Ο Αντρέ Όρτα πανηγυρίζει Φωτογραφία: Eurokinissi

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2-0: Ο Όρτα την «γκρέμισε» από την κορυφή

15.05.24 | 21:58

Ο Ολυμπιακός με σπουδαία εμφάνιση επικράτησε της ΑΕΚ με 2-0 στο Φάληρο για την 9η αγωνιστική των playoffs της Stoiximan Super League. Με τη νίκη αυτή οι «ερυθρόλευκοι» πήραν προβάδισμα για την τρίτη θέση και παράλληλα «έριξαν» την Ένωση από την πρώτη θέση.

Σκόρερ για τους «ερυθρόλευκους» ήταν ο Όρτα που πέτυχε δύο γκολ στο 65′ και στο 90’+3′.

Οι Πειραιώτες βρίσκονται πλέον στην τρίτη θέση με 73 βαθμούς, ενώ από την άλλη οι «κιτρινόμαυροι» έπεσαν στη δεύτερη με 75 πόντους.

Ο Μεντιλίμπαρ επέλεξε τον Αποστολόπουλο να ξεκινήσει στο αριστερό άκρο της άμυνας που αγωνίστηκε για πρώτη φορά βασικός, με τον Τζολάκη κάτω από τα δοκάρια, τον Ρόντινέι στα δεξιά και τους Ντόη και Κάρμο στα στόπερ. Τριάδα στα χαφ με Έσε, Τσικίνιο και Όρτα και στην επίθεση τους Φορτούνη, Ποντένσε και Ελ Κααμπί.

Από την άλλη ο Αλμέιδα παρέταξε την Ένωση με 4-2-3-1, με τον Στάνκοβιτς να είναι κάτω από τα γκολπόστ. Σιντιμπέ, Κάλενς, Βίντα και Χατζισαφί στην τετράδα της άμυνας από δεξιά προς τα αριστερά. Σιμάνσκι και Πινέδα στα χαφ, με τον Ελίασον στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής και τον Γκτσίνοβιτς στα αριστερά και τους Αραούχο και Γκαρσία στην επίθεση, με τον Αργεντινό σε πιο ελεύθερο ρόλο.

Πολύ καλός ο ρυθμός στα πρώτα λεπτά, με τις δύο ομάδες να έχουν μπει αρκετά επιθετικά στο ματς, ψάχνοντας το γκολ, με τον Γκαρσία στο 7′ να βγαίνει απέναντι στον Τζολάκη, με τη φάση να σταματά ως οφσάιντ.

Σταθερός ο Στάνκοβιτς – Έχασε ευκαιρίες ο Γκαρσία

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν καλή κυκλοφορία της μπάλας και έψαχναν το κενό στην άμυνα της ΑΕΚ και στο 11′ μετά από πάσα του Ποντένσε, ο Ελ Κααμπί έκανε το σουτ από πλεονεκτική θέση, με τον Στάνκοβιτς να διώχνει δύσκολα σε κόρνερ.

Στο 18′ ο Όρτα έκανε καλό σουτ με τον Στάνκοβιτς να μπλοκάρει, με τους «κιτρινόμαυρους» να προσπαθούν να χτυπήσουν στην κόντρα με αιχμή του δόρατος τον Γκαρσία, που σε δύο στιγμές δεν είχε καλή αντίδραση, χάνοντας τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.

Η μεγάλη φάση του Ελίασον

Στα επόμενα λεπτά η ΑΕΚ βρήκε και την μεγαλύτερη στιγμή της, όταν στο 37′ μετά από γρήγορη μετάβαση, ο Πινέδα έδωσε στο χώρο για τον Γκαρσία, που γύρισε παράλληλα για τον Ελίασον που έστειλε την μπάλα πολύ ψηλά, σπαταλώντας τεράστια ευκαιρία.

Στο 41ο λεπτό. ο Ολυμπιακός έκλεψε την μπάλα ψηλά, με τον Ποντένσε να εκτελεί εντός περιοχής και την μπάλα να περνά λίγο δίπλα από την εστία του Στάνκοβιτς, με το ημίχρονο να τελειώνει χωρίς σκορ στο Φάληρο και σε απόλυτη ισορροπία.

