ΒΡΟΥΤΣΗΣ Φωτογραφία: Intime

ΕΠΟ

Bρούτσης σε FIFA/UEFA: «Να τα βρουν ΕΠΟ και Ένωση Διαιτητών για τους εν ενεργεία διαιτητές»

22.03.24 | 23:33

Γράφει: Θάνος Μπλούνας

Το θέμα της Ένωσης Δαιτητών συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, με εκπροσώπους των FIFA/UEFA και τους προέδρους της ΕΠΟ και της Super League.

Βάσει του καταστατικού της ΕΠΟ η Ένωση Διαιτητών θα πρέπει να αναγνωριστεί ως μέλος της (της ΕΠΟ) στην τακτική ΓΣ του ερχόμενου Ιουνίου και ο πρόεδρός της (Εμ. Γιανναδάκης) να μετέχει αυτοδίκαια ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, που θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες που θα γίνουν εντός του Ιουνίου ή του Ιουλίου 2024.

«Δεν πληρείται η προϋπόθεση των εν ενεργεία διαιτητών», ειπώθηκε από την πλευρά των εκπροσώπων των FIFA/UEFA, επειδή η πλειονότητα των εν ενεργεία διαιτητών δεν συμμετείχαν στις εκλογές από τις οποίες προέκυψε η νυν διοίκηση και δεν είναι μέλη της Ένωση Διαιτητών.

Ο Βρούτσης φέρεται να έδειξε την από 15/2/2023 επιστολή που είχε στείλει η ΕΠΟ στον προκάτοχό του, Ελ. Αυγενάκη, ζητώντας να γίνουν “οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για τη δυνατότητα εγγραφής της Πανελλήνιας Ένωσης Διαιτητών ως μέλος στη ΓΣ της ομοσπονδίας και του προέδρου αυτής ως μέλος στην ΕΕ της ΕΠΟ από το 2024”.

Στη συνέχεια παρουσίασε την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή ο Αυγενάκης και κατέληξε: «Εμείς κάναμε ότι μας ζητήσατε. Για τους εν ενεργεία διαιτητές βρείτε τα με την Ένωση Διαιτητών», δείχνοντας να επιθυμεί να κλείσει με αυτόν τον τρόπο κάθε περαιτέρω συζήτηση, που θα μπορούσε ν’ ανοίξει περί τροποποίησης του νόμου.

Το πρόβλημα, εφόσον δεν αλλάξει ο νόμος, το έχει η ΕΠΟ, που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την Ένωση Διαιτητών.

Αν από τη μία στην πρόσκληση για την τακτική ΓΣ του Ιουνίου δεν περιληφθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης η εγγραφή της Ένωσης Διαιτητών, πιθανολογείται σφόδρα η εκ νέου προσφυγή της Ένωσης Διαιτητών στη δικαιοσύνη κατά της ΕΠΟ με σκοπό να υποχρεωθεί η ΕΠΟ να την εντάξει ως μέλος της.

Αν από την άλλη συγκροτηθεί η νέα Εκτελεστική Επιτροπή  χωρίς τον πρόεδρο της Ένωσης Διαιτητών, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ξανά πρόσφορο έδαφος για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, που θα έχει να κάνει με τη νομιμότητα της νέας ΕΕ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη σταθερότητα της νέα διοίκησης, που μόλις θα έχει εκλεγεί.

Σε αυτό που συμφώνησαν οι δύο πλευρές είναι νομικοί, που τους εκπροσωπούν να συναντηθούν το επόμενο διάστημα και να προσπαθήσουν να επιλύσουν διαφορές που ανακύπτουν από το νόμο, και αποτελούν «αγκάθια» στις σχέσεις του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργείου με την ΕΠΟ, όπως η μην αναγνώριση από τη ΓΓΑ των διπλωμάτων προπονητών “UEFA C”.