Φωτογραφία: Intime

ΑΕΚ

Ο Λιούμπισιτς προσθέτει στο παζλ της ΑΕΚ κομματια που έλειπαν

01.02.24 | 12:04

Γράφει: Άκης Γεωργίου

Γράφει ο Άκης Γεωργίου

H προσθήκη του Ρόμπερτ Λιούμπισιτς στην ΑΕΚ είναι πολλαπλής σημασίας ως προς τη φιλοσοφία του club στο μεταγραφικό κομμάτι και τόσο τα νούμερα όσο και τα χαρακτηριστικά του παίκτη αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας

Οι τρεις άξονες των μεταγραφικών «θέλω» του Ματίας Αλμέιδα όπως εκφράστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην κουβέντα που είχε με τους ρεπόρτερ της ΑΕΚ στην αίθουσα Τύπου του «Σεραφειδείου» ήταν οι εξής:

Καλή ηλικία

Παίκτης που θα μπορεί να κάνει τη διαφορά

Μακροπρόθεσμος ορίζοντας στη μεταγραφή από την άποψη χρονικού περιθωρίου για προσφοράς στον σύλλογο και (σοβαρή) πιθανότητα μεταπώλησης

Ο Λιούμπισιτς κουμπώνει σε όλα!

Είναι προφανές ότι η προσθήκη του Λιούμπισιτς πληροί όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε ως προτεραιότητα του σχεδίου της ΑΕΚ ο Pelado. Ο 24χρονος «Λιούμπι» έρχεται στην Ένωση σε μια πολύ καλή ηλικία, προέρχεται από ένα ανταγωνιστικό επίπεδο και είναι μια μεταγραφή μακροπρόθεσμου ορίζοντα που μπορεί τόσο να προσφέρει σε άμεσο επίπεδο όσο και να φέρει χρήματα στον σύλλογο σε δεύτερο χρόνο.

«Δείξε μου τα χαφ σου να σου πω τι ομάδα έχεις»

Η ΑΕΚ στην προ-Αλμέιδα εποχή είχε ταλαιπωρηθεί πολύ με τα χαφ της. Κουράστηκε να κάνει… συλλογή μέσων που είτε είχαν ένταση και δεν ήταν καλοί με την μπάλα, είτε ήταν καλοί με την μπάλα και δεν είχαν ένταση. Πολλά τα παραδείγματα, από τον Σιμόες μέχρι τον Αϊντάρεβιτς και από τον Μοράν μέχρι τον Άλεφ.

Πλέον η Ένωση διαθέτει την ίσως πιο πλήρη φαρέτρα της ιστορίας της σε ότι αφορά τα χαφ της: Πινέδα, Λιούμπισιτς, Γιόνσον, Σιμάνσκι, Γαλανόπουλος χωρίς να χρειαστεί να μπουν στη σούμα και οι Μάνταλος, Γκατσίνοβιτς που παίζουν πολύ εύκολα στο «8».

Πολυθεσίτης, αλλά στην ΑΕΚ ήρθε για χαφ

Η προσθήκη του Λιούμπισιτς είναι μια αισθητή αναβάθμιση, που δίνει στην ομάδα μια επιπλέον πολυτέλεια με ένα πολυεργαλείο (πολύ σημαντικό και αυτό στην οπτική του Αλμέιδα) που μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέσσερις θέσεις: Μπορεί να παίξει αριστερά σε όλη την πλευρά τόσο ως μπακ όσο και ως χαφ, ενώ η καλή του θέση είναι στον άξονα, κάτι μεταξύ «6» και «8». Στην κουβέντα που είχε με τον Αλμέιδα του ξεκαθαρίστηκε ότι υπολογίζεται κυρίως για τη θέση που ο Λιούμπισιτς αγαπά να παίζει, στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Εκεί άλλωστε τον είδε όταν τον «καψουρεύτηκε» ο Pelado, στο παιχνίδι κόντρα στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τον περασμένο Αύγουστο.

Το γεμάτο πρώτο μισό που έχει πίσω του

Ο Λιούμπισιτς έχει πίσω του μια γεμάτη από συμμετοχές σεζόν. 27 ματς έχει παίξει μέχρι στιγμής φέτος με τη φανέλα της Ντινάμο Ζάγκρεμπ. 16 για το πρωτάθλημα Κροατίας, 4 για τα προκριματικά του Champions League, 2 στα προκριματικά του Europa League και πήρε 5 ματς στον όμιλο του Conference προλαβαίνοντας να σκοράρει 2 γκολ και να μοιράσει 4 ασίστ. Το ένα εκ των δύο γκολ που σκόραρε φέτος ήταν κόντρα στην ΑΕΚ και ήταν το δεύτερο ευρωπαϊκό γκολ που σημειώθηκε στο νέο γήπεδο της «Ένωσης» στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τα νούμερά του με τη βοήθεια των analytics

Ο Λιούμπισιτς ήταν ο δεύτερος παίκτης σε εύστοχες πάσες ανά 90λεπτο στο πρωτάθλημα Κροατίας την τρέχουσα σεζόν με 65.2, έχοντας από πάνω του τον Πέριτς (επίσης της Ντινάμο Ζάγκρεμπ) με 75.8 και πίσω του τον -φοβερό πασέρ- Γιόσεπ Μίσιτς με 61.4.

Στην Κροατία ο «Λιούμπι» ήταν 4ος σε ποσοστό ευστοχίας των πασών στο τελευταίο τρίτο με 82%, κάτι που δείχνει την ουσιαστική συμβολή του στο δημιουργικό κομμάτι.

Προσοχή: Τα παραπάνω είναι φετινοί δείκτες, σε μια δύσκολη για τον ίδιο σεζόν, τουλάχιστον από την αποχώρηση του Μπίσκαν από την τεχνική ηγεσία της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, με τον Λιούμπισιτς να αγωνίζεται κυρίως ως αριστερό μπακ, σε μια θέση που (να το θέσουμε κομψά) δεν τρελαίνεται να παίζει. Παρόλα αυτά, το index του σύμφωνα με το Wyscout είναι αξιοπρεπέστατο αφού η αξιόπιστη πλατφόρμα τον έχει ανάμεσα στα καλύτερα πλάγια μπακ του κροατικού πρωταθλήματος, πάνω από τα υπόλοιπα πλάγια μπακ της Ντινάμο αλλά και της αιώνιας αντιπάλου της, Χάιντουκ. Εντυπωσιακό…

TAGS