Άρης Φωτογραφίες: Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Άρης: Έχει χρόνο προς αξιοποίηση αλλά όχι για χάσιμο

04.06.24 | 17:46

Από τη μέρα του χαμένου τελικού στο Πανθεσσαλικό σήμανε η λήξη μιας χρονιάς αλλά και συνάμα το άνοιγμα ενός νέου κύκλου για τον Άρη. Μια χρονιά που, αν δε θέλουμε να τη… στρογγυλέψουμε, λογίζεται ως αποτυχία, τουλάχιστον συλλογικά, αφού ασχέτως συνθηκών δε μπορεί να μπει θετικό πρόσημο.

Δεδομένου ότι μετά από 5 χρόνια οι «κιτρινόμαυροι» μένουν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων και αυτή είναι η τελική αποτύπωση, συνδυαστικά με τη χαμένη ευκαιρία για ένα τρόπαιο, 14 χρόνια μετά την προηγούμενη.

Το πρώτο βήμα σχεδιασμού ήρθε από την ανανέωση με τον Άκη Μάντζιο και το επόμενο με τον αρχηγό και βασικό γκολκίπερ την τελευταία εξαετία, Χουλιάν Κουέστα, χωρίς ακόμη να έχει επισημοποιηθεί. Ο προπονητής του Άρη έχει βγάλει παλιότερα την ομάδα 3η και φέτος σε τελικό μετά από 14 χρόνια.

Aναβάθμιση στα εξτρέμ και τόνωση ελληνικού στοιχείου

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Το γεγονός ότι στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος Betsson με τον Παναθηναϊκό η ομάδα της Θεσσαλονίκης έπαιξε με 11 ξένους, κάτι που δε συνέβη ποτέ ξανά σε καταληκτικό ματς της διοργάνωσης, δεδομένα δε συνιστά… παράσημο.

Συνεπώς, πρέπει να τονωθεί και το ελληνικό στοιχείο, είτε για τον βασικό κορμό, είτε έστω υποστηρικτικά.

Παράλληλα, είναι δεδομένο ότι ο Άρης δεν «πήρε» φέτος από τους εξτρέμ του όσα τα προηγούμενα χρόνια. Κανείς δεν αμφισβητεί την αξία των Σαμόρα, Σουλεϊμάνοφ και Σαβέριο, αλλά τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν άλλες σταθερές, σημεία αναφοράς και προσδοκίες από παίκτες στη θέση που έκαναν τη διαφορά, όπως λόγου χάρη οι Μαντσίνι και Πάλμα. Ακόμα και τους Μπρούνο Γκάμα ή Ματέο Γκαρσία, στα… καλά τους.

Με καλύτερη σχέση με το γκολ, πιο συχνό «πάτημα» περιοχής και βοήθειες στους μπακ αμυντικά. Εξ’ ου και οι πολλοί πειραματισμοί, με 4-5 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές στη θέση του αριστερού winger.

Το κεφάλαιο πωλήσεις – «Πόλος έλξης» Μορόν και Οντουμπάτζο

Δεν αποκλείεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα πωλήσεων, αφού ούτως ή άλλως μοιάζουν περιζήτητοι τόσο ο Λορέν Μορόν, όσο και ο Μόουζες Οντουμπάτζο, που «δένονται» με συμβόλαια.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν μια-δυο πωλήσεις, ανάλογα με τις προτάσεις, αν καλύπτουν τόσο την ΠΑΕ όσο και τους παίκτες, ίσως και με άλλους παίκτες-έκπληξη, που μπορεί να έχουν συμβόλαιο.

Για το θέμα ανανεώσεων, γρίφος παραμένει το τι θα γίνει με Φετφατζίδη, Φαμπιάνο, Χουτεσιώτη και Βέλεθ.

Ο Ανσαριφάρντ, ως γνωστόν, το πιθανότερο είναι να αποχωρήσει, οπότε στο «κάδρο» είναι η έλευση ενός στράικερ, που θα γίνουν δυο αν υπάρξει πώληση του Μορόν. Υπάρχουν και παίκτες που ο Άρης θα επιχειρήσει να «σπάσει» συμβόλαια, όπως οι Ματαρίτα, Κάρλσον και Πάβισιτς.

Ο Μάντζιος ξέρει τι θέλει και τι λείπει

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Συνεπώς, πρέπει τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού να γίνουν με προσοχή αλλά όχι καθυστέρηση και αργοπορία. Ο Ιούνιος ήδη «τρέχει» και παρότι υπάρχει χρόνος για αξιοποίηση, δεν είναι για… χάσιμο.

Οι «κιτρινόμαυροι» καλούνται να εκμεταλλευτούν τις επόμενες εβδομάδες, αφού πρώτα ξεκαθαρίσουν τα ακριβή «θέλω» τους, με βάση τις επιταγές Μάντζιου, που ξέρει άριστα ρόστερ και ανάγκες, αλλά κυρίως τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν στο υπάρχον δυναμικό (τι μένει-τι φεύγει), με σιγουριά πλέον.

Άλλο να χρειάζεται μια ομάδα 5 μεταγραφές, άλλο… 15. Η έλλειψη ευρωπαϊκών υποχρεώσεων δεδομένα αλλάζει και επαναπροσδιορίζει το πλάνο προετοιμασίας, για μοντάρισμα, φυσική κατάσταση, φορμάρισμα και επιμέρους τομείς.

Ωστόσο, οι επιλογές πρέπει να γίνουν στοχευμένα και σχετικά σύντομα, για την ποιοτική αναβάθμιση και το μεγαλύτερο βάθος, με αποκλειστικό γνώμονα μια πιο πετυχημένη νέα χρονιά.

Εξαίρεση το… κάτι ξεχωριστό, που μπορεί ως ευκαιρία να προκύψει και προς το τέλος του καλοκαιριού, ως είθισται για κάθε ομάδα στο «παζάρι».