ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ Φωτογραφία: Faceboοk/ Kazakhstan Football Federation

Εθνική Ομάδα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Καζακστάν (vids)

21.03.24 | 16:58

Η Εθνική Ελλάδος υποδέχεται το Καζακστάν (21/3, 21:45, Alpha, Novasports Prime) στην «OPAP Arena» και ψάχνει τη νίκη που θα τη φέρει ακόμα πιο κοντά στο Euro 2024.

Ένα ματς το οποίο αποτελεί το επιστέγασμα μιας εξαιρετικής πορείας της Εθνικής μας την τελευταία διετία, και την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει τη μέχρι τώρα εικόνα της και να μας επαναφέρει στα παλιά.

Αντίπαλος της το Καζακστάν. Μια χώρα που διεκδικεί για πρώτη φορά τη συμμετοχή της σε μεγάλη διοργάνωση. Ένα σύνολο που θέλει να γράψει το μεγαλύτερο κεφάλαιο στα βιβλία της ιστορίας του ποδοσφαίρου της χώρας.

Μια ομάδα για την οποία δε γνωρίζουμε πολλά, γεγονός που την καθιστά αυτομάτως και επικίνδυνη. Η Εθνική μας ομάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσει το Καζακστάν.

Το monobala.gr σας προσφέρει στο πιάτο όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ομάδα του Καζακστάν μέσα από την σκοπιά του Καζάκου αθλητικού δημοσιογράφου, Γιερντέν Ζαλγάσοφ.

Η διάταξη και το αγωνιστικό προφίλ του Καζακστάν

Το Καζακστάν έφερε στα προκριματικά για το Euro κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα, κερδίζοντας μεταξύ άλλων τη Δανία εντός έδρας με 3-2 και τη Φινλανδία με 2-1 στο Ελσίνκι. Αυτό το κατάφερε παίζοντας με πεντάδα στην άμυνα, όπως εξηγεί ο Ζαλγκάσοφ.

«Το σχήμα της ομάδας του Καζακστάν ότι και να γίνει θα περιλαμβάνει 5 αμυντικούς. Ενίοτε θα είναι 5-3-2, άλλες φορές 5-2-3 και κάποιες άλλες 5-4-1. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του υψηλού επιπέδου των αντιπάλων. Στο σχήμα με 5 αμυντικούς βοηθούν πάρα πολύ τα μπακ-χαφ που ανεβοκατεβαίνουν όλη την πλευρά. Αμύνονται και επιτίθενται πολύ καλά και αρμονικά σε σχέση με την υπόλοιπη ομάδα. Το γεγονός πάντως ότι παίζει το Καζακστάν με 5 αμυντικούς, δε σημαίνει ότι παίζει αμυντικά. Επιτίθεται συχνά και σκοράρει πολύ. Στα προκριματικά του Euro 2024 η ομάδα σκόραρε σε κάθε παιχνίδι που έδωσε».

Οι key factors της Εθνικής του Καζακστάν

Μια μεγάλη απουσία θα έχει κόντρα στην Ελλάδα η ομάδα του Καζακστάν, καθώς θα απουσιάσει ο βασικός αμυντικός Νουραλί Αλίπ. Παρόλα αυτά, ο Ζαλγκάσοφ τονίζει ότι η δύναμη του αντιπροσωπευτικού συγκορτήματος της χώρας είναι ολόκληρη η ομάδα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Ζαϊνουτντίνοφ.

«Ο προπονητής της ομάδας, Μαγκόμεντ Άντιεφ, επαναλαμβάνει συνεχώς πως κλειδί της επιτυχίας είναι η ομάδα. Δεν υπάρχει κάποιος παίκτης που να θεωρείται ο σταρ της ομάδας. Το Καζακστάν είναι δυνατό σαν ομάδα και όχι εξαιτίας της ατομικής ποιότητας των παικτών. Το Καζακστάν παραλληλίζεται εύκολα με μια γροθιά. Μεμονωμένα τα δάχτυλα είναι ακίνδυνα, αλλά όταν σχηματίζουν γροθιά αποτελούν μια ισχυρή δύναμη.

Δε γίνεται φυσικά όμως να μην ξεχωρίσουμε ορισμένους παίκτες. Αρχικά είναι ο Μπακτιγιόρ Ζαϊνουτντίνοφ (φοράει τη φανέλα με τον αριθμό 19), ο οποίος παίζει αμυντικός στην Μπεσίκτας, αλλά στην Εθνική αγωνίζεται πιο μπροστά. Είναι ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής του Καζακστάν με χρηματιστηριακή αξία 6 εκατομμύρια και είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας. Πριν από χρόνια είχε ακουστεί για πολλές ομάδες της Ιταλίας.

