Γραφεία ΕΠΟ Γουδή Φωτογραφία: Intime

ΕΠΟ

Το παρασκήνιο πίσω από τα πρόσωπα της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής

09.03.24 | 17:12

Γράφει: Θάνος Μπλούνας

Το ερχόμενο καλοκαίρι από τον Ιούνιο έως το τέλος Ιουλίου, αναλόγως εάν προκριθεί ή όχι η Εθνική Ανδρών στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας Εκτελεστικής Επιτροπή της ΕΠΟ.

Ο «νόμος Αυγενάκη» που προβλέπει ότι «μετά τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού (70ού) έτους της ηλικίας του ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας», αποκλείει αρκετούς από το «δικαίωμα του εκλέγεσθαι».

Χαρακτηριστική περίπτωση ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ, Παναγιώτης Μπαλτάκος, που δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος, ασχέτως αν θα το ήθελε ή όχι.

Φαβορί για να τον διαδεχθεί είναι ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης.

Ο ηλικιακός περιορισμός που επιβάλλει ο νόμος θέτει εκτός της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΕΠΟ και πρόεδρο της ΕΠΣ Αθηνών, Π. Δημητρίου, τον α’ Αντιπρόεδρο και πρόεδρο της ΕΠΣ Πέλλας, Αστ. Αντωνίου, τον ταμία και πρόεδρο της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής, Κλ. Τζαφέρη και το μέλος της Ε.Ε. και πρόεδρο της ΕΠΣ Θράκης, Δ. Γαβριηλίδη.

Επομένως, αναγκαστικά, στην επόμενη Ε.Ε. θα υπάρξουν νέα πρόσωπα, αν και με βάση τα ονόματα που θα παραθέσουμε σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξει ανακύκλωση παλαιών και μάλλον αμφιλεγόμενων προσώπων.

Για πρώτη φορά γυναίκα στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ

Για πρώτη φορά στη νέα Ε.Ε. θα υπάρχει υποχρεωτικά μέλος γένους θηλυκού και επίσης για πρώτη φορά θέση θα κατέχει αυτοδίκαια θέση μέλους ο πρόεδρος της Ένωσης Διαιτητών, την οποία (την Ένωση Διαιτητών), μέχρι στιγμής η ΕΠΟ δεν έχει αναγνωρίσει. Οι δύο πλευρές, μάλιστα, εξ αυτού του λόγου, βρίσκονται στα δικαστήρια.

Ίσως για αυτό τα δύο μπλοκ που «συνδιοικούν» τα τελευταία χρόνια την ομοσπονδία κάνουν αυτήν την στιγμή τους υπολογισμούς τους σε «πεντάδες», ενώ τα προερχόμενα από τις ΕΠΣ μέλη της 17μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι βάσει καταστατικού, εννέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του monobala.gr, το μπλοκ που ανήκει στην «κιτρινόμαυρη» σφαίρα επιρροής, θα στηρίξει τις υποψηφιότητες του τέως προέδρου της Super League 2, Λ. Λεουτσάκου, ο οποίος αν και προέρχεται από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα πάρει θέση συμβούλου προερχόμενου από ΕΠΣ.

Ο Λεουτσάκος παραιτήθηκε από πρόεδρος της Super League 2 λόγω της «μη αποδοχής» από τον τέως υφυπουργό αθλητισμού Λ. Αυγενάκη και της πίεσης που ασκήθηκε από πολλές ΠΑΕ στο πρόσωπό του, επειδή μειώθηκαν τα χρήματα από τη φορολόγηση των παικτών του στοιχήματος.

Επίσης, θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κ. Φύτρα, ο οποίος είχε εκλεγεί και στις εκλογές του 2021, όμως παραιτήθηκε προκειμένου να διατηρηθούν ισορροπίες εντός της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Οι υπόλοιποι τρεις θα είναι οι Α. Δανιήλ (ΕΠΣ Αχαϊας), Π. Διακοφώτης (ΕΠΣ Δωδεκανήσου) και Π. Παπαχρήστος (ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας), που είναι μέλη και της νυν Εκτελεστικής Επιτροπής.

Σε αυτήν την πεντάδα επιδιώκουν να πάρουν μια θέση κι άλλα πρόσωπα -πρόεδροι ΕΠΣ- όμως αυτήν τη στιγμή φαίνεται ότι δύσκολα θα υπάρξει κάποια αλλαγή.

Στο επονομαζόμενο «μπλοκ του βορρά» o Γ. Χατζησαρόγλου (ΕΠΣ Δράμας) αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του στην Ε.Ε. Από εκεί και πέρα θα υπάρξουν νέα πρόσωπα όπως ο Σ. Δημητριάδης (ΕΠΣ Μακεδονίας), ο Αστ. Τόκας (ΕΠΣ Πιερίας) και ο Π. Χατζημαρινάκης (ΕΠΣ Έβρου). Η άλλη θέση είναι διεκδικήσιμη αυτήν τη στιγμή. Ακούγονται ονόματα όπως του Στ. Σαρηγιαννίδη (ΕΠΣ Χαλκιδικής).

Οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν από τους προέδρους των Super League 1 (Λυσάνδρου) και Super League 2 (Μαρτσούκος) και από τρία πρόσωπα που θα προέρχονται από τη Super League 1. Στην παρούσα Ε.Ε. είναι οι κ.κ. Αγραφιώτης (Ολυμπιακός), Αλεξίου (ΑΕΚ) και Γκαγκάτσης (ΠΑΟΚ).

Το καλοκαίρι θα γίνουν εκλογές τόσο για τον πρόεδρο της Super League 1 όσο και για τους τρεις εκπροσώπους στην ΕΠΟ. Και όταν υπάρχουν εκλογές στους ποδοσφαιρικούς θεσμούς, υπάρχει πάντα παρασκήνιο. Αυτό είναι νομοτέλεια…