Φωτογραφία: Intime

Bloggers

O «φρέσκος» ΠΑΟΚ ήθελε και ο… άδειος Ολυμπιακός δεν μπορούσε

12.05.24 | 23:06

Από τις πιο δίκαιες νίκες του πρωταθλήματος ήταν αυτό το 2-0 του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού που δίνει μια ισχυρή τάση πλέον για το τι μπορούμε να περιμένουμε στις δύο τελευταίες αγωνιστικές των playoffs για την τελική κατάταξη.

Ο αγώνας που έπρεπε να έχει διεξαχθεί ένα μήνα νωρίτερα για την 5η αγωνιστική της διαδικασίας, είχε δικαίως αναβληθεί για τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των δύο μονομάχων. Τελικά καθόρισε και για τους δύο σε ποιο «ταμπλό» θα παραμείνει ο καθένας, αφού ο ΠΑΟΚ μένοντας εκτός Ευρώπης από τη Μπριζ αφοσιώθηκε ήρεμος και ξεκούραστος μετά τη νίκη επί της ΑΕΚ στα του πρωταθλήματος, ενώ ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ κέρδισε το εισιτήριο για τον ευρωπαϊκό τελικό και, παρά το ως τώρα άνετο ροτέϊσον του Βάσκου στις διοργανώσεις, δε μπόρεσε να κρατήσει και τα δύο καρπούζια σε μια μασχάλη.

Συχνά, από την κυριακάτικη εκπομπή «Any Given Sunday» αναφερόμασταν μαζί με τον ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ, Στέργιο Αναστασιάδη σ’ αυτό το «παιχνίδι της μοίρας» να ορισθεί, αναμενόμενα, το ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού κοντά στο φινάλε των playoffs και ποια, άραγε από τις δύο ομάδες θα μπορούσε να ευνοηθεί από αυτό το timing. Τελικά, ο Ολυμπιακός ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη «άδειος» από ενέργεια μετά την υπερπροσπάθεια απέναντι στην Άστον Βίλα, με παίκτες –κλειδιά όπως ο Ελ Καμπί, ο Ποντένσε και ο Φορτούνης να μένουν στον πάγκο, και ο τραυματίας από το ευρωπαϊκό ματς Ιμπόρα να μένει στην Αθήνα.

Ως τώρα είχε φανεί ότι ο Μεντιλίμπαρ εμπιστεύεται και διαχειρίζεται με την ίδια αποτελεσματικότητα ως και δύο διαφορετικές ενδεκάδες, αλλά αυτή τη φορά οι άμεσες και έμμεσες απώλεις των βασικών δεν αναπληρώθηκαν στο ματς. Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε στην ουσία ποτέ στο ματς και ο ΠΑΟΚ με απόλυτη αφοσίωση στον στόχο του, καθαρό μυαλό και χωρίς υστερήσαντα τον νίκησε κατά κράτος. Κι οι δύο ίσως ήθελαν, ο ΠΑΟΚ σίγουρα ήθελε, αλλά ο Ολυμπιακός δε μπορούσε.

Όταν θέλει ο Κωνσταντέλιας

Σε δύο φάσεις, ο Κωνσταντέλιας έπαιξε όπως θέλει ο Λουτσέσκου και ο ΠΑΟΚ έβαλε δύο γκολ, τα γκολ της νίκης.

Στο πρώτο, ο νεαρός σταρ του «Δικεφάλου», μετά από τρεις αποτυχημένες κατά μέτωπο απόπειρες να πάει προς την εστία, παίζει πλάγια προς τον Ζίβκοβιτς, ανοίγει σα βεντάλια την επίθεση του ΠΑΟΚ, ο Σέρβος με το ψαλιδάκι στρώνει στον –κορυφαίο του αγώνα- Τάϊσον και έρχεται το 1-0. Στο δεύτερο, ο Κωνσταντέλιας μας θυμίζει γιατί έχουμε μείνει εκστασιασμένοι κατά καιρούς με τις προσωπικές ενέργειές του όταν στέλνει αλλού για αλλού τον Κίνι και στρώνει ιδανικά στον Ζίβκοβιτς για να γίνει με άψογο πλασέ το 2-0.

Έχει εντοπίσει συχνά ο Λουτσέσκου την τάση του Κωνσταντέλια να πηγαίνει σε ατομικές ενέργειες και όταν τον «επαναφέρει στην τάξη» να παίζει πιο ομαδικά, τότε μιλάμε για τον πιο φανταιζί παίκτη της Ελλάδας γιατί ακόμη και την προσωπική του ενέργεια την αξιοποιεί για το σύνολο. Όμως ο ΠΑΟΚ έτσι κι αλλιώς δεν είχε κανέναν παίκτη που να έπαιξε λιγότερο από αυτό που χρειαζόταν γιατί η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε προετοιμαστεί τέλεια, είχε άπλετο χρόνο και καλή ψυχολογία και της βγήκε έντονα στο ματς ότι αντιμετώπιζε αυτό το ντέρμπι ως αυτό που πραγματικά ήταν, ένας τελικός, ο πρώτος στη σειρά για να μείνει ζωντανός στη μάχη του τίτλου.

Αντιθέτα ο Ολυμπιακός εμφάνισε τα συμπτώματα ομάδας σχεδόν αποκαμωμένης χωρίς αποθέματα δυνάμεων και ίσως και κινήτρων γιατί θεωρητικά έπαιζε για να παραμείνει υποψήφιος για την πρώτη θέση αλλά στην πράξη δεν το έδειξε ποτέ στο γήπεδο. Ακόμη και όταν μπήκαν στην επανάληψη οι Ποντένσε, Ελ Κααμπί, το ματς δεν γύρισε ποτέ προς την πλευρά των φιλοξενούμενων, σα να ήταν κάπως διαδικαστική η προσπάθεια όλων.

Μόνο ο Ποντένσε έμεινε να καυγαδίζει και να θυμίζει ότι μάχεται για κάτι, αλλά με τον λάθος τρόπο αφού ρίσκαρε μια δεύτερη κίτρινη κάρτα στις κοκκορομαχίες στις οποίες ενεπλάκη. Αλλά ακόμη κι αυτό, όταν ο ΠΑΟΚ στην έδρα του ήθελε να δείξει ότι είναι το αφεντικό, βγήκε υπέρ των παικτών του αφού οδήγησε τον συνήθως ήρεμο Σβαμπ να θέλει να «καταπιεί» τον Πορτογάλο, και τον Κουλιεράκη να ανασύρει το πλεονέκτημα του καλώς εννοούμενου «τσαμπουκά» στις φάσεις όπου αυτό θα ήθελε ο Ποντένσε να είναι δικό του πλεονέκτημα.

Τώρα, τα playoffs έχουν ανάμικτα κίνητρα, συναισθήματα, επιδιώξεις, και  συμφέροντα, αλλά με μία διαφορά. Την Τετάρτη θα γνωρίζουμε αν κάποιος ή κάποιοι θα βγουν οριστικά και μαθηματικά εκτός νυμφώνος. Ο ΠΑΟΚ με τη νίκη στο ντέρμπι διεκδίκησε κατ’ ελάχιστο,  το δικαίωμα να είναι αυτός που μπορεί να χαμογελάσει τελευταίος.