STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Τακτική ανάλυση: Ο Λουτσέσκου έπαιξε με το μυαλό του Μεντιλίμπαρ και έμεινε ζωντανός στη «μάχη» του πρωταθλήματος

13.05.24 | 11:58

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Ο ΠΑΟΚ βγήκε νικητής στο χθεσινοβραδινό ντέρμπι της «Τούμπας», καθώς κέρδισε με 2-0 τον Ολυμπιακό διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες του για το πρωτάθλημα ενώ παράλληλα ψαλίδισε πολύ τις πιθανότητες των «ερυθρόλευκων» για τον τίτλο. Ο Λουτσέσκου θέλησε να παίξει με το μυαλό του Μεντιλίμπαρ και να εκμεταλλευτεί τα όσα έγιναν την περασμένη Πέμπτη και το κατάφερε έχοντας συγκέντρωση και αποτελεσματικότητα.

Powered by Opta.

Μία… από τα ίδια στο πρώτο ημίχρονο

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θέλοντας να φρεσκάρει ελαφρώς την ομάδα ειδικά στο κομμάτι της επίθεσης, έχοντας στο μυαλό του την πίεση, προχώρησε σε 4 αλλαγές σε σχέση με το ματς της Πέμπτης με την Άστον Βίλα. Άλλαξε και τους 3 μεσοεπιθετικούς (Μασούρας,Ζέλσον, Ναβάρο αντί Ποντένσε, Φορτούνη, Ελ Κααμπί) αλλά και τον Ιμπόρα, βάζοντας τον Όρτα στη θέση του.

Από την άλλη ο Ραζβάν Λουτσέσκου προχώρησε σε μία μόλις αλλαγή από το νικητήριο παιχνίδι με την ΑΕΚ, με τον Σάστρε να παίρνει τη θέση του Γιόνι Ότο.

Τακτικά ωστόσο, δεν άλλαξαν πολλά. Ό,τι περίπου είδαμε και στα προηγούμενα ματς μεταξύ των δύο ομάδων, το είδαμε και χθες, ειδικά στο πρώτο μέρος. Στην αρχή ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να… ξεφύγει από τη νόρμα θέλοντας να χτίσει παιχνίδι από το αμυντικό του τρίτο αλλά στο πρώτο 10λεπτο εγκατέλειψε το σχέδιο και πήγε σε παιχνίδι με μακρινές μεταβιβάσεις. Ίσως αυτό έχει να κάνει με το ότι ο Λουτσέσκου δεν περίμενε την πίεση του Ολυμπιακού τόσο ψηλά στο γήπεδο και πάλι. Μόλις όμως το αντιλήφθηκε, έδωσε εντολή για το plan b.

Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός συνέχισε επίσης με μακρινές μεταβιβάσεις, την πίεση ψηλά και την τοποθέτηση της άμυνας σε mid block. Ο Μεντιλίμπαρ έβαλε αριστερά τον Μασούρα, δίνοντάς του οδηγία να εκτελεί σέντρες με τη μία και μάλιστα με το αριστερό στοχεύοντας το δεύτερο δοκάρι. Την ίδια στιγμή προσπαθούσε να οδηγήσει τον Ζέλσον Μαρτίνς σε απομόνωση, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την τεχνική και την ταχύτητα του Πορτογάλου. Αυτό το έκανε κυρίως μετά από αλλαγή παιχνιδιού, από την δυνατή στην αδύνατη.

Ο πνευματικά ανέτοιμος Ολυμπιακός και το δίδυμο του Τόμας με τον Κωνσταντέλια

Το είπε και ο Λουτσέσκου στο flash interview, το ξέραμε κι εμείς. Ο Ολυμπιακός ήταν δεδομένο πως θα αντιμετώπιζε θέματα και αγωνιστικά και πνευματικά. Κυρίως το δεύτερο. Το σώμα το ορίζεις, το μυαλό δύσκολα. Μετά από μια τόσο σπουδαία νίκη και πρόκριση, ο Μεντιλίμπαρ κλήθηκε να βάλει τους παίκτες του σε διαφορετικό mode αλλά δεν κατάφερε πολλά. Οι 3 από τους 4 που άλλαξε δεν βοήθησαν καθόλου με τον Όρτα να είναι ο μοναδικός που ξεχώρισε, αγωνιζόμενος στο επίπεδο που έπρεπε. Ο Πορτογάλος ήταν ο καλύτερος παίκτης μάλιστα των φιλοξενούμενων, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 36/46 πάσες, 3/3 ντρίπλες, 2 αναχαιτίσεις, 8 ανακτήσεις μπάλας ενώ έφτιαξε και δύο ευκαιρίες. Οι «ερυθρόλευκοι» όμως συνολικά, έκαναν είχαν κακές επαφές με την μπάλα, είχαν αργή σκέψη ενώ ήταν ξεκάθαρο πως πνευματικά ήταν ανέτοιμοι.

