«OPAP Arena» τελικός Europa Conference League Φωτογραφία: Intime

Bloggers

Η ΑΕΚ διώχνει τους λίγους γιατί θέλει τους πολλούς

10.04.24 | 08:38

Γράφει: Μαρία Ζαφειράτου

Κατά την διάρκεια της κατασκευής της OPAP Arena, η ΑΕΚ έπαιζε στο ΟΑΚΑ και εκείνοι που έχουν ισχυρή μνήμη, μπορούν να ανακαλέσουν σκηνές απείρου κάλους εντός και εκτός γηπέδου.

Υπήρξε και η χρονιά που οι οπαδοί ήταν σαν τους φαντάρους: Μία μέσα, δύο έξω, λόγω τιμωρίας της έδρας από τα επεισόδια που γίνονταν στον περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου αλλά και στις εξέδρες του.

Θυμάμαι μια μέρα που αναρωτιόμουν στον «αέρα» του BwinΣΠΟΡ FM, πώς είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να μπουν στο νέο γήπεδο χωρίς να είναι μόνιμα τιμωρημένη η ομάδα από τις πράξεις τους. «Μέσα στο καινούργιο σπίτι της ΑΕΚ, όλοι θα αλλάξουν συμπεριφορά και θα σεβαστούν το χώρο», είχε απαντήσει ένας ακροατής. Μου είχε φανεί τόσο αστείο και αφελές, να περιμένεις έναν καινούργιο χώρο για να συμπεριφερθείς πολιτισμένα. Σαν να περιμένεις έναν καινούργιο δρόμο για να μην οδηγείς μεθυσμένος.

Ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχω αλλάξει άποψη, ο πολιτισμένος θα είναι πάντα πολιτισμένος και ο κάφρος θα είναι πάντα κάφρος. Το θέμα είναι για τον τελευταίο πόσο τον αφήνεις να απλωθεί.

Στην αρχή της περσινής σεζόν, όταν όλοι -ΠΑΕ και φίλαθλοι- προσπαθούσαν να βρουν τα πατήματά τους στο νέο γήπεδο είδαν πολλά τα μάτια μας: κάτοχοι διαρκείας να βρίσκουν άλλους στις θέσεις τους, τουρνικέ να σπάνε και κυλικεία να γίνονται λαμπόγυαλο.

Η διοίκηση της κιτρινόμαυρης ομάδας αποφάσισε και έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στο τέλος ότι τη φετινή χρονιά τίποτα από αυτά δεν θα επαναληφθούν. Μετά την ύστατη αγωνιστική-φιέστα πρωταθλήματος του Δικεφάλου, ο ανεκδιήγητος τύπος ο οποίος με το “στυλό-φονικό όπλο” παραλίγο να σκοτώσει έναν φίλαθλο από το απέναντι πέταλο, βλέπει πλέον την ΑΕΚ μόνο από τον καναπέ του.

Τα καπνογόνα είναι πια είδος προς εξαφάνιση στις κερκίδες και όταν ένας τόλμησε να το ανάψει μετά το γκολ του Ελίασον στο ματς με τον Ολυμπιακό την περασμένη εβδομάδα, τον… έφυγαν εν ριπή οφθαλμού μαζί με το «αξεσουάρ» του.

Όταν λοιπόν, αποφασίζεις ακόμα και να διώξεις 55 ανθρώπους από το γήπεδο επειδή προσπάθησαν να περάσουν κι άλλους χωρίς εισιτήριο, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: όποιος δεν σέβεται, δεν μπαίνει.

Η ΑΕΚ μόνο οφελημένη μπορεί να βγει από αυτή την διαδικασία, να επιβάλλει τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό στις εξέδρες και να κερδίσει ακόμα περισσότερο κόσμο που έως τώρα διστάζει να επιστρέψει στο γήπεδο.

ΥΓ: Υπάρχει το γράμμα του νόμου και υπάρχει και το πνεύμα του νόμου.