Νίκη της ΑΕΚ επί του ΟΦΗ για τη Super League με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Πόνσε / Φωτογραφία: Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

ΑΕΚ – ΟΦΗ 3-0: Έκανε το καθήκον της με «καυτό» Πόνσε και… περιμένει το ντέρμπι

28.01.24 | 17:56

Με μεγάλο πρωταγωνιστή για δεύτερη σερί Κυριακή τον Έκι Πόνσε, η ΑΕΚ επικράτησε με 3-0 του ΟΦΗ για την 20ή αγωνιστική της Super League.

Μετά από αυτό το τρίποντο η Ένωση ανέβηκε -τουλάχιστον προσωρινά- στην κορυφή της κατάταξης με 45 βαθμούς και περιμένει να μάθει το αποτέλεσμα του ντέρμπι της θεσσαλονίκης ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, για να δει τη θέση στην οποία θα βρίσκεται με το τέλος της ημέρας.

Από την άλλη, οι Κρητικοί παρέμειναν στους 20 βαθμούς και ακόμη δεν μπορούν να νιώθουν σίγουροι όσον αφορά την παραμονή τους στην κατηγορία.

Τα γκολ που έδωσαν τη νίκη στην ΑΕΚ σημείωσε ο Πόνσε, ένα σε κάθε ημίχρονο (28′ και 67′) και ο Φαν Βέερτ στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Αργεντινός συνέχισε από εκεί που… σταμάτησε στο Περιστέρι και τη νίκη με 5-0 επί του Ατρομήτου και αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστής για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, σε ένα διάστημα που δεν μπορεί να υπολογίζει στον Λιβάι Γκαρσία.

Απόλυτη κυριαρχία της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο -Γκολ για τον Πόνσε

Η ΑΕΚ είχε την απόλυτη κυριαρχία σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρος. Μόλις στο 4’ είχε την πρώτη καλή της στιγμή στο ματς, όταν από γέμισμα του Γιόνσον, ο Γκατσίνοβιτς κατέβασε την μπάλα μέσα αριστερά στην περιοχή του ΟΦΗ, αλλά ο Σέρβος δεν έπιασε όπως θα ήθελε το σουτ.

Η επόμενη φάση άργησε να έρθει. Στο 18’ η μπάλα «κόλλησε» στην περιοχή του ΟΦΗ, τελικός αποδέκτης έγινε ο Πινέδα, αλλά το σουτ που επιχείρησε από το ύψος της μεγάλης περιοχής κόντραρε και έφυγε κόρνερ.

Αυτός που… απεγνωσμένα έψαχνε το γκολ, ήταν ο Πόνσε. Στο 21’ ο Αργεντινός έπιασε μια εντυπωσιακή κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, αλλά ο Σωτηρίου έβγαλε σε κόρνερ. Στο 26’ ο επιθετικός της Ένωσης έπιασε το μονοκόμματο σουτ, έπειτα από σέντρα του Ραντόνια, αλλά η μπάλα κόντραρε.

Η ΑΕΚ και ο Πόνσε βρήκαν τελικά το γκολ που έψαχναν, όταν σε εξαιρετικό τρανζίσιον στο 28’, ο Πήλιος έβγαλε στον Τσούμπερ με μέτωπο στην αντίπαλη εστία, ο Ελβετός κράτησε όσο χρειαζόταν την μπάλα για να τη «σπάσει» στη συνέχεια στον Αργεντινό, ο οποίος με εξαιρετικό αριστερό πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σωτηρίου. Οι παίκτες του ΟΦΗ διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ στην αρχή της φάσης, στην άλλη πλευρά του γηπέδου, αλλά η εξέταση της φάσης μέσω VAR δεν έφερε κάποια διαφοροποίηση.

Παρότι βρήκε το 1-0, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα δεν σταμάτησε εκεί. Στο 37’ απείλησε με τον Τσούμπερ να σουτάρει από το όριο της περιοχής, αλλά το κέρδος του ήταν ένα κόρνερ. Στην εκτέλεση ο Γκατσίνοβιτς συνέκλινε προς το τέρμα των φιλοξενούμενων, αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Σωτηρίου.

Η πίεση της ΑΕΚ συνεχίστηκε. Στο 40’ ο Γκατσίνοβιτς είχε άλλη μια ευκαιρία για γκολ, όταν με προσποιήσεις απέφυγε τον Λάρσον, έκανε και το σουτ από δύσκολη γωνία, αλλά η μπάλα έφυγε κόρνερ. Σε παρόμοια φάση στο 41’, ο Σέρβος πήρε την κοντινή πάσα, εκτέλεσε από τη γωνία της μεγάλης περιοχής, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Αυτή ήταν και η τελευταία φάση του πρώτου μέρους.

