Αλμέιδα, Μεντιλίμπαρ Φωτογραφία: Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Τρίποντο ελπίδας και γοήτρου θέλει ο Ολυμπιακός, νίκη-τίτλου ψάχνει η ΑΕΚ

15.05.24 | 08:35

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Το αρνητικό σερί του Ολυμπιακού κόντρα στην ΑΕΚ, ο «καυτός» Ελ Κααμπί και ο… φόβος των εκτός έδρας αγώνων της Ένωσης. Είναι μόνο μερικά από τα πολλά στοιχεία που ορίζουν το σημερινό ματς ζωής και θανάτου μεταξύ των δύο ομάδων.

Το αρνητικό σερί του Ολυμπιακού κόντρα στην ΑΕΚ

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να φύγει νικητής από την «Τούμπα» κι έτσι οι ελπίδες του για το πρωτάθλημα ψαλιδίστηκαν πολύ. Ωστόσο, μαθηματικά όλα είναι ανοιχτά για την ομάδα του Μεντιλίμπαρ που αναζητά αυστηρά το 2/2 αλλά και συνδυασμό αποτελεσμάτων για να κατακτήσει τον τίτλο.

Πρώτο εμπόδιο σε αυτό το… μικρό θαύμα που θέλει να κάνει, είναι η ΑΕΚ. Η Ένωση μετρά 5 ματς σερί χωρίς ήττα εναντίον του Ολυμπιακού στη Super League και αν οι «ερυθρόλευκοι» δεν καταφέρουν για ακόμα μια φορά να νικήσουν τους «κιτρινόμαυρους», πέραν το ότι θα πουν… αντίο στο πρωτάθλημα, θα δημιουργήσουν και νέο ρεκόρ στο ζευγάρι με 6 σερί αρνητικά αποτελέσματα.

Ο Ολυμπιακός επίσης, θέλει να σταματήσει ακόμα ένα πιθανό ρεκόρ. Η ΑΕΚ έχει κατακτήσει δύο διαδοχικά τρίποντα στο «Γ. Καραϊσκάκης» κι αν σήμερα φύγει ξανά με τους τρεις βαθμούς από τον Πειραιά, θα γίνει η πρώτη και μοναδική ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Τα… χειρότερα playoffs του Ολυμπιακού και το κακό «φεγγάρι» της ΑΕΚ

Ο Ολυμπιακός διανύει επίσης τα χειρότερα playoffs του. Από τη σεζόν 19/20 που θεσπίστηκε η νέα μορφή του πρωταθλήματος, οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν υποστεί ποτέ ξανά τρεις ήττες, όπως φέτος.

Από την άλλη και η ΑΕΚ δεν… βρίσκεται σε καλό «φεγγάρι». Η Ένωση μετράει 2 σερί ήττες εκτός έδρας, τη στιγμή που στα προηγούμενα 21 παιχνίδια της, είχε υποστεί μονάχα μία. Ωστόσο, υπό τις οδηγίες του Ματίας Αλμέιδα οι «κιτρινόμαυροι» δεν έχουν χάσει ποτέ δύο διαδοχικές φορές στο πρωτάθλημα κι αν σήμερα ηττηθούν από τον Ολυμπιακό, θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.

Ο «καυτός» Ελ Κααμπί, ο… ζεστός Ελίασον και ο σταθερός Αλμέιδα

Για να μπορέσει η ΑΕΚ να πάρει θετικό αποτέλεσμα σήμερα, θα πρέπει να σταματήσει τον φοβερό Αγιούμπ Ελ Κααμπί.

Ο Μαροκινός φορ βρίσκεται σε τρομερή φόρμα καθώς στην ουσία οδήγησε τον Ολυμπιακό στον τελικό του Conference League, σημειώνοντας τα 5 από τα 6 γκολ που πέτυχαν οι «ερυθρόλευκοι» κόντρα στην Άστον Βίλα. Ο 30χρονος φορ έχει φτάσει τα 21 γκολ σε 22 ματς από τον Φεβρουάριο και μετά, έχοντας σημειώσει 11 στη Super League και 10 στην Ευρώπη. Φυσικά, είναι πρώτος σκόρερ και στις δύο διοργανώσεις (στην Ελλάδα συγκατοικεί στην κορυφή μαζί με τον Μορόν στα 17 γκολ).

Ο Ολυμπιακός έχει τον Ελ Κααμπί, η ΑΕΚ όμως έχει τον Ματίας Αλμέιδα. Ο Αργεντινός τεχνικός από πέρσι που ήρθε στην Ελλάδα, μετρά μαζί με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, τις περισσότερες νίκες εναντίον του Ολυμπιακού, 3 στον αριθμό.

