Credits: Screenshot Teaser Glomex

Διεθνή

Αυτή είναι η έκτη πιο ακριβή λίγκα στον κόσμο στις μεταγραφές του Ιανουαρίου

06.02.25 | 08:08

Η έκτη ακριβότερη λίγκα στο μεταγραφικό «παράθυρο» του χειμώνα, η «Saudi Pro League» δεν μπορεί να πει κανείς ότι γέμισε την περίοδο με με υπερβολικές δαπάνες, αλλά παράλληλα ούτε ότι δεν ήταν δραστήρια.

Πρόκειται για ένα μεγάλο «παίκτη» στον χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου κι αυτό είναι γνωστό. Η Σαουδική Αραβία έχει κερδίσει τη θέση της ανάμεσα στις λίγκες με τις μεγαλύτερες δαπάνες στον πλανήτη.

Αυτό διότι: Από το καλοκαίρι του 2023 οι σύλλογοι που την απαρτίζουν έχουν δαπανήσει 1,62 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την την 5η λίγκα με τις μεγαλύτερες δαπάνες στον κόσμο, μπροστά από τη La Liga (1,12 δισεκατομμύρια ευρώ) και λίγο πίσω από την Bundesliga (1,65 δισεκατομμύρια ευρώ).

Στη διάρκεια του πρόσφατου μεταγραφικού «παράθυρου», οι ομάδες συνέχισαν να δαπανούν μεγάλα ποσά. Το συνολικό φτάνει τα 168 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο κατατάσσει τη Saudi Pro League ως την 6η λίγκα με τις μεγαλύτερες δαπάνες στο χειμερινό «παζάρι», πίσω από την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βραζιλία και τη Γερμανία.

Παρ’  όλα αυτά το συγκεκριμένο «παράθυρο» απέχει μακριά από το να θεωρηθεί εντυπωσιακό για τη SPL.

Κι εξηγούμε το γιατί: Η κύρια μεταγραφή αφορά την Αλ Νασρ και την απόκτηση του Τζον Ντουράν έναντι 77 εκατομμυρίων ευρώ από την Άστον Βίλα. Μια προσθήκη που αντιστοιχεί στο 45% των χειμερινών δαπανών του πρωταθλήματος, παρότι είναι μία πάρα πολύ ισχυρή κίνηση στο ρόστερ του συλλόγου.

Η άλλη μεγάλη μεταγραφή αυτού του χειμώνα ανήκει στην Αλ Αχλί, η οποία πλήρωσε 50 εκατομμύρια ευρώ για τον εξτρέμ της Πόρτο, Γκαλένο. Ο σύλλογος, υπό την καθοδήγηση του Ματίας Γιάισλε, δαπάνησε επίσης 9 εκατομμύρια ευρώ για τον Ματέο Νταμς, τον αριστερό μπακ της Αϊντχόφεν.

Πέρα από αυτά τα δύο μεγάλα ονόματα, το υπόλοιπο πρωτάθλημα υπήρξε πολύ πιο φειδωλό, με μόλις 42 εκατομμύρια ευρώ να έχουν δαπανηθεί από τις υπόλοιπες δεκαέξι ομάδες.

Η Αλ Φατέχ ξόδεψε λίγο παραπάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ για τους Ζεντού Γιουσούφ (Φαμαλικάο), Ματέους Ματσάδο (Ζούλτε Βάρεχεμ) και Χόρχε Φερνάντες (Γκιμαράες).

Η πρωτοπόρος Αλ Χιλάλ δαπάνησε επίσης 9 εκατομμύρια ευρώ αποκλειστικά για τον Καΐο Σέζαρ (Γκιμαράες), ενώ η Αλ Ιτιχάντ, που ακολουθεί στη βαθμολογία, επένδυσε 8,5 εκατομμύρια ευρώ στους Ουνάι Ερνάντεθ (Μπαρτσελόνα Β’) και Μάριο Μιτάι (Λοκομοτίβ Μόσχας).

Ο Άαρον Μάρτιν μεταγράφηκε στην Αλ Καντίσια από την Τενερίφη για 1,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Αλ Σαμπάμπ κατέβαλε 3,5 εκατομμύρια ευρώ για τους Λεαντρινιό (Βάσκο ντα Γκάμα) και Γκεόργκι Μπουσάν (Ντιναμό Κιέβου).

Για τις υπόλοιπες ομάδες, οι δαπάνες δεν ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ, με τις περισσότερες μεταγραφές να αφορούν δανεισμούς και ελεύθερους παίκτες. Ένα σχετικά ήσυχο μεταγραφικό παράθυρο, που έρχεται σε αντίθεση με τα προηγούμενα.

Δεύτερη κατηγορία με μεγάλες φιλοδοξίες

Η πρωτοπόρος της δεύτερης κατηγορίας, Νέομ SC, δαπάνησε 3,85 εκατομμύρια ευρώ για τον Άχμεντ Αλ Γκαμντί (Αλ Ιτιχάντ) και δανείστηκε τον Σαΐντ Μπενραχμά (Ολιμπίκ Λυών) με οψιόν αγοράς ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπτωση ανόδου, καθώς και μπόνους έως 3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό την κατατάσσει πιθανώς ως τον τρίτο πιο ακριβό σύλλογο.

Είναι αυτό αρκετό για να δείξει το τέλος της αγοραστικής φρενίτιδας της Σαουδικής Αραβίας; Όχι απαραίτητα, αφού από το περασμένο καλοκαίρι η χώρα έχει ήδη αλλάξει προσέγγιση, στοχεύοντας νεαρούς παίκτες από τη Νότια Αμερική (ιδιαίτερα από Βραζιλία και Αργεντινή).

Είναι σαφές ότι αυτή η στρατηγική συνεχίζεται, με παίκτες κάτω των 30 ετών να εντάσσονται ως μέρος μιας μεσο-μακροπρόθεσμης στρατηγικής.