Κύπρο μαζί με τον πολύ καλό του φίλο, Γιώργο Σαββίδη, και έμειναν για ένα διάστημα στην ομάδα της Λεμεσού πριν μετακομίσουν στην Ομόνοια Λευκωσίας, με την οποία πανηγύρισαν και την κατάκτηση του πρωταθλήματος τη σεζόν 2002-03.
Εκτός από τον Τόνι, όμως, στον πάγκο και των δύο ομάδων έχει κάτσει και ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ο οποίος βρέθηκε στο ξεκίνημα της τρέχουσας σεζόν στην ομάδα της Λεμεσού, από την οποία παραιτήθηκε παρά τις πιέσεις της διοίκησης για να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία. Όπως συνέβη στην ΑΕΚ, έτσι και στον Απόλλωνα, η παρουσία του Μιλόγεβιτς ήταν διάρκειας μερικών μόνο εβδομάδων.
Και ένας παράγοντας
Την ΑΕΚ με τον Απόλλωνα Λεμεσού συνδέει και η παρουσία ενός παράγοντα. Ο λόγος για τον αείμνηστο Παντελή Αθηνή, που ήταν μέλος της μετοχικής ομάδας του 2004.
Ο Αθηνής ήταν γνωστός επιχειρηματίας στην Κύπρο που διέμενε για χρόνια στην Αθήνα, ενώ είχε διατελέσει μέλος των διοικήσεων και των δυο ομάδων. Έφυγε από τη ζωή το 2018 σε ηλικία μόλις 61 ετών.