Μπήκε πιο δυνατά ο ΟΦΗ στην επανάληψη, αλλά ο Πόνσε ήταν ασταμάτητος

Ο ΟΦΗ μπήκε με εντελώς άλλη λογική στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς καλούταν να βρει το γκολ της ισοφάρισης. Ωστόσο, οι πρώτες δύο στιγμές της επανάληψης ανήκαν στην ΑΕΚ. Αρχικά στο 51’ ο Τσούμπερ σούταρε από το όριο της περιοχής, αλλά η μπάλα κόντραρε στα σώματα, ενώ στο 52’ ο Κάλενς με μακρινό σουτ δοκίμασε τον Σωτηρίου, που μπλόκαρε σταθερά την μπάλα.

Οι Κρητικοί, δύο φορές στο ίδιο λεπτό (54’), έγιναν απειλητικοί για την εστία του Στάνκοβιτς, αλλά και στις δύο περιπτώσεις δεν κατάφεραν να βρουν δίχτυα. Αρχικά ο Βίντα έκοψε επικίνδυνο γύρισμα στην «καρδιά» της άμυνας των γηπεδούχων, ενώ στη συνέχεια, σε γύρισμα του Θοράρινσον από αριστερά, ο Αυστριακός γκολκίπερ του «δικεφάλου» απέκρουσε το σουτ στην κίνηση από τον Φελίπε.

Στο 61′ η Ένωση είχε νέα ευκαιρία. Σε άλλη μια προσωπική ενέργεια του Γκατσίνοβιτς έξω από την περιοχή του ΟΦΗ, ο Σέρβος έπιασε το σουτ, όμως ο Σωτηρίου απέκρουσε εντυπωσιακά.

Το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ στο ματς ήρθε στο 67′ ξανά από τα πόδια του ίδιου παίκτη, του Πόνσε. Η φάση ξεκίνησε από εξαιρετικό διώξιμο του Στάνκοβιτς, που κατέληξε σε… ασίστ στον Αργεντινό, ο οποίος αρχικά νικήθηκε από τον Σωτηρίου, ωστόσο στο «ριμπάουντ» έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με ψηλοκρεμαστό σουτ.

Ο ρυθμός έπεσε αρκετά μετά τις αλλαγές που έκαναν Ματίας Αλμέιδα και Πέπε Μελ. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 86′ για να δούμε την επόμενη μεγάλη στιγμή, όταν ο ΟΦΗ προσπάθησε σε δύο χρόνους να βρει τη μείωση του σκορ. Αρχικά σε γύρισμα του Ντίκο η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά, αλλά ο Στάνκοβιτς απέκρουσε σε κόρνερ, ενώ στην εκτέλεση ο Ριέρα δεν κατάφερε να βρει στόχο.

Στο 87′ οι παίκτες του ΟΦΗ διαμαρτυρήθηκαν για χέρι-πέναλτι του Βίντα, αλλά ο Παπαπέτρου ήταν σίγουρος πως δεν έγινε κάτι στη φάση, κάτι που του επιβεβαίωσε και ο VAR Φωτιάς. Στις καθυστερήσεις, ο ρέφερι της αναμέτρησης έδειξε την άσπρη βούλα σε διεκδίκηση του Ελίασον με τον Μεγιάδο, ωστόσο μετά το on field review η παράβαση ακυρώθηκε.

Τελικά, οι «κιτρινόμαυροι» βρήκαν και τρίτο γκολ στην τελευταία φάση του αγώνα, όταν ο Φαν Βέερτ εκμεταλλεύτηκε ένα τεράστιο λάθος του Λαμπρόπουλου, που δεν γύρισε σωστά την μπάλα προς τον Σωτηρίου και ο Ολλανδός φορ δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα για το τελικό 3-0.

ΑΕΚ – ΟΦΗ 3-0

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Πήλιος, Κάλενς, Βίντα, Ραντόνια, Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς (74’ Φερνάντες), Πινέδα (74’ Μάνταλος), Άμραμπατ (74’ Ελίασον), Τσούμπερ (74’ Αραούχο), Πόνσε (85’ Φαν Βέερτ)

ΟΦΗ (Πέπε Μελ): Σωτηρίου, Λάρσον, Θοράρινσον, Μπρεσάν, Λαμπρόπουλος, Γκαγέγκος, Γκλάζερ (77’ Μεγιάδο), Μπάκου (65’ Ντίκο), Μπάκιτς (77’ Αποστολάκης), Αμπάντα (46’ Ριέρα), Λουίζ Φελίπε (73’ Θεοδοσουλάκης)