Συλλήψεις Φωτογραφία: Eurokinissi

Δικαιοσύνη

Μαίρη Μπενέα: «Το να κατηγορηθεί μόνο ο 18χρονος θα ήταν διπλό έγκλημα»

22.04.24 | 19:03

Από το πρωί της Δευτέρας (22/4) η Αστυνομία πραγματοποιεί συλλήψεις και προσαγωγές, όσων σχετίζονται με την δολοφονία του 31χρονου Αστυνομικού, Γιώργου Λυγγερίδη και η δικηγόρος Μαίρη Μπενέα μίλησε αποκλειστικά στο monobala.gr και την εκπομπή «Monday Action» με τον Πάνο Βόγλη, για να δώσει περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ραγδαίες εξελίξεις.

Η κυρία Μπενέα μεταφέρει όλο το ρεπορτάζ που συλλέγει για την υπόθεση, επιβεβαιώνοντας και όλες τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ για 60 συλλήψεις και εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη.

Αναλυτικά όσα ανέφερε η Μαίρη Μπενέα στο monobala.gr:

«Είχαμε μία τεράστια ανατροπή στην υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη και λέω ανατροπή, γιατί πριν λίγο καιρό είχαμε πει πως η δικογραφία για τη δολοφονία έκλεισε στην εισαγγελία Πειραιά, με μοναδικό κατηγορούμενο τον 18χρονο, που έχει ομολογήσει πως έχει πετάξει την φωτοβολίδα, μία από τις 3 φωτοβολίδες.

Η δικογραφία έκλεισε από την εισαγγελία Πειραιά για να μην παρέλθει το 18μηνο και αποφυλακιστεί πριν γίνει η δίκη του 18χρονου, όμως η έρευνα συνεχιζόταν από την υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας, υπό την εποπτεία του νέου εισαγγελέα οργανωμένου εγκλήματος, του Δημήτρη Γκύζη και σήμερα από το πρωί σε όλη την Ελλάδα υπήρχε μία τεράστια επιχείρηση με έρευνες, προσαγωγές και συλλήψεις εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Έλαβαν μέρος 20 εισαγγελείς, ήταν μία τεράστια επιχείρηση και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν ενήμερος και ο Πρωθυπουργός που έδωσε το «οκ» για να προχωρήσει η έρευνα.

Οι εμπλεκόμενοι στη δικογραφία είναι σύμφωνα με πληροφορίες 158 άτομα. Μέχρι στιγμής έχουμε γύρω στις 60 προσαγωγές και συλλήψεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως πιθανότατα είναι όλες συλλήψεις.

Έχουμε πρόσωπα που είναι πολύ ψηλά οπαδικά, στον Ολυμπιακό, λένε οι πληροφορίες, γιατί εκεί έγιναν τα επεισόδια. Έχουμε άρση τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου. Θα δούμε τι αφορά. Πάρα πολλά ευρήματα από τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια με την παρουσία εισαγγελέων.

Οι πληροφορίες λένε ότι ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ο αδελφός του 18χρονου, που έχει προσαχθεί στη Γαδά μαζί με πολλά ακόμη άτομα. Συνεχίζονται οι προσαγωγές και οι συλλήψεις.

Έγινε καταδρομική επιχείρηση, χωρίς να εκδοθούν εντάλματα, γιατί δεν υπάρχει ακόμη προσωποποιημένη ποινική δίωξη. Υπάρχουν κατηγορίες μετά τη σύλληψη του 18χρονου για τη δολοφονία, είχε ασκηθεί μία μεγάλη ποινική δίωξη και με την εποπτεία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κυρίας Αδειλίνη, για εγκληματική οργάνωση και άλλα αδικήματα.

Δεν υπάρχουν προσωποποιημένες κατηγορίες σε όσους κατηγορούνται, ώστε να βγει ένταλμα σύλληψης. Ακολουθήθηκε μία τακτική, που λέγεται αυτόφωρο κακούργημα (όταν υπάρχουν εμπλεκόμενοι σε εγκληματικές οργανώσεις μπορεί χωρίς να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης να γίνει προσαγωγή και μετά σύλληψη), κάτι που είχε ακολουθηθεί και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Έχει γίνει επιχείρηση σε όλη την Ελλάδα, με 20 εισαγγελείς. Το θέμα είναι πως κρατήθηκε απόλυτη μυστικότητα στην υπόθεση, δεν διέρρευσε τίποτα.

Αυτό που θεωρώ σημαντικό είναι πως όταν έκλεισε η δικογραφία από την εισαγγελία Πειραιά, σταμάτησε και η εμπλοκή της εισαγγελίας Πειραιά. Δεν υπήρχε πλέον καμία σχέση των εισαγγελέων Πειραιά, με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αν και το επεισόδιο, η δολοφονία έγινε εκεί.

Μία εξήγηση που δόθηκε είναι πως και οι κατηγορούμενοι δεν θα πάνε στην εισαγγελία Πειραιά, που κανονικά θα έπρεπε να πάνε λόγω τοπικής αρμοδιότητας, αλλά στην εισαγγελία Αθήνας και η επίσημη εξήγηση είναι πως η Αθήνα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα φύλαξης, για αποφυγή επεισοδίων και για λόγους ασφαλείας των κατηγορουμένων.

Για το που μπορεί να φτάσει το συγκεκριμένο θέμα: «Έχουμε εγκληματική οργάνωση που είναι κακούργημα και επισύρει πολλά χρόνια φυλακή.

