Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Ανατροπές, πτώσεις και άνοδος: Ο πιο αμφίρροπος πρώτος γύρος της Super League

06.12.24 | 09:35

Γράφει: Σπύρος Τζάνης

Η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της Stoiximan Super League για τη σεζόν 2024/25 μας έχει κάνει ήδη σοφότερους και μας προσφέρει πληθώρα στοιχείων για αναλύσεις και συγκρίσεις, αποκαλύπτοντας σημαντικές αλλαγές στη δυναμική των ομάδων σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίζεται από έντονη ανταγωνιστικότητα στην κορυφή και σημαντικές ανακατατάξεις, γεγονός που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ενόψει του δεύτερου γύρου.

Ο πρωταθλητής χειμώνα 2023/24, Παναθηναϊκός εναντίον του Ολυμπιακού 2024/25

Την περσινή σεζόν, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον άτυπο τίτλο του «πρωταθλητή χειμώνα» με εξαιρετικά στατιστικά: 31 βαθμούς, 10 νίκες, μόλις 8 γκολ παθητικό και τη μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων (+28). Ήταν μια περίοδος απόλυτης κυριαρχίας για τους «πράσινους», η οποία όμως δεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς τελικά κατέληξε στην τρίτη θέση.

Στη φετινή σεζόν, ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην κορυφή με 27 βαθμούς, ενώ παρουσιάζει και την εντυπωσιακή διαφορά τερμάτων (+13). Η ισορροπία είναι εντυπωσιακή, καθώς το Big-4 βρίσκεται μέσα σε μια απόσταση μόλις τεσσάρων βαθμών, γεγονός που καταδεικνύει τη φετινή ανταγωνιστικότητα.

Η άνοδος του Ολυμπιακού

Το σύνολο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, κυρίως στην αμυντική λειτουργία, έχοντας δεχθεί μόλις 10 γκολ, ενώ πέρσι την ίδια περίοδο είχε μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα της δύο φορές περισσότερες (12). Οι αλλαγές στο προπονητικό επιτελείο και η ενίσχυση του ρόστερ με παίκτες υψηλού επιπέδου συνέβαλαν καθοριστικά στη σταθεροποίηση της ομάδας. Παρότι η επίθεσή του είναι πιο συγκρατημένη, με 23 γκολ έναντι 33 πέρσι, η ικανότητά του να παίρνει αποτελέσματα σε «κλειστά» παιχνίδια τον καθιστά ισχυρό διεκδικητή για τον τίτλο.

Η «πράσινη» πτώση

Ο Παναθηναϊκός, που πέρσι κυριάρχησε στο πρώτο μισό της σεζόν, φέτος εμφανίζει αισθητή πτώση. Με μόλις 23 βαθμούς και 13 γκολ στο ενεργητικό του, συγκριτικά με τα 36 της περσινής περιόδου, η ομάδα φαίνεται να δυσκολεύεται τόσο στη δημιουργία όσο και στην αποτελεσματικότητα. Οι τραυματισμοί βασικών παικτών, η μη ενίσχυση του ρόστερ στην επίθεση και η έλλειψη βάθους φαίνεται να είναι οι κύριες αιτίες αυτής της υποχώρησης.

Η σταθερή ΑΕΚ με την προβληματική δημιουργία

Η πρωταθλήτρια της σεζόν 2022/23, ΑΕΚ παραμένει στη δεύτερη θέση, διατηρώντας την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, με μόλις 8 γκολ παθητικό. Η συνοχή στην αμυντική της λειτουργία της επιτρέπει να διατηρείται στις πρώτες θέσεις, παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει ο μεγάλος όγκος στο ρόστερ. Ωστόσο, η επιθετική της γραμμή φαίνεται λιγότερο παραγωγική σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω τραυματισμών βασικών παικτών όπως ο Λιβάι Γκαρσία και της δυσκολίας στη διάσπαση κλειστών αμυνών.