Ο ΠΑΟΚ ήθελε να το εκμεταλλευτεί και το έκανε. Χάρισε την κατοχή στον Ολυμπιακό, πίεσε με ένταση ψηλά, με πολλούς παίκτες και με συγχρονισμό. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να κλέψει πολλές μπάλες και να απειλήσει μέσω επιθετικών μεταβάσεων. Σχεδόν αποκλειστικά, οι φάσεις του ΠΑΟΚ στο πρώτο μέρος ήρθαν από ανακτήσεις μπάλας. Για του λόγου το αληθές, οι γηπεδούχοι τελείωσαν τον αγώνα με 98 ανακτήσεις έναντι 82 των φιλοξενούμενων, ωστόσο, οι 56 έγιναν στο επιθετικό τους τρίτο την ίδια στιγμή που η ομάδα του Μεντιλίμπαρ έκανε μόνο 37.

Το 1-0 όμως, ήρθε από μια άλλη τακτική διαφοροποίηση του ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου χρησιμοποιεί πλέον τον Κωνσταντέλια ως δεύτερο φορ κι όχι ως «δεκάρι», ειδικά μαζί με τον Τόμας. Ο νεαρός παίκτης του «Δικέφαλου του Βορρά», κινείται στους κεντρικούς διαδρόμους, ασκώντας την πρώτη πίεση όταν η ομάδα του βρίσκεται σε φάση οργανωμένης άμυνας, όταν όμως βρίσκεται σε φάση οργανωμένης επίθεσης κατεβαίνει χαμηλά, για να πάρει μπάλα και να δημιουργήσει. Αυτό προκαλεί μια σύγχυση στις αντίπαλες άμυνες, χαλάει η τοποθέτησή τους και γίνονται κενά. Ένα τέτοιο κενό εκμεταλλεύτηκε και ο Τάισον, κάνοντας το 1-0 μετά από αρχική προσπάθεια του Κωνσταντέλια που άνοιξε το παιχνίδι στα δεξιά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί μια επίδοση του Μπράντον Τόμας. Μετά από έρευνα του CIES (διεθνές ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο), ο Ισπανός επιθετικός του ΠΑΟΚ είναι τρίτος(!!!) ανάμεσα σε εκατοντάδες φορ από 30 πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας παγκοσμίως σε αμυντική εργατικότητα. Ένας δείκτης που βγαίνει από την απόσταση που καλύπτει ο παίκτης σε κατάσταση πίεσης αλλά και σε ένταση πίεσης. Ο Τόμας έμεινε πίσω μόνο από τον Σον της Τότεναμ και τον Ουγκάλντε της Σπαρτάκ Μόσχας. Ένα σημαντικό στοιχείο για να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Ισπανός με τον Κωνσταντέλια.

Ο Τόμας σε φάση οργανωμένης άμυνας κινείται πιο πίσω και πιέζει με ένταση τους αντίπαλους χαφ.
Ο Κωνσταντέλιας σε φάση οργανωμένης άμυνας, είναι αυτός που ασκεί την πρώτη πίεση, σε πιο χαλαρή ένταση.

Ο Λουτσέσκου προστάτεψε τον Κουλιεράκη ενώ ο Μεϊτέ έγινε… κολλιτσίδα στον Τσικίνιο

Ο Λουτσέσκου πήρε το μάθημά του από το 4-1 της «Τούμπας» την τελευταία φορά και δεν έκανε το ίδιο λάθος. Το συναπάντημα ήταν το ίδιο, Ναβάρο εναντίον Κουλιεράκη αλλά αυτή τη φορά, ο Ρουμάνος τεχνικός προστάτεψε τον παίκτη του και την ομάδα του. Δεν άφησε σε κανένα σημείο του ματς τον Ολυμπιακό να παίξει με άνεση μπαλιές στην πλάτη της άμυνάς του. Κάτι που είχε πληγώσει ανεπανόρθωτα τότε τον ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς με την πίεσή τους οδηγούσαν την μπάλα στον Κάρμο που δεν είναι και ο καλύτερος πασέρ, με τον Πορτογάλο τις περισσότερες φορές απλά να πετάει την μπάλα στα τυφλά προς την επίθεση. Χαρακτηριστικό αυτού πως ο Κάρμο είχε τις περισσότερες επαφές με την μπάλα χθες από όλους τους παίκτες, 96 στον αριθμό ενώ επιχείρησε με διαφορά τις περισσότερες πάσες καθώς είχε 68/86. Από κοντά ήταν και ο Ρέτσος με 75 επαφές και 58/68 πάσες.

