Οι πανηγυρισμοί των παικτών του ΠΑΟΚ για τη νίκη τους στο Περιστέρι Φωτογραφία: Intime

ΠΑΟΚ

H μπάλα στα πόδια του ΠΑΟΚ

05.02.24 | 00:52

Ακόμα και τη σεζόν 2018-19, την οποία ολοκλήρωσε με 26 νίκες και 4 ισοπαλίες, κατακτώντας αήττητος το πρωτάθλημα και γράφοντας ανεπανάληπτη ιστορία, ο ΠΑΟΚ δεν είχε καταφέρει να γευθεί τη χαρά του «τριπόντου» στο Περιστέρι.

Γράφει ο Στέργιος Αναστασιάδης

Τότε, στις 3 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε μεν του Ατρόμητου στο 40΄ με τον Κρέσπο όμως ο Ουγκράι στο 73′ «έγραψε» το τελικό 1-1, αποτέλεσμα που έδωσε τέλος στο νικηφόρο σερί των μετέπειτα πρωταθλητών, που κρατούσε από την πρεμιέρα.

Στις τρεις τελευταίες δε επισκέψεις του στο Περιστέρι, πριν αυτης στο , ο ΠΑΟΚ «μετρούσε» δύο ήττες και μία ισοπαλία, ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει παραδοσιακά στην έδρα του Ατρόμητου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Τα παραπάνω, συν το… συμμάζεμα που έφερε στον Ατρόμητο η έλευση του Σάσα Ίλιτς, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη σημασία της νίκης των «ασπρόμαυρων» στην 21η στροφή της Super League, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους ποδοσφαιριστές του να παραμένουν στο +2 από την ΑΕΚ και στο +3 από τον Παναθηναϊκό, μία εβδομάδα πριν το ντέρμπι με την «Ένωση» στην Τούμπα.

Οι «χρυσές» αλλαγές του Λουτσέσκου

Το γεγονός πως ο Ραζβάν Λουτσέσκου προτίμησε τον Τόμας Μουργκ και όχι τον Γιάννη Κωνσταντέλια για τη βασική ενδεκάδα, ούτε είδηση συνιστά ούτε έκπληξη προκάλεσε. Άλλωστε, ο Ρουμάνος προπονητής εμπιστεύτηκε τον Αυστριακό μεσοεπιθετικό τόσο στα δύο μεγάλα παιχνίδια με την Αϊντραχτ όσο και στα ντέρμπι με Ολυμπιακό στη Λεωφόρο και Παναθηναϊκό στην Τούμπα.

Τη διαφορά στο Περιστέρι βέβαια, δεν την έκανε ούτε ο Μουργκ, ούτε ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς που προτιμήθηκε αντί του Κίριλ Ντεσπόντοφ, ούτε ο Μπράντον Τόμας που «σημάδεψε» σε ένα ακόμα παιχνίδι το δοκάρι της αντίπαλης εστίας, ούτε ο Τάισον που επίσης είχε προσπάθεια στο δοκάρι της εστίας του Τσιντώντα.

Τη διαφορά την έκανε ο Στέφαν Σβαμπ, που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στη θέση του Μαγκομέντ Οζντόεφ στο 77′ και δεν αστόχησε 12 λεπτά αργότερα έχοντας «τρυπώσει» στην αντίπαλη περιοχή όπως το συνηθίζει, αλλά και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας που πέρασε στο ματς στο 60΄ στη θέση του Μουργκ και που χρειάστηκε μόνο μία στιγμή για να προσφέρει άλλη μία πανέμορφη ποδοσφαιρική στιγμή.

Συνδυαστικό ποδόσφαιρο και αυτοπεποίθηση που… τσακίζει κόκκαλα

Για να φύγει με τους πολύτιμους τρεις βαθμούς από το Περιστέρι, ο ΠΑΟΚ έπρεπε να μοχθήσει και να ψάξει με ορθολογιστικούς τρόπους το γκολ που θα «ξεκλείδωνε» την μαζική άμυνα των γηπεδούχων, ακόμα και όταν η άμμος που είχε απομείνει στην κλεψύδρα του άρχισε να… σώνεται.

