Οι τρεις δρόμοι για τη θεσμική εκπροσώπηση των διαιτητών
06.07.25 | 20:50
“Όπως και άλλοι μεγάλοι φορείς του ποδοσφαίρου, όπως οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές και οι σύλλογοι, οι διαιτητές χρειάζονται ένα ισχυρό σωματείο για να προστατεύει τους ίδιους και τα συμφέροντά τους και να τους εκπροσωπεί στα όργανα λήψης αποφάσεων του ποδοσφαίρου. Το σωματείο των διαιτητών πρέπει να διαθέτει επαρκή δικαιώματα εκπροσώπησης και ψήφου στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ. Θα πρέπει να εκπροσωπείται σε επιτροπές, πάνελ και σε οποιοδήποτε άλλο ποδοσφαιρικό όργανο της ΕΠΟ που λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου”.
Το παραπάνω αποτελεί χωρίο από την περιβόητη “ολιστική μελέτη” για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που συνυπέγραψαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και ο αντιπρόεδρος της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ, στις 25 Φεβρουαρίου 2020.
Λίγους μήνες μετά, το καλοκαίρι του 2021, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της τότε διοίκησης της ΕΠΟ και των FIFA/UEFA για την εκπροσώπηση φορέων του ποδοσφαίρου στη γενική συνέλευση και στην εκτελεστική επιτροπή, η θέση της ΕΠΟ ήταν αρνητική για τους διαιτητές.
Τελικά, αφού οι εκπρόσωποι των υπερεθνικών αρχών δεν υποχώρησαν, αποφασίστηκε να εγγραφούν ως μέλη της γενικής συνέλευσης το 2024 και να εκπροσωπούνται στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ.
Φευ! Η τακτική γενική συνέλευση της ΕΠΟ τον Ιούνιο του 2024 μετέθεσε την εγγραφή τους για το… 2028.
Στο μεταξύ, από το 2021 είχαν αναγνωριστεί και είχαν γίνει μέλη της ΕΠΟ άλλες ενώσεις όπως η πανελλήνια ένωση προπονητών, η ένωση ποδοσφαίρου γυναικών, ενώ αυξήθηκε η εκπροσώπηση της Super League 2 από μία σε τρεις ψήφους.
Γιατί οι διαιτητές δεν έχουν ακόμη αποκτήσει θεσμική εκπροσώπηση στα όργανα της ΕΠΟ;
To θέμα, αν μη τι άλλο, είναι περίπλοκο. Ο εν ισχύ νόμος προβλέπει την ύπαρξη της υφιστάμενης Ένωσης Διαιτητών / ΟΔΠΕ παρέχοντάς της μια σειρά αρμοδιοτήτων: Από την εκπαίδευση των διαιτητών και την υποβολή προτάσεων για τον καταρτισμό των πινάκων έως την καταβολή των “ποσοστών διαιτησίας”.
Εν τοις πράγμασι, όμως, και ειδικότερα από τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του αιώνα, όλες οι αρμοδιότητες που ο νόμος προβλέπει, έχουν περιέλθει στην ΕΠΟ και στις ενώσεις ποδοσφαιρικών σωματείων.
Ή καλύτερα, για να είμαστε δίκαιοι, η ΕΠΟ, ως υπερκείμενη αρχή του ποδοσφαίρου, ανέλαβε αυτές τις αρμοδιότητες για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της εκμεταλλευόμενη και τη συγκυρία με τις ασθενικές ηγεσίες που είχαν οι διαιτητές.
Η Ένωση Διαιτητών / ΟΔΠΕ βρέθηκε εκτός παιχνιδιού. Οι σύνδεσμοι διαιτητών άρχισαν σταδιακά να φυτοζωούν. Κάποιοι απ’ αυτούς έβαλαν λουκέτο. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι κατάντησε για μια περίοδο ένα σωματείο – σφραγίδα, αποτελούμενο ως επί το πλείστον από μη εν ενεργεία διαιτητές.
Κι όσοι, από το σημερινό διοικητικό της συμβούλιο, ήταν εν ενεργεία (παρατηρητές, εκπαιδευτές), βγήκαν με παρέμβαση της προηγούμενης διοίκησης της ΕΠΟ, εν μια νυκτί από τους πίνακες, ώστε να εξυπηρετηθεί το βολικό αφήγημα περί ένωσης διαιτητών που αποτελείται μόνο από κάποιους γερασμένους μη εν ενεργεία διαιτητές.
Στελέχη της προηγούμενης διοίκησης της ΕΠΟ ήταν αυτά που σ’ ένα κρεσέντο αλαζονείας υπέθαλψαν τη δημιουργία μιας νέας, στα όρια της νομιμότητας, ένωσης “εν ενεργεία διαιτητών” με μέλη εν ενεργεία αξιωματούχους διαιτησίας, η οποία διαλύθηκε εις τα εξ ών συνετέθη, όταν το περασμένο καλοκαίρι, τα πράγματα άλλαξαν και η ΕΠΟ έπαψε να βρίσκεται στην “κιτρινόμαυρη” σφαίρα επιρροής.
Αν η ΕΠΟ, έστω και αναγκαστικά δεν αποδεχόταν την κατ’ αρχήν εκπροσώπηση των δΙαιτητών στα όργανα του ποδοσφαίρου, μέσω μιας οργανωμένης οντότητας, τα πράγμα θα παρέμεναν όπως έχουν παγιωθεί εδώ και περίπου 15 χρόνια. Για την ΕΠΟ δεν υπάρχει κανένας λόγος ν’ αλλάξει κάτι.
Ωστόσο στο σημείο που είμαστε σήμερα, με την ΕΠΟ να μην αναγνωρίζει την Ένωση Διαιτητών / ΟΔΠΕ και με τη διπλωματία να έχει πλήρως παραγκωνιστεί, τρεις είναι οι δρόμοι που μπορεί, υπό προϋποθέσεις πάντα, να οδηγήσουν στην επίλυση του θέματος.
Πρώτον, με προτροπή της ΕΠΟ και των ΕΠΣ οι εν ενεργεία αξιωματούχοι διαιτησίας να εγγραφούν μαζικά στους κατά τόπους συνδέσμους διαιτητών και να πάρουν μέρος στις εκλογικές διαδικασίες. Έτσι το προαπαιτούμενο των FIFA/UEFA για ένωση διαιτητών στην οποία θα εκπροσωπούνται οι εν ενεργεία διαιτητές θα εκπληρωθεί και οι συσχετισμοί του εκλογικού σώματος θα διαφοροποιηθούν.
Δεύτερον, με αλλαγή του νόμου. Αυτό είναι κάτι που κατα καιρούς φέρεται να έχει ζητηθεί από την ΕΠΟ προς την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, χωρίς αποτέλεσμα.
Τρίτον, μέσω δικαστικής απόφασης. Η Ένωση Διαιτητών / ΟΔΠΕ, που έχει αναγάγει ως ζωτικής σημασίας την εγγραφή της στην ΕΠΟ, έχει ενάγει την ποδοσφαιρική ομοσπονδία.
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου, αναμένεται…