Μελετώντας την εικόνα του φετινού Ολυμπιακού μπορεί κάποιος να καταλάβει

Ολυμπιακός

Ολυμπιακός: Της αμύνης τα παιδιά – Γιατί στο Λιμάνι ψάχνονται για στόπερ

30.01.24 | 19:23

Γράφει: Βασίλης Ποντικός

Μελετώντας την εικόνα του Ολυμπιακού αυτής της σεζόν, μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι η αχίλλειος πτέρνα της ομάδας είναι η αμυντική λειτουργία της.

Το γεγονός αυτό έχει κάνει τους ανθρώπους της ομάδας να προχωρήσουν ήδη σε προσθαφαιρέσεις στα πρόσωπα που συνθέτουν τα στόπερ. Οι Φρέιρε αποτελεί παρελθόν και ο Πορόζο βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου, ενώ ταυτόχρονοα εξετάζουν και παραπάνω ενίσχυση, από αυτήν που ήδη έγινε με τον Νταβίντ Κάρμο, ο οποίος αποκτήθηκε από την Πόρτο.

Οι Πειραιώτες έχουν συνεχώς ανοικτές τις… κεραίες τους στην αγορά και εξετάζουν και νέες περιπτώσεις σαν και αυτή του Ρούμπεν Βέζο της Λεβάντε.

Δεν υπάρχει χρόνος στο Λιμάνι

Τι όμως είναι αυτό που κάνει την ομάδα του Λιμανιού να κοιτάζει συνεχώς για ενίσχυση στην άμυνα;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν, έχοντας στο ρόστερ τους Παναγιώτη Ρέτσο και Αντρέα Ντόη, ενώ απέκτησε τους Ζουλιάν Μπιανκόν από τη Νοτινχαμ Φόρεστ, τον Τζακσον Πορόζο από την Τρουά και τον Νικολάς Φρέιρε από την Πούμας.

Οι δύο τελευταίοι αποκτήθηκαν με την προοπτική να πάρουν θέση στο βασικό σχήμα, ωστόσο οι εμφανίσεις του δεν έπεισαν τους διοικούντες την ΠΑΕ. Τελικά, ο Φρέιρε έφυγε με μεταγραφή για την Ιντερ Μαιάμι, ενώ ο Πορόζο ψάχνει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του, ο οποίος μάλλον θα είναι στην Τουρκία.

Θα έλεγε κάνεις ότι και οι δύο θα έπρεπε να έχουν περισσότερο χρόνο για να ενσωματωθούν στην ομάδα. Όμως, σε έναν οργανισμό σαν τον Ολυμπιακό, χρόνος δεν υπάρχει. Ειδικά σε ξένους παίκτες που έρχονται για βασικοί.

Στην απομάκρυνσή του Φρέιρε, ο οποίος ξεκίνησε τη σεζόν σαν βασικός, έπαιξε ρόλο και ότι ο παίκτης ήταν 3,5 μήνες εκτός δράσης λόγω τραυματισμού, ενώ ο Πορόζο απλά δεν έπιασε τα συγκεκριμένα στάνταρ απόδοσης.

Υπομονή δίνεται στους Ρέτσο και Ντόη (και γενικότερα παιδιά από την ακαδημία), οι οποίοι είναι Έλληνες και στο Λιμάνι τους βλέπουν σαν επένδυση για το μέλλον.

Η… ιδιαίτερη περίπτωση του Μπιανκόν

Αυτήν τη στιγμή ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα και η κατάσταση γίνεται όλο και πιο πιεστική, αν μπουν στη συνάρτηση και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια με τη Φερντσβάρος.

Εδώ έρχεται να «κουμπώσει» ο Μπιανκον. Ο Γάλλος, ο οποίος αποκτήθηκε ως δεξί μπακ (είναι η κανονική του θέση) χρησιμοποιείται κατά βάση στο κέντρο της άμυνας, δείχνοντας καλά στοιχεία, ενώ προσφέρει σιγουριά στο σύνολο του Καρλος Καρβαλιάλ.

Ο Ολυμπιακός ρίχνει το βάρος στον Κάρμο

Στον Ολυμπιακό ποντάρουν πολλά στην περίπτωση του Νταβίντ Κάρμο. Ο Πορτογάλος που αποτελεί προσωπική επιλογή του Καρβαλιαλ, συνδυάζει υψηλά ποσοστά στις κερδισμένες μονομαχίες και στις μακρινές πάσες.

Αυτό είναι άλλωστε και το στοιχείο που τον έκανε να ξεχωρίσει και να φέρει 20 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της Μπράγκα το καλοκαίρι του 2022, όταν η Πόρτο αποφάσισε να τον αποκτήσει και να γίνει η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία των «δράκων».

Οι αριθμοί σε Ελλάδα και -κυρίως- σε Ευρώπη προβληματίζουν

Ο Ολυμπιακός έχει τη χειρότερη άμυνα από τους τέσσερις πρώτους της Super League, έχοντας δεχθεί 19 τέρματα. Επίσης, σε πολλά παιχνίδια, όπως το 4-2 με τον ΠΑΟΚ, αλλά και το 5-0 με τη Φράιμπουργκ, η ανασταλτική του λειτουργία έγινε σημείο προβληματισμού από τη διοίκηση και αμφισβήτησης από τους φιλάθλους.

Στoν ευρωπαϊκό του όμιλο ο Ολυμπιακός δέχθηκε 14 τέρματα, έχοντας την 4η χειρότερη άμυνα στην φάση των ομίλων, μπροστά από τις Μπάτσκα Τόπολα (19) Σέριφ (17) και Χάκεν (17). Επίσης, δέχθηκε τα περισσότερα τέρματα από όλες τις ομάδες που τερμάτισαν τρίτες στο Europa League.

Οι νέοι, καλούνται να αποδειχθούν και… ωραίοι

Η γρήγορη απομάκρυνση ποδοσφαιριστών συνηθίζεται στο Λιμάνι, ακόμη και για περιπτώσεις έχει γίνει μεγάλος ντόρος όταν έγινε η μεταγραφή τους, όπως ο Μαρσέλο και ο Χάμες Ροντρίγκες. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που έχουν δαπανηθεί αρκετά χρήματα, όπως ο Πέπε.

Ο Κάρμο, ο Βέζο (εάν αποκτηθεί) και οποιοσδήποτε άλλος στόπερ ενταχθεί στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ, καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και να βελτιώσουν την αμυντική λειτουργία της ομάδας του Καρβαλιάλ. Η πίεση για να πετύχουν είναι μεγάλη, αλλά και η προοπτική που υπάρχει μπροστά τους δεδομένη.