Επίσης, ο Νίκλας Ελίασον οδηγεί στην ουσία την ΑΕΚ προς τον τίτλο, όντας με διαφορά ο καλύτερος παίκτης της Ένωσης στα playoffs. Ο Σουηδός μετράει 3 γκολ και 2 ασίστ σε αυτό το κομμάτι των 8 αγώνων, έχοντας σκοράρει βέβαια και το νικητήριο τέρμα της ΑΕΚ στο ματς με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Συνολικά, ο Ελίασον έχει φτάσει τις 9 ασίστ στο πρωτάθλημα, έχοντας μάλιστα δημιουργήσει 78 ευκαιρίες, τις περισσότερες με διαφορά από τον δεύτερο (64 έχουν Μπερνάρντ και Φορτούνης) ενώ μόνο ο Τάισον έχει περισσότερες τελικές πάσες (10).

Η παραδοξότητα με τις κεφαλιές και τις στατικές φάσεις και το σπάνιο στοιχείο του Ολυμπιακού

Μεγάλη μάχη θα δούμε αναμφίβολα στις στατικές φάσεις. Η ΑΕΚ αρχικά, έχει πετύχει 17 γκολ στο πρωτάθλημα φέτος από κεφαλιές, τα περισσότερα από όλους. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός είναι εκείνος που έχει δεχθεί τα λιγότερα φέτος από κεφαλιές στη Super League, μόλις 2 στον αριθμό.

Από εκεί και πέρα, είναι γνωστό πως η ΑΕΚ του Αλμέιδα, είναι εξαιρετική στις επιθετικές στατικές φάσεις. Η Ένωση έχει πετύχει 32 από τα συνολικά 77 γκολ της με αυτό τον τρόπο. Τουτέστιν, το 41.6%. Είναι με διαφορά η κορυφαία σε αυτό τον τομέα από το big-5. Από την άλλη όμως, ο «Δικέφαλος» έχει δεχθεί 13 τέρματα από τα συνολικά 33 από στατικές φάσεις. Το 39.4% δηλαδή. Μόνο Κηφισιά και Ατρόμητος έχουν χειρότερο ποσοστό από την ΑΕΚ σε αυτό το κομμάτι.

Επίσης, ο Ολυμπιακός έχει ένα σπάνιο στοιχείο, καθώς έχει σημειώσει 12 γκολ εκτός περιοχής στο φετινό πρωτάθλημα. Δηλαδή το 16% από τα συνολικά 74 τέρματά του. Το σπάνιο υπόκειται στο γεγονός πως δεν συνηθίζεται τόσο μεγάλος αριθμός και αυτό το αποδεικνύει πως η ακριβώς επόμενη καλύτερη ομάδα σε αυτό είναι ο ΠΑΟΚ με 7 γκολ εκτός περιοχής.

Τα μοτίβα σκοραρίσματος Ολυμπιακού και ΑΕΚ και η κυριαρχία των «ερυθρόλευκων» όταν σκοράρουν πρώτοι

Η ΑΕΚ φέτος κλείνει με τεράστια δυναμική τα ημίχρονά της. Είτε μιλάμε για το πρώτο, είτε για το δεύτερο. Η Ένωση έχει σκοράρει το 42% των τερμάτων της (33 από τα 77) στα τελευταία τέταρτα των ημιχρόνων της. Μάλιστα, παρατηρείται και κάτι ενδιαφέρον στα γκολ που έχει δεχθεί καθώς δεν έχει παραβιαστεί σε κανένα φετινό ματς η εστία της, μεταξύ 16ου και 30ού λεπτού. Μιλάμε για εντυπωσιακό στατιστικό αν αναλογιστεί κανείς πως η ΑΕΚ έχει δώσει φέτος στο πρωτάθλημα 34 παιχνίδια.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός, συνηθίζει να… κρατάει το καλό για το τέλος. Αυτό γιατί έχει σημειώσει τα 21 από τα 74 γκολ του (28%) στο τελευταίο τέταρτο των αγώνων του. Μόνο ο ΠΑΟΚ έχει σκοράρει ένα γκολ περισσότερο μεταξύ 76’ και 90’. Το αξιοπρόσεκτο εδώ είναι, πως μεταξύ 16’ και 30’ που η ΑΕΚ δεν έχει δεχθεί κανένα τέρμα, ο Ολυμπιακός έχει σημειώσει 17, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα σε αυτό το χρονικό σημείο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ένα πραγματικό εντυπωσιακό στατιστικό της ομάδας του Μεντιλίμπαρ. Οι Πειραιώτες φέτος έχουν ανοίξει το σκορ στα 20 από τα 34 παιχνίδια τους, κερδίζοντας τα 19 από αυτά. Δηλαδή το 95%. Το ίδιο ποσοστό έχει και ο ΠΑΟΚ ενώ οι υπόλοιπες ομάδες είναι αρκετά πιο κάτω. Η ΑΕΚ μάλιστα, είναι η χειρότερη του big-5 όταν σκοράρει πρώτη, καθώς από τα 28 ματς που έχει ανοίξει το σκορ, έχει κερδίσει μόλις τα 19. Ένα ποσοστό δηλαδή της τάξεως του 68%.