Διαιτητής Άρης Παναθηναϊκός Φωτογραφία: Intime

Διαιτησία

Έρχεται για τα ένσημα ο διαιτητής του Άρης – Παναθηναϊκός

05.04.24 | 10:50

Γράφει: Avatar photo

Η ΚΕΔ φέρνει 47χρονο διαιτητή να σφυρίξει το παιχνίδι Άρης – Παναθηναϊκός. Όταν το ηλικιακό όριο για τους Έλληνες ρέφερι, προκειμένου να έχουν δικαίωμα να διευθύνουν παιχνίδια των εγχώριων διοργανώσεων, είναι τα 45 έτη!

Ο Αλεξάνταρ Στάβρεφ είναι αρκετά έμπειρος διαιτητής και παραμένει στην 1η κατηγορία της UEFA. Πιθανότατα για τελευταία αγωνιστική σεζόν, καθώς η Επιτροπή Διαιτησίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σταμάτησε να τον ορίζει στα διεθνή ματς των διοργανώσεών της με τη συχνότητα που το έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος σφύριξε μόνο τρία στη φάση των ομίλων του Conference League, αλλά κανένα του Europa.

Το ένα από αυτά ήταν το Φενέρμπαχτσε – Σπαρτάκ Τρνάβα 4-0. Ο Στάβρεφ είναι από τη Βόρεια Μακεδονία. Έχει έρθει ξανά για να διευθύνει ματς των playoffs του ελληνικού πρωταθλήματος. Το έκανε στις 18 Απριλίου του 2021. Στην αναμέτρηση ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-0 που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Δεν ήρθε αντιμέτωπος με κάποια επίμαχη φάση μέσα στις περιοχές και γενικώς πέρασε απαρατήρητος. Συνέβη, όμως, το αντίθετο την ίδια σεζόν με τον Ιβάν Μπέμπεκ, ο οποίος θα είναι στο VAR για τον αγώνα που θα γίνει στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Ξέρει το γήπεδο, έκανε λάθη σε βάρος του Παναθηναϊκού

Ο Μπέμπεκ είναι 46 ετών. Ο Κροάτης ήταν στα ντουζένια του πολύ καλύτερος διαιτητής από τον Στάβρεφ. Πλέον η UEFA δεν του δίνει τον πρώτο διαιτητικό ρόλο στα ματς των διοργανώσεων της. Τον έκανε VARίστα. Μάλιστα, χθες μπήκε στη λίστα για το ποδοσφαιρικό τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Μπέμπεκ διηύθυνε στο παρελθόν σημαντικές αναμετρήσεις. Τη σεζόν 2020-21 ήρθε στη Θεσσαλονίκη και διαιτήτευσε τα παιχνίδια Άρης-Ολυμπιακός (1-2) και Άρης-ΑΕΚ (0-1). Γνωρίζει δηλαδή πολύ καλά την έδρα των κίτρινων και τις συνθήκες που επικρατούν στους αγώνες τους. Στη συνέχεια, συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου του 2021, ορίστηκε στο ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-1.

Εκείνη την ημέρα δεν ήταν σε… φόρμα. Μάλλον για το θέσουμε πιο σωστά προκάλεσε προβλήματα στους πράσινους. Στο 27 ο Σεμέδο ανέτρεψε καθαρά μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού τον Μακέντα. Ο Μπέμπεκ έκρινε ότι ο επιθετικός των φιλοξενούμενων έκανε θέατρο και του έδειξε την κίτρινη κάρτα! Τον κάλεσε ο VARίστας και είδε ότι έκανε λάθος. Πήρε πίσω την κάρτα και ο Ιταλός έκανε από την άσπρη βούλα το 0-1.

Το χέρι και η αποβολή

Στο 59ο λεπτό ο Χασάν έκανε χέρι μπροστά από τον Διούδη, που πραγματοποίησε έξοδο για να τον σταματήσει. Η μπάλα κατέληξε στον Ελ Αραμπί, ο οποίος την έστειλε στα δίχτυα. Ο Μπέμπεκ μέτρησε το γκολ. Όμως πάλι τον έσωσε ο VARίστας που εντόπισε την παράβαση του Αιγύπτιου.

Τελικά, παρέμεινε το 2-1. Στο 65′ ο Κροάτης ρέφερι απέβαλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Πούγγουρα. Ο τότε παίκτης του Παναθηναϊκού διεκδίκησε την μπάλα στον αέρα με τον Χασάν. Είχε αντικρίσει ήδη κάρτα από το πρώτο ημίχρονο σε μία μονομαχία με τον Ελ Αραμπί. Ο Μπέμπεκ τον έστειλε στα αποδυτήρια. Ο Πούγγουρας δεν το πίστευε. Μετά ο Παναθηναϊκός πίεσε για την ισοφάριση με παίκτη λιγότερο και δέχθηκε σε αντεπίθεση το τρίτο γκολ. Ο Μπέμπεκ πραγματοποίησε σε εκείνον τον αγώνα μία από τις χειρότερες εμφανίσεις του. Την Κυριακή θα επιδιώξει να βοηθήσει τον Στάβρεφ. Έχει περισσότερα διαιτητικά «γαλόνια» από τον Βορειομακεδόνα.

Είναι ανώτερος στην ιεραρχία. Αυτός ουσιαστικά θα διευθύνει την αναμέτρηση. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Ας ελπίσουμε η διαιτησία στο σημαντικό παιχνίδι της Κυριακής να είναι καλύτερη από αυτή που είδαμε από το καμάρι του Αβέιρο στο Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-1. Θεωρείται, πάντως, δεδομένο ότι ο Στάβρεφ και πολύ περισσότερο ο Μπέμπεκ έχουν σφυρίξει πολλά ντέρμπι και σημαντικά παιχνίδια εντός και μακριά από την πατρίδα τους. Όχι σαν τον Περέιρα που ήρθε στην Αθήνα για να εκπαιδευτεί… Το κακό με τον Στάβρεφ είναι ότι βρίσκεται στη δύση της καριέρας του. Κολλάει τα τελευταία διαιτητικά ένσημα. Περιμέναμε καλύτερη επιλογή από την ΚΕΔ.