barcelona gynaikeio

Ποδόσφαιρο Γυναικών

Το 2026 ξεκινά το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων γυναικών

15.05.24 | 14:47

Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων ποδοσφαίρου γυναικών θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2026, όπως επιβεβαίωσε η FIFA και πλέον οι ομάδες γυναικών θα έχουν μία ακόμη μεγάλη και ανταγωνιστική διοργάνωση που θα προσδίδει κύρος στο άθλημα.

Το τουρνουά των 16 ομάδων θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια της εγχώριας σεζόν για τις ευρωπαϊκές λίγκες, μεταξύ της φάσης των ομίλων του Champions League γυναικών και των νοκ άουτ γύρων.

Η σεζόν του εθνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ (NWSL) αρχίζει συνήθως τον Μάρτιο.

Ο Πρόεδρος της  FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, τον Μάιο του 2021 αποκάλυψε τα σχέδιά τους να εισαγάγουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων γυναικών ως μέρος ενός σχεδίου «επαναστατικότητας» του γυναικείου παιχνιδιού.

Η FIFA ενέκρινε επίσης ένα νέο ημερολόγιο με έμφαση στην παροχή περισσότερων ευκαιριών για ξεκούραση και αποκατάσταση για παίκτες και προπονητές.

H FIFA αναφέρει:

«Για να διευκολυνθεί η συνεχής παγκόσμια ανάπτυξη των γυναικείων συλλόγων και με βάση τα αιτήματα των συνομοσπονδιών για παροχή άφθονων ευκαιριών παιχνιδιού σε ετήσια βάση, προτάθηκε περαιτέρω η διοργάνωση πρόσθετων αγώνων συλλόγων γυναικών της FIFA σε έτη Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών εκτός της FIFA από 2027.

Για την περαιτέρω προστασία της ευημερίας των γυναικών παικτών και προπονητών, και μετά την εντολή του Συμβουλίου της FIFA από τις 14 Μαρτίου 2023, η FIFA θα τροποποιήσει τους Κανονισμούς για την Κατάσταση και τις Μεταγραφές Ποδοσφαιριστών από την 1η Ιουνίου 2024 για να επικεντρωθεί στα ακόλουθα βασικά σημεία που έχουν συζητήθηκε διεξοδικά με τους ενδιαφερόμενους φορείς του ποδοσφαίρου.

Επέκταση των δικαιωμάτων και της προστασίας στους θετούς γονείς καθώς και στις μη βιολογικές μητέρες

Αναγνώριση των σωματικών, ψυχολογικών και κοινωνικών διαστάσεων σε περίπτωση αδυναμίας παροχής υπηρεσιών απασχόλησης λόγω σοβαρής εμμήνου ρύσεως ή ιατρικών επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη

Ενθάρρυνση των ενώσεων να διευκολύνουν την προσκόλληση και τη συναισθηματική ισορροπία για τις γυναίκες παίκτριες με τις οικογένειές τους ενώ βρίσκονται σε διεθνή καθήκοντα».

Το Συμβούλιο της FIFA επιβεβαίωσε επίσης τα ακόλουθα τουρνουά:

  • Παγκόσμιο Κύπελλο Futsal Γυναικών FIFA 2025™: Η πρώτη έκδοση της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στις Φιλιππίνες.
  • Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών FIFA U-17™ Μαρόκο 2025-2029: Η κατανομή των θέσεων θα είναι η εξής: AFC: 4; CAF: 5; Κονκακάφ: 4; CONMEBOL: 4; OFC: 2; ΟΥΕΦΑ: 5.
  • FIFA U-17 World Cup™ Κατάρ 2025-2029: Η κατανομή των θέσεων επιβεβαιώθηκε ως εξής: AFC: 9; CAF: 10; Κονκακάφ: 8; CONMEBOL: 7; OFC: 3; UEFA 11.
  • FIFA Arab Cup: Κατόπιν αιτήματος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Κατάρ, το Κατάρ θα φιλοξενήσει το τουρνουά το 2025, το 2029 και το 2033, το οποίο θα ακολουθεί την αρχή μιας διοργάνωσης με πρόσκληση που δεν περιλαμβάνεται στο Διεθνές Ημερολόγιο Αγώνων.