Απέναντι σε μία ομάδα που κατέγραψε με το ζόρι μία τελική προσπάθεια και όχι απλά δεν έφτασε με αξιώσεις μέσα ή κοντά στη μεγάλη περιοχή του αλλά δυσκολευόταν να περάσει τη μεσαία γραμμή (!), ο «δικέφαλος» έκανε αυτό που ξέρει πολύ καλά.

Build up χωρίς λάθη, υπομονή, συνδυαστικό ποδόσφαιρο στο… φουλ, συνεχής κίνηση στον χώρο και στα μεσοδιαστήματα, ένας Μπάμπα Ράχμαν απλά απολαυστικός, τεράστια αυτοπεποίθηση και εκμετάλλευση κάθε λάθος του αντιπάλου. Βέβαια, αυτήν τη φορά οι ποδοσφαιριστές του Ραζβάν Λουτσέσκου ανέβασαν «στροφές» και στις προσωπικές «μονομαχίες», έχοντας συνειδητοποιήσει πριν τη σέντρα αλλά και κατά τη διάρκεια του ματς, πως ο Ατρόμητος δεν επρόκειτο να τους χαριστεί.

Το απόλυτο ντέρμπι στην Τούμπα

Το τελικό «μέτρημα»; Δύο δοκάρια, ένα ακυρωθέν γκολ που ανάθεμα και αν βγάζει κανείς άκρη που ακριβώς μπήκαν οι γραμμές του VAR μετά από τέσσερα (!) λεπτά, 17-1 τελικές, 76-24% κατοχή μπάλας, δύο γκολ, τρεις ακόμα βαθμοί στο «σακούλι»΄ και παραμονή στην κορυφή χωρίς… συγκάτοικο.

Αν βέβαια ρωτήσει κανείς τον Ραζβάν Λουτσέσκου σήμερα για τις πιθανότητες του ΠΑΟΚ να κόψει πρώτος το νήμα τον Μάϊο, θα δει στο πρόσωπο του Ρουμάνου ένα χαμόγελο και αμέσως θα ακούσει την ατάκα «game by game».

Το… game όμως που έρχεται, την Κυριακή στην -άδεια δυστυχώς- Τούμπα, δεν είναι ένα παιχνίδι σαν όλα τα άλλα.

Κάτι της χρωστάει από πέρσι ο ΠΑΟΚ

O ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί την ΑΕΚ που σαφέστατα του έχει πάρει τον… αέρα το τελευταίο διάστημα , με τον Ματίας Αλμέιδα και τους ποδοσφαιριστές του να έχουν πανηγυρίσει τέσσερις νίκες ισάριθμα τελευταία ματς με τον Δικέφαλο του Βορρά, συμπεριλαμβανομένου και του περσινού τελικού Κυπέλλου.

Από το φετινό παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια όμως, στις 30 Οκτωβρίου, στο οποίο ο ΠΑΟΚ δεν… εμφανίστηκε καν και γνώρισε μία οδυνηρή ήττα με σκορ 2-0, πολλά έχουν αλλάξει. Παράλληλα, ο «δικέφαλος» του Βορρά παραμένει μία ομάδα με σχεδόν… μηδενικά προβλήματα τραυματισμών, κάτι που δεν συμβαίνει στην ΑΕΚ.

Το βέβαιο σε κάθε περίπτωση είναι ένα. Εφόσον ο ΠΑΟΚ καταφέρει την Κυριακή να ρίξει στο καναβάτσο και την ΑΕΚ και αποσπαστεί 5 βαθμούς στην κορυφή, θα γίνει το απόλυτο φαβορί για την επιστροφή του στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος.