Αυτή είναι η πιο «ευνοημένη» ομάδα του VAR στην Αγγλία – Η πιο «αδικημένη» πάει για τίτλο!
Το VAR εξακολουθεί να διχάζει, σε όλα τα πρωταθλήματα του κόσμου, μικρότερα ή μεγαλύτερα.
Οι αποφάσεις του προκαλούν εντάσεις, φασαρίες, διαμαρτυρίες, άλλες φορές αδικούν, αλλά και αποδίδουν δικαιοσύνη.
Ένα από τα κορυφαία -για πολλούς το κορυφαίο- πρωταθλήματα του πλανήτη είναι αυτό της Premier League. Εκεί όπου εδώ και καιρό σχεδόν σε κάθε αγωνιστική υπάρχουν παράπονα για διαιτητικές αποφάσεις, αλλά και αυτές που κρίνονται από το Video Assistant Referee.
Κι, όμως, όπως θα διαβάσετε πιο κάτω οι αποφάσεις που παίρνονται… στο δωματιάκι δεν έχουν διαμορφώσει σε καμία περίπτωση τη βαθμολογική κατάταξη των ομάδων.
Διότι, για παράδειγμα η πρωτοπόρος Λίβερπουλ, βάσει της έρευνας που έγινε για λογαριασμό του ESPN, μπορεί να απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής, αλλά ο συντελεστής της σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποφάσεις του VAR στα παιχνίδια του πρωταθλήματος είναι αρνητικός.
Όπως και για την Αρσεναλ, την ομάδα που «φωνάζει» περισσότερο απ’ όλες τις υπόλοιπες. Διότι, αν και βρίσκεται στην 2η θέση της βαθμολογίας (στο -7 από τους «κόκκινους») το συγκρότημα του Αρσέν Βενγκέρ έχει σχεδόν τον χειρότερο συντελεστή διαιτητικών αποφάσεων και συγκεκριμένα στην προτελευταία θέση, μπροστά από την… ουραγό Ίπσουϊτς.
Ποια είναι τώρα η πιο «ευνοημένη» ομάδα; Είναι αυτή που έχει στο δυναμικό της τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο, η Νιούκαστλ, η 7η του πίνακα μετά από 25 αγωνιστικές. Και, μάλιστα, με συντελεστή +9, έχοντας 10 υπέρ της διαιτητικές αποφάσεις και μόλις μία κατά.
Επί της ουσίας: Η τεχνολογία VAR συνεχίζει να διχάζει την Premier League και πώς να μη συμβαίνει, άλλωστε, όταν υπάρχει μία ομάδα με 10 αποφάσεις υπέρ της και στον αντίποδα μία άλλη (Άρσεναλ) είναι η πιο «αδικημένη», με αρνητικό συντελεστή -3 στις αποφάσεις του VAR.
Επίσης είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι η Τσέλσι, η 6η της κατάταξης του αγγλικού πρωταθλήματος, δεν έχει δει καμία απόφαση να επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τα παιχνίδια της.
Εν μέσω των «αναταράξεων» που δημιούργησαν οι διαιτητικές αποφάσεις της περασμένης χρονιάς, η Premier League επιδιώκει να περιορίσει… την πολεμική γύρω από το VAR.
Νέα «εργαλεία», όπως το «Referee’s Call», που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην κρίση του διαιτητή, καθώς και η χρήση του Premier League Match Centre για τη δημόσια αιτιολόγηση των αποφάσεων στα social media, είναι ήδη σε εφαρμογή. Παράλληλα, η εισαγωγή του ημι-αυτόματου οφσάιντ υπόσχεται να περιορίσει τα λάθη.
Ο επικεφαλής της κεντρικής επιτροπής διαιτησίας της Premier League, Χάουαρντ Γουέμπ, παραδέχεται το VAR δεν είναι αλάνθαστο. Αποφάσεις που κρίνουν αγώνες και ενδεχομένως τίτλους συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις, με τις ομάδες να προσμετρούν κέρδη και απώλειες από την τεχνολογία.
Η έρευνα του ESPN προσπαθεί να «φωτίσει» κάπως την κατάσταση, αναλύοντας κάθε απόφαση που ελήφθη μέσω VAR στη φετινή σεζόν έχοντας ακόμη 13 αγωνιστικές έως το τέλος της σεζόν. Τα στοιχεία αυτής της έρευνας είναι αποκαλυπτικά: κάποιες ομάδες ωφελήθηκαν, άλλες αδικήθηκαν, ενώ η διαμάχη γύρω από τη χρησιμότητα της τεχνολογίας καλά κρατεί.
Να επισημανθεί εδώ, ότι πριν από τη σέντρα της σεζόν 2024/25, οι 20 ομάδες της Premier League ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του VAR. Παρά την κριτική και τις διαφωνίες, η πλειοψηφία αποφάσισε: το VAR παραμένει… Το ερώτημα είναι: Ναι, αλλά με ποιο κόστος;