ΑΕΚ γήπεδο OPAP Arena Νέα Φιλαδέλφεια Φωτογραφία: Intime

ΑΕΚ

Το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ αποκαλύπτεται

19.04.24 | 23:27

Γράφει: Άκης Γεωργίου

Eκτός από την αναχώρηση της αποστολής για τον αγώνα με τον Άρη συνοδεία των οπαδών της στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» όπως γνωστοποίησε η ανακοίνωση της Original, το Σάββατο θα έχει ιδιαίτερη σημειολογία για ολόκληρο τον «κιτρινόμαυρο» οργανισμό καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένο να γίνουν τα εγκαίνια του Μουσείου Ιστορίας της ΑΕΚ.

Ο Θωμάς Μαύρος θα κόψει την κορδέλα

Ο χώρος θα εγκαινιαστεί από τον eternal ambassador της «Ένωσης» και ζωντανό θρύλο του κλαμπ, Θωμά Μαύρου ο οποίος θα κόψει την κορδέλα και θα σημάνει την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Μουσείου. Η εκδήλωση δεν είναι ανοιχτή για το κοινό αλλά για τους εκπροσώπους του Τύπου και κάποιους επίσημους που έχουν προσκληθεί προκειμένου να παρεβρεθούν στο event. Για το κοινό το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ θα ανοίξει την προσεχή εβδομάδα σε ώρες και μέρες οι οποίες θα ανακοινωθούν από την «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ.

Ολόκληρη ομάδα έρευνας από πίσω

Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο χώρο ο οποίος καταλαμβάνει έναν ολόκληρο όροφο στο κεντρικό κτίριο του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου θα φιλοξενούνται για πάντα ιστορικά κειμήλια που σχετίζονται με την πορεία της ΑΕΚ στον χρόνο. Η συλλογή των συγκεκριμένων κειμηλίων πήρε όχι χρόνο αλλά χρόνια σε μια μεγάλη ομάδα έρευνας η οποία τρέχει από το 2017 το πρότζεκτ του Μουσείου. Ο επικεφαλής της συγκεκριμένης ομάδας και νομικός Γεράσιμος Γασπαρινάτος έγραψε μεταξύ άλλων στη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης επί του θέματος: «Κάθε κειμήλιο έχει αποκτηθεί με κόπο, έχει τοποθετηθεί με μελέτη κι έχει χαϊδευτεί πριν μπει στη θέση του. Κάθε εκατοστό προθήκης έχει σχεδιαστεί με εξαντλητική σκέψη, κάθε κείμενο έχει γραφτεί και μεταφραστεί με σχολαστική επιμέλεια, κάθε φωτογραφία έχει επιλεχτεί μετά από πολλαπλά φιλτραρίσματα, τίποτε στην τύχη, τίποτε στην ξεπέτα. Λάθη και παραλείψεις μπορεί να έχουν γίνει – διεκπεραίωση όμως ποτέ».

Τα κέρινα ομοιώματα και τα κανόνια για τους μεγάλους επιθετικούς

Μεταξύ των πολλών ενδιαφερόντων στοιχείων που μπορεί να συναντήσει κανείς στο Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ, είναι τα πέντε κέρινα ομοιώματα τα οποία θα είναι αφιερωμένα στις μεγάλες δόξες της ομάδας Θωμά Μαύρο, Μίμη Παπαϊωάννου, Κώστα Νεστορίδη, τον μεγάλο πρόεδρο του συλλόγου Λουκά Μπάρλο και τον μεγάλο ηθοποιό και γνωστό για την αδυναμία που είχε στην «Ένωση», Κώστα Βουτσά. Επίσης θα υπάρχουν και τα γνωστά… κανόνια τα οποία είχε παραγγείλει ο Δημήτρης Μελισσανίδης εδώ και αρκετά χρόνια και τα οποία θα συμβολίζουν τους μεγάλους επιθετικούς που φόρεσαν τη φανέλα της ΑΕΚ: Μαύρος, Μπάγεβιτς, Δημητριάδης και Νικολαϊδης.