Η ασταθής αμυντική λειτουργία του πρωταθλητή

Ο ΠΑΟΚ παραμένει εντός διεκδίκησης, με την τρίτη θέση και 25 βαθμούς. Παρόλο που η άμυνά του είναι πιο ασταθής φέτος, με 15 γκολ παθητικό, η επιθετική του γραμμή κρατά την ομάδα ζωντανή στον αγώνα για τον τίτλο, παρόλο που δεν βρίσκει γκολ απο τους επιθετικούς. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει καταφέρει να αναδείξει παίκτες-κλειδιά, ενώ η διαχείριση κρίσιμων αγώνων φαίνεται βελτιωμένη σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Το εντυπωσιακό ξεκίνημα του Άρη και το «ξεφούσκωμα»

Ο Άρης έριξε όλο του το βάρος στο πρωτάθλημα και το ξεκίνημα ήταν εντυπωσιακό, καθώς μετά από 10 αγωνιστικές η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν μόνη πρώτη στον βαθμολογικό πίνακα, όμως κάπου εκεί ήρθε μία μίνι – «κατάρρευση». Το σύνολο του Άκη Μάντζιου δεν κατάφερε να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις και με τρεις συνεχόμενες ήττες υποχώρησε στην πέμπτη θέση.

Η επίθεση του Άρη έχει αποδειχθεί ικανοποιητική, με 17 γκολ στο ενεργητικό, κυρίως χάρη στις εμφανίσεις παικτών όπως ο Μορόν, που συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς. Ωστόσο, η άμυνά του, με 15 γκολ παθητικό, παρουσιάζει αστάθεια που έχει στοιχίσει κρίσιμους βαθμούς. Σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ο Άρης παρουσιάζεται πιο ανταγωνιστικός στις λεπτομέρειες, ωστόσο εξακολουθεί να του λείπει η σταθερότητα και η δυναμική για να εισέλθει στο γκρουπ των κορυφαίων τεσσάρων.

Η «μεσαία» ζώνη και η μάχη του υποβιβασμού

Στη μέση της βαθμολογίας, ομάδες όπως ο Παναιτωλικός, ο Αστέρας Aktor, ο Ατρόμητος και ο Πανσερραϊκός παραμένουν ανταγωνιστικές, αλλά δεν δείχνουν να έχουν τις δυνατότητες να απειλήσουν τις πρώτες θέσεις.

Στη ζώνη του υποβιβασμού, οι ομάδες όπως ο Λεβαδειακός, η Λαμία και η Καλλιθέα αντιμετωπίζουν έντονες δυσκολίες. Η Κηφισιά, νεοφώτιστη στην κατηγορία, φαίνεται να πληρώνει την έλλειψη εμπειρίας, γεγονός που τη φέρνει αντιμέτωπη με σοβαρές πιθανότητες υποβιβασμού. Η ομάδα των Νοτίων προαστίων τα πηγαίνει εντυπωσιακά απέναντι στους «μεγάλους» αλλά δεν μπορεί να πανηγυρίσει νίκες με τους αντιπάλους στα… μέτρα της.

Η παράδοση του «πρωταθλητή» χειμώνα που… σπάει

Στα τελευταία χρόνια, ο «πρωταθλητής» χειμώνα δεν αποτελεί εγγύηση για τον τελικό τίτλο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις σεζόν 2022/23 και 2023/24, όπου δύο φορές ο Παναθηναϊκός έχασε το πρωτάθλημα. Το 2024/25, ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να επαναλάβει το επίτευγμά του από τις σεζόν 2020/21 και 2021/22, όταν κατέκτησε τόσο τον χειμερινό όσο και τον τελικό τίτλο. Ωστόσο, η φετινή ισορροπία δυνάμεων δημιουργεί προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερο σασπένς στον δεύτερο γύρο.

Η Stoiximan Super League μοιάζει πιο ανταγωνιστική από ποτέ, με την κορυφή να αποτελεί πεδίο σκληρής «μάχης». Ο Ολυμπιακός επιστρέφει δυναμικά, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ δείχνουν πιο ασταθείς, ενώ ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ αναζητά τρόπους να προστατεύσει τον τίτλο του. Το δεύτερο μισό της σεζόν αναμένεται συναρπαστικό, με κάθε αγωνιστική να μετράει για τη διαμόρφωση της τελικής εικόνας.