Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ Στέφαν Γιόβετιτς Ολυμπιακός Φωτογραφία: Intime

Ολυμπιακός

Ο «μάντης» Μεντιλίμπαρ και ο «μαέστρος» Γιόβετιτς

08.04.24 | 09:23

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το δήλωσε μπροστά στις κάμερες λίγα λεπτά μετά την ήττα της ομάδας του στη Νέα Φιλαδέλφεια και ενώ είχε προηγηθεί η εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό. «Το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει ακόμα», έλεγε μετά από ένα βράδυ που σχεδόν όλοι είχαν ξεγράψει τον Ολυμπιακό από την κούρσα.

Ο Βάσκος επανέλαβε τη συγκεκριμένη δήλωση λίγες μέρες αργότερα, μετά το ματς με τον Άρη. Πλέον, μετά και την 4η αγωνιστική της διαδικασίας, το -8 από την κορυφή έχει γίνει -4 και το επόμενο ματς είναι η φιλοξενία του πρωτοπόρου στο Φάληρο.

Όχι, ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν είναι μάντης, απλά αφενός ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα από όλους τις δυνατότητες της ομάδας του και αφετέρου είδε πως το σύνολο που δουλεύει δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους άλλους διεκδικητές. Για την ακρίβεια, τη δεδομένη στιγμή οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στο καλύτερο τους φεγγάρι από το ξεκίνημα της σεζόν και η καμπύλη είναι ανοδική. Επιβεβαιώθηκε και στη Λαμία, όπου παρά τις μαζεμένες αλλαγές, η ομάδα διατήρησε την αγωνιστική ταυτότητα που της έχει δώσει ο Μεντιλίμπαρ, ήταν ξανά κυριαρχική και διέλυσε τον αντίπαλο με 5-1 για τη μεγαλύτερη σε έκταση εκτός έδρας νίκη των Πειραιωτών στο φετινό πρωτάθλημα.

Ήταν το τέταρτο συνεχόμενο ματς (Μακάμπι Τελ Αβίβ, ΑΕΚ, Άρης, Λαμία) που οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού μπήκαν με τη σωστή νοοτροπία και επιβλήθηκαν στον αντίπαλο, παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο. Στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν μπήκαν τα γκολ, αλλά στα υπόλοιπα τρία παιχνίδια το κοντέρ έγραψε 14-2.

Στον ουρανό η πίστη στο πλάνο και η αυτοπεποίθηση των παικτών του Ολυμπιακού

Για να επιστρέψουμε στα της Λαμίας, είναι σαφές πως ο Στέφαν Γιόβετιτς διανύει τις καλύτερες μέρες του στα «ερυθρόλευκα». Σαν μαέστρος που κατευθύνει τα πάντα στην επίθεση της ομάδας του, έβαλε γκολ, έδωσε ασίστ και κέρδισε πέναλτι για το 0-3 του ημιχρόνου. Κάθε επαφή του Μαυροβούνιο με την μπάλα είναι γεμάτη ποιότητα και αποτελεί μια μόνιμη πηγή κινδύνου για την αντίπαλη άμυνα.

Με τέτοιες εμφανίσεις είναι λογικό να βάζει και σε σκέψεις τον Μεντιλίμπαρ ενόψει Φενέρμπαχτσε, ειδικά από τη στιγμή που για το πρώτο ματς δεν είναι διαθέσιμος ο τιμωρημένος Ποντένσε. Ο προπονητής του Ολυμπιακού αποκάλυψε πως θέλει από τον Γιόβετιτς να λειτουργεί περισσότερο ως μέσος-δημιουργός, παρά ως επιθετικός εκτελεστής και αλήθεια είναι πως σε αυτόν τον ρόλο δίνει πολλά περισσότερα στην ομάδα. Όπως, αλήθεια είναι, πως οι προηγούμενοι προπονητές δεν είχαν καταφέρει να πάρουν τίποτα από έναν τέτοιας ποιότητας παίκτη.

Πλέον, όλο το βάρος στον Ολυμπιακό πέφτει στα δύο ιστορικά ματς με τη Φενέρμπαχτσε. Πρόκειται για τα ματς της χρονιάς, αφού διακυβεύεται μια πρόκριση στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο Μεντιλίμπαρ κατάφερε να φέρει την ομάδα στην καλύτερη της φάση ακριβώς αυτήν τη στιγμή. Η πίστη στο πλάνο και η αυτοπεποίθηση των παικτών βρίσκονται επίσης στον ουρανό. Αν αρκούν όλα αυτά θα φανεί στο γήπεδο.