Υπάρχει επίσης και ο Νουραλί Αλίπ, που παίζει στη Ζενίτ. Είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της χώρας. Είναι νεαρός και αποτελεί την ελπίδα του ποδοσφαίρου του Καζακστάν να αγωνίζεται ένας παίκτης στο κορυφαίο επίπεδο. Ωστόσο δε θα αγωνιστεί απέναντι στην Ελλάδα γιατί είναι τιμωρημένος».

Αναμορφωτής ο προπονητής, Μαγκόμεντ Άντιεφ

Η Εθνική του Καζακστάν έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ανέβει επίπεδο και να διεκδικεί την πρόκριση στο Euro. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τους συλλόγους της χώρας, όπως παραδέχεται ο Καζάκος ρεπόρτερ.

«Δεν μπορώ να πω ότι το Καζακστάν έχει ανακάμψει σε συλλογικό επίπεδο. Η εθνική ομάδα έχει μπει στον χάρτη λόγω του προπονητή της ομάδας, Μαγκόμεντ Άντιεφ. Από την άφιξή του και μετά η ομάδα έχει πετύχει καταπληκτικά πράγματα και έχει κάνει τους πάντες να πιστέψουν. Αν και πριν κανείς δεν ασχολούνταν με την ομάδα ούτε πίστευε στις δυνατότητές της, φανταστείτε ότι ο κόσμος δεν έβλεπε καν τα ματς, πλέον όλοι ανυπομονούν να παίξει η Εθνική. Ο κόσμος άρχισε να πηγαίνει στο γήπεδο, να υποστηρίζει και να αγωνιά για την ομάδα. Ακόμα και το ματς κόντρα στο Σαν Μαρίνο ήταν sold out. Τα εισιτήρια για τους αγώνες εξαφανίζονταν ακαριαία.

Αν και η αναμέτρηση με την Ελλάδα θα γίνει αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το Καζακστάν, ο κόσμος ήθελε να ακολουθήσει την ομάδα με κάθε πιθανό τρόπο. Οι φίλαθλοί μας ήθελαν να είναι οπωσδήποτε παρόντες και να ενισχύσουν τους παίκτες του Άντιεφ, οι οποίοι νιώθουν αυτή την υποστήριξη».

Η πορεία του Καζακστάν είναι ήδη επιτυχημένη

Οι ποδοσφαιριστές του Καζακστάν έχουν εκπληρώσει ήδη τις προσδοκίες. Τις έχουν υπερβεί μάλιστα και κυνηγούν το όνειρο της συμμετοχής σε μια μεγάλη διοργάνωση. Ωστόσο δεν έχουν την υποχρέωση και το άγχος να προκριθούν στα τελικά της διοργάνωσης.

Κανείς δε θα τους προσάψει τίποτα σε περίπτωση αποκλεισμού, κάτι που δεν ισχύει φυσικά για τους δικούς μας διεθνείς. Ένα παράγοντας ιδιαίτερα σημαντικός σε τέτοια παιχνίδια. Που η μπάλα «καίει» και σημασία δεν έχει τίποτα άλλο πέραν της πρόκρισης. Ακόμα και αν αυτή έρθει στα πέναλτι.

«Μπορεί αυτό το ματς να χαρακτηριστεί ιστορικό για το Καζακστάν; Τον Νοέμβριο ήταν κόντρα στην Σλοβενία, όπου το Καζακστάν ηττήθηκε με 2-1 από την Σλοβενία και δεν πήρε την απευθείας πρόκριση στο Euro 2024. Τώρα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία απέναντι στην Ελλάδα και ναι, είναι ιστορική. Και φυσικά αν προκριθούμε, το ματς κόντρα στη Γεωργία ή το Λουξεμβούργο θα είναι και αυτό ιστορικό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν υπάρχει πίεση στους παίκτες του Καζακστάν. Είμαστε όλοι υπερήφανοι για αυτούς».

Τέλος, έκανε και μία σύντομη αναφορά και στην εθνική μας ομάδα:

«Η αλήθεια είναι πως δε γνωρίζω πολλά για την Ελλάδα. Ξέρω τον Τσιμίκα, τον Μαυροπάνο και τον Βλαχοδήμο. Παρόλα αυτά δεν υποτιμώ καθόλου την ομάδα του Πογέτ. Η Ελλάδα έχει ένα δυνατό σύνολο και προέβαλε σθεναρή αντίσταση κόντρα στη Γαλλία, ενώ κατευθείαν μου έρχεται στο μυαλό και η αδιανόητη κατάκτηση του Euro του 2004. Σίγουρα θα είναι ένα δύσκολο ματς, απέναντι σε έναν καλό αντίπαλο», είπε συγκεκριμένα.