Έχουμε ηθική αυτουργία στη δολοφονία που σημαίνει πως υποκινητές της υπόθεσης, είτε αυτοί χρηματοδοτούσαν την εγκληματική οργάνωση, είτε παρακινούσαν και έβαλαν τα παιδάκια σε αυτή την ιστορία, αυτοί θα συλληφθούν, αν δεν έχουν ήδη συλληφθεί. Είναι μέσα στους εμπλεκόμενους».

  • Θα ήταν αφέλεια να έχουμε μόνο έναν 18χρονο στο κατηγορητήριο;

«Δεν θα ήταν μόνο λάθος. Όλοι αυτό συζητούμε, πως γίνεται σε μία υπόθεση, με δολοφονία, οπού ένας 18χρονος ομολόγησε και είπε πως ο ίδιος έριξε τη μία φωτοβολίδα (δόθηκαν 3 από τους υποκινητές), καθώς ο ίδιος είχε μιλήσει για υποκινητές, που δεν είχαν συλληφθεί, ούτε καν τους είχαν ακουμπήσει οι Αρχές. Ο 18χρονος και άλλα 5-6 άτομα στην υπόθεση είχαν εκφράσει την επιθυμία, να δώσουν πληροφορίες και να είναι προστατευόμενοι μάρτυρες. Αυτό δεν έγινε δεκτό τότε από τις δικαστικές Αρχές του Πειραιά. Έκλεισε η δικογραφία, χωρίς να δοθούν καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων. Θα δούμε αν το οργανωμένο έγκλημα, που πήρε την υπόθεση τελικά, έχει αυτές τις καταθέσεις από προστατευόμενους μάρτυρες. Αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Έχει ενδιαφέρον πάντως.

Όχι απλώς θα ήταν ολίσθημα, αλλά έγκλημα, ένα διπλό έγκλημα. Ένα έγκλημα είναι η δολοφονία και μεγαλύτερο θα ήταν η συγκάλυψη.

Οι πληροφορίες λένε πως ήταν ενήμερος και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και έδωσε το «οκ» για να προχωρήσει η επιχείρηση, καθώς φαντάζομαι είναι κάτι τεράστιο που θα δούμε να ξετυλίγεται μέσα από την δικογραφία, από τα πρόσωπα που θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Ήταν ενήμερος ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κύριος Φλωρίδης, όπως και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κύριος Χρυσοχοΐδης και φυσικά η εισαγγελία, ώστε να είναι όλα νόμιμα σε αυτή την επιχείρηση. Το σημαντικό είναι πως τηρήθηκε απόλυτη μυστικότητα, τουλάχιστον όπως βλέπουμε μέχρι στιγμής, καθώς αν δεν υπήρχε μυστικότητα όλοι αυτοί θα είχαν διαφύγει.

Γύρω στα 60 πρόσωπα έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής, όμως αναζητούν περίπου 100 ακόμη. Πληροφορίες λένε πως είναι και πρόσωπα έκπληξη, δεν θέλω και δεν επιτρέπεται να πω περισσότερα τώρα.

  • Ονόματα θα μάθουμε ποτέ;

«Κανονικά όταν κάποιος είναι κατηγορούμενος και δεν έχει καταδικαστεί, δεν λέγεται το όνομά του. Επειδή οι πληροφορίες λένε πως θα είναι μέσα στα ονόματα και πρόσωπα ενδεχομένως γνωστά, αυτό δεν θα μπορέσει να τηρηθεί στην υπόθεση.

Οι δικηγόροι και όσοι θα εμπλακούν από σήμερα (όσοι έχουν ήδη προσαχθεί, έχουν μιλήσει ήδη με δικηγόρους και βρίσκονται στη Γαδά, καθώς θα πρέπει να πάρουν δικογραφία, για να μπορέσουν να απολογηθούν). Τις επόμενες μέρες θα δούμε όλα τα πρόσωπα, ένα προς ένα. Αν θα τα ανακοινώσουμε, δεν μπορώ ακόμη να σας το πω.

Κανονικά για να μπορούν να ανακοινωθούν τα ονόματα, θα πρέπει να βγει μία διάταξη από την εισαγγελία, για να μας το επιτρέπει, αλλιώς μπορεί να πάμε και εμείς κατηγορούμενοι».

  • Η οικογένεια Λυγγερίδη θα μάθει ακριβώς τι έχει γίνει;

«Φυσικά και θα μάθουν, οι άνθρωποι είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Ο άνθρωπός τους «έφυγε» από τη ζωή, με τον τρόπο που έφυγε. Έχουν συνήγορο και είναι πολιτικώς ενάγοντες, βεβαίως οι πρώτοι που θα μάθουν και θα πάρουν την δικογραφία είναι αυτοί.

Μία τραγική σημερινή συγκυρία, είναι πως την ώρα που γινόταν η ημερίδα της ΠΟΑΣΥ, σαν μνημόσυνο για την δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη στο ξενοδοχείο «Intercontinental» και ήταν εκεί συγκεντρωμένοι, μεταξύ των οποίων και ο ανώτερος αθλητικός και ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, ο κύριος Οικονόμου, εκείνη την ώρα γίνονταν και οι προσαγωγές, οι συλλήψεις και οι έρευνες και μου φάνηκε σαν ένα αναπάντεχο μνημόσυνο».