Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ Credits:X/Liverpool FC

Αγγλία

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ: Το απόλυτο ντέρμπι είναι εδώ (vid)

07.04.24 | 11:27

Γράφει: Θέμης Τόγιας

Οι αναμετρήσεις  ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ φέρνουν αξέχαστες αναμνήσεις στο ποδοσφαιρικό κοινό όλης της υφηλίου, πολύ περισσότερο στους φιλάθλους των δύο ομάδων.

Οι δύο ομάδες προετοιμάζονται για μία ακόμη παράσταση το απόγευμα της Κυριακής (7/4, 17:30) στο «Ολντ Τράφορντ», στο μεγάλο ντέρμπι της 32ης αγωνιστικής της Premier League. Ένα ματς με μονόπλευρο (κυρίως) ενδιαφέρον, μιας και η φιλοξενούμενη Λίβερπουλ είναι αυτή που «καίγεται» για το τρίποντο, προκειμένου να επιστρέψει στο ρετιρέ της βαθμολογίας, μετά τη χθεσινή (6/4) νίκη της Άρσεναλ με 3-0 στην έδρα της Μπράιτον. Ωστόσο, οι γηπεδούχοι μόνο αδιάφοροι δεν θα παρουσιαστούν, ιδιαίτερα μετά τον τρόπο που ηττήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης (4/4) στο «Στάμφορντ Μπριτζ» με το «ασύλληπτο» 4-3 από την Τσέλσι.

Ανεξάρτητα από τη βαθμολογική τους θέση, οι δύο κορυφαίοι σύλλογοι έχουν προσφέρει στο παρελθόν αξέχαστες στιγμές και δικαίως οι φίλαθλοι, ενόψει της νέας αναμέτρησης που ακολουθεί, φέρνουν στο μυαλό μερικές από τις πιο επικές, διάσημες, αξέχαστες, ανατρεπτικές -δώστε όποιο όρο προτιμάτε- μάχες στα χρονικά του κορυφαίου κατά κάποιος πρωταθλήματος του κόσμου, της Premier League.

Άλλωστε, έχουν δημιουργήσει ίσως την πιο εμβληματική αντιπαλότητα στο αγγλικό ποδόσφαιρο, με τις ιστορικές διαφορές ανάμεσα στις δύο πόλεις να αποτελούν βασικό μέρος του κινήτρου για μία… αμοιβαία αντιπάθεια. Ακόμη και για τους ουδέτερους φίλους της Premier League, η συγκεκριμένη αναμέτρηση αναμένεται πάντα με ανυπομονησία και αγωνία για το φινάλε της.

Η Λίβερπουλ κυριαρχεί στην εποχή του Γιούργκεν Κλοπ, ενώ η «αυτοκρατορία» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα πρώτα χρόνια της Premier League έριξε περισσότερο… λάδι στην φωτιά, με τους «κόκκινους διαβόλους» να ξεπερνούν το ρεκόρ τίτλων των «ρεντς» που ήταν 18, τη σεζόν 2010-11.

Το monobala.gr επιχειρεί ένα flashback μερικά από τα πιο αξέχαστα ντέρμπι στο «Ολντ Τράφορντ», με την ελπίδα ότι σε λίγες ώρες θα γίνουμε «μάρτυρες» ενός ακόμη ποδοσφαιρικού θεάματος που θα μας καθηλώσει και θα πιστοποιήσει γιατί το ποδόσφαιρο είναι ο «βασιλιάς των σπορ»!

1. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ 3-4 (19/2/1910)

Τα εγκαίνια του πρώτου αγώνα που διεξήχθη ποτέ στο «Ολντ Τράφορντ» δεν ήταν καθόλου ευχάριστα για τους 45.000 οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που γέμισαν το γήπεδο. Αν και οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 3-0, η Λίβερπουλ «απάντησε» με μία ιστορική ανατροπή, για να επικρατήσει με 4-3, τη στιγμή, μάλιστα, που μέχρι το 70ο λεπτό βρισκόταν πίσω στο σκορ με 3-1.

2. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 2-2 (1/10/1995)

Καθοριστική για την Γιουνάιτεντ ήταν η επιστροφή του Ερίκ Καντονά στους αγωνιστικούς χώρους, μετά την τιμωρία που του είχε επιβληθεί για την επίθεση στον οπαδό της Κρίσταλ Πάλας. Τότε ο Γάλλος επιθετικός χρειάστηκε μόλις δύο λεπτά για να δώσει την ασίστ στον Μπατ για το 1-0, στο 71′ διαμόρφωσε το τελικό 2-2 με πέναλτι που κέρδισε ο Ράιαν Γκιγκς.