Με το… πόδι στο γκάζι και στο δεύτερο μέρος η Ένωση

Ο Ολυμπιακός μπήκε.. ορεξάτος στο δεύτερο μέρος και απείλησε στο 47′ με σουτ του Τσικίνιο που κατέληξε άουτ. Η Ένωση «απάντησε» δύο λεπτά αργότεραμ με τον Ελίασον να πατάει περιοχή, ωστόσο το σουτ που έκανε κόντραρε στον Έσε και κατέληξε κόρνερ. Στην εξέλιξη της φάσης ο Τζολάκης μπλόκαρε εύκολα την κεφαλιά του Αραούχο.

Οι «ερυθρόλευκοι» στο 55′ έφτασαν πολύ κοντά στο 1-0. Ο Όρτα… κουβάλησε την μπάλα μέχρι τα όρια της περιοχής, έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το δοκάρι του Στάνκοβιτς.

Ο Όρτα έλυσε τον «γόρδιο δεσμό»

Οι Πειραιώτες στο 58′ κέρδισαν φάουλ σε πολύ καλό σημείο, με τον Φορτούνη να αναλαμβάνει την εκτέλεση. Ο έμπειρος μέσος έκανε εξαιρετικό σουτ, με την μπάλα να σταματά στο οριζόντιο δοκάρι του Στάνκοβιτς.

Οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ συνέχισαν να ασκούν πίεση στην Ένωση και στο 65′ κατάφεραν να προηγηθούν στο σκορ. Ο Στάνκοβιτς αρχικά απέκρουσε εντυπωσιακά την κεφαλιά του Ελ Κααμπί, ενώ στη συνέχεια ο Ελ Κααμπί έκανε γύρισμα στον Όρτα με τον τελευταίο με δυνατό σουτ να κάνει το 1-0 για τους γηπεδούχους.

«Ασφυκτική» πίεση από την Ένωση

Οι «κιτρινόμαυροι» μετά το τέρμα που δέχθηκαν ανέβηκαν προς την περιοχή του Τζολάκη και με ασφυκτικό πρέσινγκ προσπάθησαν να φτάσουν στην ισοφάριση. Οι «μονομαχίες» συνεχίστηκαν κατά κύριο λόγο στον χώρο του κέντρου, με τον Άμραμπατ να αποτελεί «πονοκέφαλο» για τον Ολυμπιακό, καθώς με τις ενέργειές του δυσκόλευε αρκετά τους αντιπάλους του.

Στο 85′ η ΑΕΚ έχασε νέα μεγάλη ευκαιρία για να φέρει το παιχνίδι στα… ίσα. Ο Τσούμπερ πάτησε περιοχή, έκανε το σουτ αλλά ο Τζολάκης απέκρουσε εξαιρετικά και κράτησε ανέπαφη την εστία του.

Ο Όρτα «τέλειωσε» το παιχνίδι

Στο 90’+1′ οι «κιτρινόμαυροι» βρέθηκαν μια… ανάσα από την ισοφάριση. Ο Τσούμπερ έκανε το διαγώνιο σουτ, ο Τζολάκης απέκρουσε με δυσκολία και ο Κίνι πρόλαβε να καλύψει τον Πόνσε πριν εκτελέσει σε κενή εστία.

Ένα λεπτό αργότερα ο Όρτα έγραψε το τελικό 2-0 για τον Ολυμπιακό. Ο Όρτα είδε εκτός θέσης τον Στάνκοβιτς και με σέντρα-σουτ πέτυχε το δεύτερο τέρμα του στην αναμέτρηση!

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2-0

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Αποστολόπουλος (69′ Κίνι), Κάρμο, Ντόη, Ροντινέι, Όρτα, Έσε, Τσικίνιο (88′ Καρβάλιο), Ποντένσε (81′ Μαρτίνς), Ελ Κααμπί, Φορτούνης.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Χατζισαφί, Βίντα, Κάλενς, Σιντιμπέ (46′ Γιόνσον), Γκατσίνοβιτς (62′ Άμραμπατ), Πινέδα (70′ Μάνταλος), Σιμάνσκι, Ελίασον (70′ Τσούμπερ), Αραούχο (62′ Πόνσε), Λιβάι Γκαρσία.