Την ίδια στιγμή, οι γραμμές του ΠΑΟΚ είχαν κλείσει (33.2 μέτρα από τον τελευταίο αμυντικό προς τον τελευταίο επιθετικό), ολοκληρώνοντας έτσι με επιτυχία το σχέδιο του Λουτσέσκου, ο οποίος… κόλλησε τον Μεϊτέ πάνω στον κουρασμένο Τσικίνιο. Ο Γάλλος πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό παιχνίδι και ήταν από τους καλύτερους του ματς, κρατώντας τον Πορτογάλο του Ολυμπιακού μακριά από τον καλό του εαυτό ενώ παράλληλα απορροφούσε με επιτυχία, όλη την πίεση των αντιπάλων του, βγάζοντας σχεδόν πάντα με ασφάλεια την μπάλα από την άμυνα. Επίσης ήταν αυτός που καθοδηγούσε όλες τις γραμμές του ΠΑΟΚ, κλείνοντας όλους τους χώρους προς την περιοχή της ομάδας. Ο Μεϊτέ τελείωσε τον αγώνα με 25/31 πάσες, 6 ανακτήσεις, μία αναχαίτιση, 1 επιτυχημένη ντρίπλα ενώ δημιούργησε και μία ευκαιρία.

Η αριστερή πλευρά του ΠΑΟΚ «κλείδωσε» τη νίκη

Είναι αλήθεια πως στα ματς με τον ΠΑΟΚ φέτος, ο Ροντινέι παραδοσιακά δεν έχει καλή απόδοση. Ο λόγος είναι πως η εξαιρετική ικανότητα του Μπάμπα σε συνδυασμό με την ύπαρξη του Τάισον, αναγκάζουν τον Βραζιλιάνο να μένει πίσω και να μην πραγματοποιεί πολλά από τα συνηθισμένα ανεβάσματά του. Μπορεί και η χρησιμοποίηση του Ζέλσον από τη δεξιά πλευρά να έγινε λόγο αυτού, με τον Μεντιλίμπαρ να ήθελε να ματσάρει σε ταχύτητα και ένταση το αντίστοιχο δίδυμο του ΠΑΟΚ.

Μπάμπα (21) και Τάισον (11) έφτιαξαν το 49% του παιχνιδιού της ομάδας χθες.
Ροντινέι (23) και Ζέλσον (10) αναγκάστηκαν να μείνουν πίσω, με την πλευρά των Κίνι (18) και Μασούρα (19) να αναλαμβάνει μεγάλο επιθετικό βάρος.

Ο Γκανέζος όμως για ακόμα μια φορά ήταν καθοριστικός. Δεν έχασε στιγμή τη θέση του ενώ οι συνδυασμοί του με τον Τάισον (αντάλλαξαν 20 φορές την μπάλα χθες, τις περισσότερες στο ματς) δημιουργούσαν έξτρα προβλήματα στον Ολυμπιακό. Ο Μπάμπα τελείωσε τον αγώνα με 67 επαφές, 28/40 πάσες, 2 τάκλιν, 3 αναχαιτίσεις και 13 ανακτήσεις μπάλας. Τα περισσότερα από αυτά, ήταν team best στο χθεσινό ματς.

Ο Ζίβκοβιτς τελείωσε τη δουλειά σε ένα νευρικό δεύτερο ημίχρονο

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με 2 αλλαγές για τον Ολυμπιακό, με τους Ελ Κααμπί και Ποντένσε να μπαίνουν στις θέσεις των Ναβάρο και Μασούρα. Ο Μεντιλίμπαρ θέλησε να απομονώσει τον Πορτογάλο και να φτιάξει φάσεις από τα αριστερά αυτή τη φορά αλλά μάταια.

Ο Ολυμπιακός ανέβασε την πίεσή του για περίπου 10 λεπτά αλλά εκεί οι παίκτες του ΠΑΟΚ άρχισαν να παίζουν με το μυαλό των αντιπάλων τους. Λίγο μετά, ήρθε το 2-0 και όλα τέλειωσαν.

Ο Κωνσταντέλιας εκμεταλλεύτηκε το κακό rest defense (ισχύει για την ομάδα που βρίσκεται στην κατοχή της μπάλας και κυρίως τους αμυντικούς, οι οποίοι προετοιμάζονται για να υπερασπιστούν ενδεχομένως μια αντεπίθεση, ενώ εξακολουθούν να προσφέρουν υποστήριξη στην επίθεση) του Ολυμπιακού μετά από δικό του κόρνερ, έβγαλε μόνο του τον Ζίβκοβιτς απέναντι στον Τζολάκη κι ο Σέρβος δεν λάθεψε.

Έκτοτε, δεν παίχτηκε και πολύ ποδόσφαιρο. Ο Μεντιλίμπαρ έβαλε και τον Φορτούνη μέσα αλλά ο ΠΑΟΚ πλέον είχε κάτσει πολύ χαμηλά στο γήπεδο ενώ η εικόνα των «ερυθρόλευκων» έδειχνε πως η ομάδα είχε μείνει από δυνάμεις, κυρίως ψυχικές. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε με τίποτα να μπει στο αντίπαλο «κουτί» και με εξαίρεση το δοκάρι του Όρτα στο 90+3’ από μακριά, δεν απείλησε ουσιαστικά. Οι Θεσσαλονικείς έπαιξαν με συγκέντρωση, ήταν αποτελεσματικοί σκοράροντας 2 γκολ από τα μοναδικά 2 σουτ που πήραν τροχιά προς την εστία κι έτσι διατήρησαν τις ελπίδες τους για το πρωτάθλημα ζωντανές.