Ο Ρόμπι Φάουλερ ενδιάμεσα είχε νικήσει δύο φορές τον Πίτερ Σμάιχελ, την πρώτη με σουτ από πλάγια θέση και τη δεύτερη με λόμπα, περνώντας την μπάλα πάνω από τον πανύψηλο Δανό κίπερ.

3. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 1-0 (22/1/2006)

Με κεφαλιά του Ρίο Φέρντιναντ στο τελευταίο λεπτό η Γιουνάιτεντ πήρε τη νίκη-θρίλερ. Το γκολ του Άγγλου διεθνούς κεντρικού αμυντικού έκανε το «Stretford End» (κεντρική κερκίδα) να παραληρεί, προκαλώντας τον περιβόητο πανηγυρισμό του Γκάρι Νέβιλ μπροστά στους οπαδούς της Λίβερπουλ που ταξίδεψαν στο Μάντσεστερ.

Αυτό το παιχνίδι έμεινε στη μνήμη των φιλάθλων των δύο ομάδων και όχι μόνο ιδιαίτερα για τα τελευταία λεπτά των καθυστερήσεων και όχι για αυτά που προηγήθηκαν.

4. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 3-0 (23/3/2008)

Ο αγώνας αυτός έμεινε στην Ιστορία για την αποβολή του Χαβιέρ Μασεράνο στο πρώτο ημίχρονο. Ο Αργεντινός διεθνής τότε της Λίβερπουλ, είδε την κόκκινη κάρτα για έντονη διαμαρτυρία προς τον διαιτητή Στιβ Μπένετ.

Ο Γουές Μπράουν είχε ανοίξει το σκορ για τους «κόκκινους διαβόλους» με κοντινή κεφαλιά, πριν αναλάβει δράση ο Κριστιάνο Ρονάλντο και κάνει το 2-0 μετά την ανάπαυλα. Ενώ η Λίβερπουλ αναγκάστηκε να βγει στην επίθεση με παίκτη λιγότερο, η Γιουνάιτεντ ολοκλήρωσε τη νίκη με το φοβερό γκολ του Νάνι.

Αυτή ήταν μία από τις πολλές επισκέψεις των «κόκκινων» στο «Όλντ Τράφορντ» επί Ράφα Μπενίτεθ, όπου ο σύλλογος του Μερσεϊσάιντ εξέφρασε πολλά παράπονα με τις αποφάσεις του διαιτητή.

5. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 1-4 (14/3/2009)

Μάχη σώμα με σώμα έδωσαν οι δύο ομάδες τη σεζόν 2008/2009, για το ποια θα κόψει πρώτη το νήμα, με την Γιουνάιτεντ να κατακτά τελικά τον τίτλο. Οι ελπίδες της Λίβερπουλ για τον τίτλο αναπτερώθηκαν στο μεγάλο ντέρμπι της 28ης αγωνιστικής, εκεί όπου η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ άλωσε το «Ολντ Τράφορντ» με το ευρύ 4-1.

Ο τίτλος που θα μπορούσε να δοθεί σε εκείνο το ματς ήταν «ο εφιάλτης του Νεμάνια Βίντιτς». Όλα ξεκίνησαν καλά για τους «κόκκινους διαβόλους», που προηγήθηκαν με το πέναλτι του Ρονάλντο στο 28′.

Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη για τους γηπεδούχους και σ΄ αυτό υπεύθυνος ήταν ο Σέρβος αμυντικός, ο οποίος υπέπεσε σε σοβαρά λάθη. Ο Τόρες του έκλεψε τη μπάλα για να ισοφαρίσει σε 1-1, ενώ στο 77′ το φάουλ που έκανε στον Τζέραρντ προκάλεσε την αποβολή του για να έρθει το 1-3 μετά την εύστοχη εκτέλεση του Φάμπιο Αουρέλιο.

Είχε προηγηθεί το 1-2 στο 44′ από τον αρχηγό των «ρεντς», Στίβεν Τζέραρντ, με πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος από τον Εβρά. Στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Ντοσένα διεύρυνε το προβάδισμα σε 4-1 με έξοχη μακρινή λόμπα πάνω από τον Φαν Ντερ Σαρ.

6. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 3-2 (19/9/2010)

Μπορεί το ντέρμπι εκείνο να αναγνωριστεί ως ένα από τα καλύτερα του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ. Ο Βούλγαρος επιθετικός έγινε ο πρώτος παίκτης που πέτυχε χατ-τρικ σε αυτό το ματς στα χρονικά των συναντήσεων των δύο συλλόγων από ιδρύσεως της Premier League (27/05/1992), βοηθώντας την ομάδα του να πάρει τους τρεις βαθμούς παρά τη σθεναρή… επιστροφή της Λίβερπουλ. Την χρονιά εκείνη (2010/2011) εξελίχθηκε στον απόλυτο πρωταγωνιστή της Γιουνάιτεντ προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Μπερμπάτοφ σκόραρε και στις δύο πλευρές του γηπέδου, συμπεριλαμβανομένου ενός εκπληκτικού γκολ με ψαλίδι, για να βάλει την ομάδα του σε «θέση οδηγού», προτού σκοράρει δις ο Στίβεν Τζέραρντ και ξαναβάλει τη Λίβερπουλ στο παιχνίδι, ισοφαρίζοντας το ντέρμπι.

