ROGE25: Παρουσιάστηκαν τα πρώτα ευρήματα του έργου για τη βελτίωση του ποδόσφαιρο γυναικών

Ποδόσφαιρο Γυναικών

ROGE25: Παρουσιάστηκαν τα πρώτα ευρήματα για τη βελτίωση στο ποδόσφαιρο γυναικών

28.03.24 | 18:05

Τα σωματεία-μέλη της FIFPRO συνεδρίασαν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου για να δώσουν τα σχόλιά τους σχετικά με την πρώτη έκθεση ανάλυσης της ομάδας Raising Our Game Europe 2025.

Το ROGE25, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπορντό, έχει σχεδιαστεί για να αναπτύξει εργαλεία και πόρους για την υποστήριξη των ενώσεων παικτών στην προώθηση ίσων ευκαιριών, πρόσβασης και ένταξης των γυναικών παικτών σε διάφορα εγχώρια πρωταθλήματα.

Η FIFPRO Europe υλοποιεί το έργο με επτά σωματεία-εταίρους (Κύπρος, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία) και πέντε συνδεδεμένα σωματεία (Αγγλία, Ελλάδα, Σκωτία, Ισπανία, Σουηδία).

Ο πρώτος γύρος δεδομένων, ο οποίος συλλέχθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023, παρουσιάστηκε στις συμμετέχουσες ενώσεις και έχει ως στόχο να μετρήσει το βαθμό επαγγελματισμού των 12 εμπλεκόμενων χωρών. Η έκθεση του συμπλέγματος απεικονίζει τα τρέχοντα πρότυπα και τις συνθήκες σε 12 διαστάσεις, γνωστές ως ο τροχός των συνθηκών, ο οποίος περιλαμβάνει:

  • Συμβάσεις
  • Υγεία και ασφάλεια
  • Εκπαίδευση και περιβάλλοντα αγώνων
  • Μισθοί και αποζημιώσεις
  • Φόρτος εργασίας
  • Προώθηση της απασχόλησης
  • Κοινωνική προστασία
  • Προστασία δεδομένων παικτών
  • Ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι & συλλογικές διαπραγματεύσεις
  • Μη διάκριση
  • Πρόσβαση σε ένδικα μέσα
  • Εκπαίδευση

«Καθώς οι δείκτες που χρησιμοποιούνται στην έκθεση ανάλυσης κατά συστάδες έχουν την ίδια βαρύτητα, θέλαμε να ακούσουμε τα σχόλια των συνδικάτων μας για να καθορίσουμε αν κάποιοι δείκτες θα έπρεπε να προστεθούν, να αφαιρεθούν ή να επεξεργαστούν, αν κάποιοι δείκτες θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη βαρύτητα και αν κάποια από τις 12 διαστάσεις θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη βαρύτητα», δήλωσε η Κέιτλιν Φίσερ (Caitlin Fisher), ανώτερη ερευνήτρια του έργου.

Επί του θέματος πρόσθεσε: «Οποιεσδήποτε τροποποιήσεις θα μεταβάλουν φυσικά την αρχική ανάλυση, αλλά αυτό είναι μέρος της διαδικασίας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε την ακριβέστερη δυνατή εικόνα, ώστε να βοηθήσουμε στον εντοπισμό των τομέων που απαιτούν τη μεγαλύτερη βελτίωση και να δώσουμε στα σωματεία μας τα εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους».

Πού βρίσκεται η Ελλάδα στο ποδόσφαιρο γυναικών;

Όσον αφορά τη συνολική βαθμολογία για κάθε διάσταση του τροχού των συνθηκών, οι συμβάσεις, η εκπαίδευση και η κοινωνική προστασία είναι οι πιο προηγμένοι τομείς, ενώ η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η υγεία και η ασφάλεια απαιτούν σημαντικές βελτιώσεις.

Η Ισπανία, η Ιταλία και η Σουηδία έχουν τις υψηλότερες βαθμολογίες, ενώ η Σκωτία, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν επί του παρόντος τις χαμηλότερες.

Ο Νικολά Ντελόρμ (Nicolas Delorme), αναπληρωτής καθηγητής κοινωνιολογίας του αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Τα ευρήματα της ανάλυσης κατά συστάδες θα μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε ειδικές εργαλειοθήκες για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των σωματείων ανάλογα με τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους. Θα μας βοηθήσουν επίσης να εντοπίσουμε τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη, προκειμένου να τις μοιραστούμε με όλα τα σωματεία».

Ο γενικός γραμματέας της FIFPRO Europe Joachim Walltin δήλωσε:: «Θα ήθελα να επισημάνω τη δουλειά των ερευνητών Caitlin Fisher και Nicolas Delorme για την έκθεση των ομάδων, καθώς και τις 12 συμμετέχουσες ενώσεις για την πολύτιμη βοήθειά τους στην παροχή πληροφοριών και δεδομένων κατά την αξιολόγηση των αντίστοιχων πρωταθλημάτων και ενώσεων. Όλοι ανυπομονούμε για τα επόμενα βήματα αυτού του σημαντικού έργου για την υποστήριξη της επαγγελματοποίησης του γυναικείου ποδοσφαίρου».

Το επόμενο έτος, θα παρασχεθούν εργαλεία και πόροι στις 12 συμμετέχουσες ενώσεις για να βοηθήσουν στη βελτίωση των συνθηκών και των προτύπων για τις παίκτριες στα εγχώρια πρωταθλήματα. Τα εργαστήρια ανάπτυξης ικανοτήτων με τις συμμετέχουσες ενώσεις θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2024, πριν από τα εργαστήρια για τις παίκτριες που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο-Αύγουστο του 2024.

Μια εκδήλωση της ομάδας ROGE25 θα πραγματοποιηθεί στο Μπιλμπάο της Ισπανίας πριν από τον τελικό του UEFA Women’s Champions League το Σάββατο 25 Μαΐου 2024.