Μπάμπης Κωστούλας, Άγγελος Σίνα Φωτογραφία: Intime

Ολυμπιακός

UEFA: Οι τρεις παράγοντες-κλειδιά της κατάκτησης του Youth League από τους «ερυθρόλευκους»

25.04.24 | 15:05

Τους παράγοντες-κλειδιά που οδήγησαν την ομάδα Νέων του Ολυμπιακού στην «καθαρή» νίκη επί της Μίλαν με 3-0 και κατ’ επέκταση στην κατάκτηση του τροπαίου του UEFA Youth League ανέλυσε η ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.

Η επονομαζόμενη Performance Αnalysis Team (συμμετείχε ο παλαίμαχος Γάλλος διεθνής και πρωταθλητής Ευρώπης με τους «τρικολόρ» το 1984, Ζαν Φρανσουά Ντομέργκ) παρουσίασε το πόρισμά της σε ειδικό άρθρο στην ιστοσελίδα της UEFA, το οποίο αναδημοσίευσε στην σελίδα του στο Facebook ο τεχνικός των θριαμβευτών, Σωτήρης Συλαΐδόπουλος.

Σύμφωνα με την ειδική ομάδα, λοιπόν, οι τρεις καθοριστικότεροι παράγοντες για να φτάσουν οι Νέοι του Ολυμπιακού στην τεράστια αυτή επιτυχία ήταν η ανάπτυξη από τα άκρα, το ασφυκτικό πρέσινγκ και οι σπουδαίες αποκρούσεις του Σίνα!

Βάσει του πορίσματος της UEFA ο τελικός του Youth League κρίθηκε από τους παρακάτω παράγοντες:

1. Ανάπτυξη του Ολυμπιακού από τα wing-backs (φτερά)

Ο Ολυμπιακός από τα πρώτα λεπτά «χτύπησε» από τα άκρα, ψάχνοντας ρήμνατα στη δεξιά πτέρυγα της Μίλαν.

Παίζοντας 3-5-2 αξιοποίησε όλο το πλάτος του γηπέδου στο build-up. Ο αριστερός wing-back, Νεκτάριος Αλαφάκης, κατέβαινε χαμηλά και έβαζε σε δίλημμα τους αντιπάλους σχετικά με τον ποιον έπρεπε να μαρκάρουν.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν κενοί χώροι στην άμυνα από εκείνη την πλευρά» ανέφερε στο σχόλιό του ο Ντομέργκ.

Στην ανάλυση υπάρχουν βίντεο που δείχνουν τις ευκαιρίες που έφτιαξε από δεξιά ο Ολυμπιακός, με τους Πνευμονίδη και Παπακανέλλο.

Σε αυτό η Μίλαν «απάντησε» με το να οπισθοχωρήσει ο δεξιός της εξτρέμ, Φιλίπο Σκότι, προκειμένου να καλύψει το κενό που είχε δημιουργηθεί.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο: «Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αναλυτές της UEFA, ο τρόπος με τον οποίο ο Ολυμπιακός αξιοποιεί τα δύο wing-back για να κατεβάσει και να προωθήσει την μπάλα και τις προκλήσεις που παρουσίασε στην Μίλαν».

2. Απέδωσε το πρέσινγκ

Αξιοθαύμαστη ικανότητα επέδειξαν οι «ερυθρόλευκοι» στο πώς αντιμετώπισαν τον αγώνα με το πρέσινγκ.

«Ήταν τόσο αποτελεσματικό που σε αυτό οφείλονται τα δύο από τα τρία γκολ που πέτυχε» αναφέρει η ανάλυση.

Οι Πειραιώτες πρέσαραν ψηλά αναγκάζοντας τη Μίλαν να παίξει αρκετές φορές με βαθιές μπαλιές. Ο Φάνης Μπακούλας και ο Χρήστος Μουζακίτης απέδωσαν εξαιρετικά στο ρόλο τους στη midfield screen (σ.σ. τοποθέτηση των χαφ με τρόπο τέτοιο ώστε να εμποδίζουν τις κάθετες πάσες των αμυντικών) .

Ο Ντομέργκ εξήρε την παρουσία των Μουζακίτη και Μπακούλα: «Ο Ολυμπιακός είχε πέντε αμυντικούς και μόνο δύο μέσους. Αυτοί οι δύο όμως, ήταν άκρως επιδραστικοί καλύπτοντας χώρους ανάμεσα στις γραμμές και εμποδίζοντας στο μέγιστο τη σωστή ανάπτυξη της Μίλαν.»

Στο βίντεο που φαίνεται το αποτελεσματικό πρέσινγκ των «ερυθρόλευκων» παρουσιάζονται τα γκολ του Παπακανέλλου και Μπακούλα. Γκολ που προήλθαν μετά από πρέσινγκ και κλέψιμο.

Δήλωσε γι’ αυτό ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος: «Το πρέσινγκ είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά της ομάδας μας.

Δεν είναι, όμως, τα πάντα. Κάποιες φορές αναφερόμαστε στην ατομική ποιότητα, αλλά κατά τη γνώμη μου αυτό που μέτρησε περισσότερο ήταν ότι σε όλους τους αγώνες μας δείξαμε μεγάλο ομαδικό πνεύμα.

Όταν μιλάμε για ομαδικό άθλημα, πρέπει να συμπεριλάβουμε την καρδιά και το πνεύμα, στοιχεία που μερικές φορές κάνουν τη διαφορά σε τέτοια παιχνίδια».

3. Ο Σίνα «μπλόκαρε» τη Μίλαν

Ίσως το τελικό σκορ (3-0) να έδωσε την εντύπωση μιας εύκολης νίκης του Ολυμπιακού, αλλά μόνο τέτοια δεν ήταν.

Η Μίλαν είχε περισσότερες τελικές (14-12), αλλά και πιο κλασικές ευκαιρίες, μιας και ο δείκτης των xGoals ήταν 2.25 έναντι 2.07 για τους «ερυθρόλευκους».

Ο λόγος, όμως, που οι «ροσονέρι» δεν πανηγύρισαν έχει… ονοματεπώνυμο: Άντζελο Σίνα!

Σύμφωνα με τον Ντομέργκ, ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού «έδειξε εντυπωσιακή θέληση για τη νίκη».

Το σχετικό βίντεο της ομάδας ανάλυσης της UEFA παρουσιάζει με έμφαση την φοβερή απόκρουση του Σίνα στο σουτ του Σκότι στο 0-0, αλλά και σε άλλες 3-4 σωτήριες επεμβάσεις που πραγματοποίησε ενώ το σκορ ήταν ήδη 3-0, αλλά με αρκετό χρόνο να απομένει ώστε να ξαναμπεί στο ματς η ιταλική ομάδα.