Έξι λεπτά πριν από τη λήξη, ο Μπερμπάτοφ σκόραρε με κεφαλιά για να ολοκληρώσει το χατ-τρικ του και να χαρίσει στην ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον άλλη μία νίκη.

7. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ 2-1 (11/2/2012)

Ματς που έμεινε στην Ιστορία για την κόντρα ανάμεσα στους Εβρά και Σουάρες. Η βεντέτα άνοιξε λίγους μήνες πριν όταν στην αναμέτρηση του Άνφιλντ ο Σουάρες φέρεται να επιτέθηκε ρατσιστικά στον Γάλλο αμυντικό.

Η τιμωρία που του επιβλήθηκε στον Ουρουγουανό στα τέλη του ίδιου έτους ήταν 8 αγωνιστικές και πρόστιμο 40.000 λίρες. Στην επόμενη συνάντησή τους σημειώθηκε… νέο επεισόδιο. Κατά την ανταλλαγή χειραψιών ο Σουάρες δεν δέχτηκε να δώσει το χέρι του στον Εβρά «ανάβοντας εκ νέου τα αίματα».

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι του αγώνα ο Γουέιν Ρούνεϊ χάρισε τη νίκη στους «μπέμπηδες» με δύο προσωπικά γκολ, ενώ για τη Λίβερπουλ μείωσε ο Σουάρες στο 80′. Με το σφύριγμα της λήξης, ο Εβρά έτρεξε για να πανηγυρίσει με τους οπαδούς της ομάδας του, περνώντας προκλητικά μπροστά από τον Ουρουγουανό, θέλοντας κατά κάποιο τρόπο να απαντήσει με αυτό τον τρόπο στο συμβάν που είχε προηγηθεί με την χειραψία.

8. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 0-3 (16/3/2014)

Η Λίβερπουλ έφτασε στο «Ολντ Τράφορντ» ως διεκδικήτρια του τίτλου, ενώ η ομάδα του Μάντσεστερ πάλευε για να βγει στην Ευρώπη. Το παιχνίδι αυτό κύλησε με πρωταγωνίστρια την πιο φορμαρισμένη ομάδα, μιας και το συγκρότημα του Ντέιβιντ Μόγιες παρουσιάστηκε νωθρό, προβλέψιψο και με τρομερά αμυντικά κενά, που εκμεταλλεύτηκαν οι «κόκκινοι».

Ο πρώην υπεύθυνος διαιτησίας στην Ελλάδα και κορυφαίος εκείνη την εποχή ρέφερι, Μαρκ Κλάτενμπεργκ καταλόγισε τρία πέναλτι υπέρ της Λίβερπουλ, με τον Στίβεν Τζέραρντ να σκοράρει στα δύο, αλλά έχασε την ευκαιρία να ολοκληρώσει το χατ-τρικ του ευστοχώντας και στο τρίτο.

Την «χαριστική βολή» στους «μπέμπηδες» έδωσε ο Λουίς Σουάρες, ολοκληρώνοντας μία άκρως πειστική εμφάνιση για τους «μερσεϊσάιντερς».

9. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 0-5 (24/10/2021)

Ο όρος συντριβή μπορεί να χαρακτηριστεί και… λάιτ. Μιλάμε για τη… σφαγή του Ολντ Τράφορντ, σε ένα παιχνίδι στο οποίο η Λίβερπουλ σταμάτησε να σκοράρει μόνο και μόνο επειδή ντράπηκε ή, αν προτιμάτε… λυπήθηκε την ομάδα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ.

Μπαίνοντας στο ημίχρονο με 4-0, ο Μοχάμεντ Σαλάχ έγινε ο πρώτος παίκτης αντίπαλης ομάδας που πέτυχε χατ-τρικ στο «Θέατρο των Ονείρων» στην ιστορία της Premier League. Ακολούθως, ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε ένα γκολ που ακυρώθηκε ως οφσάιντ, ενώ ο Πολ Πογκμπά αποβλήθηκε 15 λεπτά μετά την είσοδό του στο γήπεδο εξαιτίας της πρόκλησης στο Ναμπί Κεϊτά που φώναζε «δεν θέλω να είμαι εδώ».