Φωτογραφία: Intime

Εθνική Ομάδα

Το χρονικό των ελέγχων, η ΕΠΟ και τα επόμενα βήματα για το θετικό δείγμα

17.04.24 | 18:47

Η φημολογία πως Έλληνας ποδοσφαιριστής βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ μετά το παιχνίδι της Εθνικής μας ομάδας με τη Γεωργία για τα μπαράζ του Euro 2024, τάραξε… τα νερά της ελληνικής πραγματικότητας.

Αμέσως ξεκίνησε μια παραφιλολογία σχετικά με το ποιος είναι ο πόδοσφαιριστής που είχε το θετικό δείγμα, ενώ η ΕΠΟ με επίσημη ανακοίνωσή της κατέστησε σαφές πως δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση ούτε από την UEFA αλλά ούτε από την επιτροπή που πραγματοποιεί τις συγκεκριμένες δειγματοληπτικές εξετάσεις (International Testing Agency).

Τι ακριβώς συνέβη όμως όλο το προηγούμενο διάστημα με τους ελέγχους, ποια είναι η διαδικασία, γιατί η ΕΠΟ δεν έχει ενημερωθεί και τι θα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα;

Το monobala.gr έχει όλες τις απαντήσεις:

1. Πριν από την αναμέτρηση με τη Γεωργία, ειδικά κλιμάκια πήραν δείγμα από αρκετούς ποδοσφαιριστές στο ξενοδοχείο που έμενε η Εθνική ομάδα (άνω των δέκα στον αριθμό). Μάλιστα κάποιοι διεθνείς έδωσαν δείγμα και πριν την αναμέτρηση με το Καζακστάν, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας στη Νέα Σμύρνη.

2. Μετά το τέλος της αναμέτρησης στην Τιφλίδα, δύο στον αριθμό ποδοσφαιριστές έδωσαν δείγμα, κατά την καθιερωμένη εξέταση μετά από κάθε αγώνα.

3. Τη δεδομένη στιγμή, το τρίτο είναι και το σημαντικότερο στοιχείο που θα πρέπει να τεθεί υπόψιν. Ακόμη δεν έχει διασταυρωθεί αν το θετικό δείγμα βρέθηκε σε ποδοσφαιριστή που ελέγχθηκε πριν ή μετά το πέρας της αναμέτρησης. Δεδομένα λοιπόν, θα πρέπει να περιμένουμε, αφού δεν γνωρίζουμε από ποια εξέταση προήλθε το θετικό δείγμα.

Τα επόμενα βήματα

Εάν επισημοποιηθεί πως βρέθηκε θετικό δείγμα, τότε ξεκινά μία διαδικασία ενημέρωσης της UEFA στην WADA(παγκόσμια ομοσπονδία ελέγχου), στον ΕΟΚΑΝ(αρμόδια εθνική αρχή) και φυσικά στον αθλητή. Στη συνέχεια ενημερώνεται και η ΕΠΟ, που παύει προσωρινά κάθε αγωνιστική δραστηριότητα στον αθλητή σε συνεργασία και επικοινωνία με την Λίγκα και την ομάδα στην οποία αγωνίζεται.

Τα επόμενα βήματα του αθλητή

Ο αθλητής που βρέθηκε θετικός, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει επανεξέταση του πρώτου δείγματος και δεν προχωρά σε δεύτερο έλεγχο. Αν βρεθεί θετικός, τότε αυτόματα σταματά κάθε αγωνιστική του δραστηριότητα. Ο χρόνος αποκλεισμού, εξαρτάται από την ουσία που βρέθηκε στο δείγμα.