Άρης: Στοχεύει ξανά στην κορυφή μετά από 54 χρόνια
13.02.24 | 12:28
Ο Άρης ρίχνεται σήμερα (13/2, 19:30) στη διπλή «μάχη» με τον Παναιτωλικό, με μοναδικό σκοπό την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.
Οι «κίτρινοι» μπορεί να μετρούν μόλις μία κατάκτηση Κυπέλλου Ελλάδος, ωστόσο ο σύλλογος είχε αρχίσει να γράφει ιστορία σχεδόν έναν αιώνα πριν σε αυτό το θεσμό. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσει να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στο μεγάλο τελικό. Μία πρόκριση που για τον σύλλογο αυτή τη στιγμή, μοιάζει κάτι παραπάνω από σπουδαία αλλά και προαπαιτούμενη για την ομαλή συνέχεια.
Και μπορεί το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα να κυριαρχείται παραδοσιακά από τέσσερις ομάδες, ωστόσο, οι «κίτρινοι» δεν πάνε πίσω τουλάχιστον όσον αφορά το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος, έχοντας γράψει τη δική τους μοναδική ιστορία.
Οι πρώτες προσπάθειες για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος
Σχεδόν έναν αιώνα πίσω, ο Άρης είχε αρχίσει κι έδινε τις πρώτες μεγάλες «μάχες» του. Με την ίδρυση της ΕΠΟ θεσπίστηκε και η έναρξη του ελληνικού Κυπέλλου το 1931. Έχοντας πολύ διαφορετικό φορμάτ σε σχέση με τώρα, τότε στην πρώτη διοργάνωση συμμετείχαν 17 ομάδες, με τις συμμετοχές να είναι προαιρετικές κι ενώ παράλληλα οι πρώτες διασταυρώσεις γίνονταν με γεωγραφικά κριτήρια.
Ο Άρης ως μία από τις καλύτερες ομάδες της χώρας πήρε την πρόκριση στους «16» άνευ αγώνα, στα προημιτελικά «διέλυσε» τον Παναθηναϊκό με 7-2 κι έφτασε στον τελικό προσπερνώντας το εμπόδιο του Απόλλωνα Αθηνών με 3-2.
Έτσι, ο Άρης συνάντησε την ΑΕΚ στο μεγάλο τελικό της Αθήνας, όπου όμως ηττήθηκε με 5-3 και παρότι ο σπουδαίος Νίκος Κίτσος πέτυχε χατ-τρικ για τους Θεσσαλονικείς.
Ο τρομερός επιθετικός του Άρη παραμένει μέχρι και σήμερα ο ένας από τους μόλις πέντε παίκτες που έχουν καταφέρει να βρουν τρεις φορές δίχτυα σε έναν τελικό, χωρίς όμως να έχει φτάσει μέχρι την κατάκτηση.
Ένα χρόνο μετά, ο Άρης βρέθηκε ξανά στον τελικό. Αυτή τη φορά, απέκλεισε τον Μελιτεύς, τον Θερμαϊκό και τον Ηρακλή για να φτάσει ξανά στη διεκδίκηση. Εκεί, περίμενε ο Εθνικός Πειραιώς, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν η καλύτερη ομάδα του Πειραιά, πάνω και από τον Ολυμπιακό. Σε αυτό τον τελικό που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, γράφτηκε πραγματική ιστορία.
Το 1-1 της κανονικής διάρκειας, ακολούθησε το 2-2 της παράτασης κι επειδή τότε δεν υπήρχαν πέναλτι, ο τελικός οδηγήθηκε σε ρεβάνς, ένα μήνα μετά στην Αθήνα. Όντας έτσι, ο πρώτος και μόλις ο τρίτος συνολικά τελικός που πηγαίνει σε επαναληπτικό. Οι «κίτρινοι» ωστόσο, έφυγαν για ακόμα μια φορά από την Αθήνα με άδεια χέρια.
Ο Εθνικός νίκησε με 2-1, κατακτώντας τον πρώτο από τους ελάχιστους τίτλους στην ιστορία του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νίκος Κίτσος, σημείωσε ένα γκολ στον αγώνα της Θεσσαλονίκης, φτάνοντας τα τέσσερα τέρματα σε τελικούς και μέχρι σήμερα βρίσκεται στην 5η θέση της σχετικής κατηγορίας πίσω μόνο από τους Σιδέρη, Δαρίβα, Πολυχρονίου και Σαραβάκο.
Η επιστροφή στο υψηλό επίπεδο μετά τον πόλεμο
Ο Άρης ήταν μέσα στις ελάχιστες ομάδες που… επιβίωσαν του πολέμου και συνέχισε να πρωταγωνιστεί στη Θεσσαλονίκη. Το 1939 στην πρώτη διοργάνωση Κυπέλλου Ελλάδος μετά τον πόλεμο, έπεσε θύμα του Εθνικού Πειραιώς στα προημιτελικά αλλά ένα χρόνο μετά επέστρεψε στον τελικό.
Εκεί με προπονητή τον θρύλο Κώστα Βικελίδη (αδερφό του Κλεάνθη), ξεπερνώντας τα εμπόδια των Δόξα Δράμας, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έφτασε και πάλι μια ανάσα από το τρόπαιο. Αυτή τη φορά αντίπαλος ήταν ο Παναθηναϊκός.
Οι «πράσινοι» δεν άφησαν κανένα περιθώριο και ουσιαστικά «καθάρισαν» την υπόθεση με τρία γκολ στα πρώτα 15′ του αγώνα. Τελικό σκορ 3-1 και ο Άρης γύρισε για τρίτη φορά στη Θεσσαλονίκη με άδεια χέρια.
Με τον εμφύλιο να έχει τσακίσει τον ελληνικό λαό, το ποδόσφαιρο είχε αρχίσει ξανά σιγά σιγά να ξεπροβάλει για να φωτίζει τις σκοτεινές στιγμές εκείνης της περιόδου. Ο Άρης είχε χάσει λίγο από την αίγλη της δεκαετίας του ’30, με τον Ηρακλή κυρίως να έχει πάρει τα ηνία της Βόρειας Ελλάδας.
Ωστόσο, το 1950 έφτασε σε έναν ακόμα τελικό. Ελπίδα Δράμας, ΠΑΟΚ και Εθνικός Πειραιώς δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τους «κίτρινους», οι οποίοι θα αντιμετώπιζαν την ΑΕΚ σε μια… ρεβάνς του πρώτου μεταξύ τους τελικού. Τελικά, η ομάδα του «δικεφάλου» ήταν σαφώς καλύτερη, νίκησε με 4-0 και έτσι ο Άρης παρά τις τέσσερις συμμετοχές του σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος, μετρούσε ισάριθμες ήττες.
Η λύτρωση της κατάκτησης ενός Κυπέλλου Ελλάδος
Το τοπίο είχε αρχίσει να αλλάζει πλέον στην Ελλάδα. Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ είχαν αρχίσει ήδη να ξεχωρίζουν σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες και ο Άρης έμενε πίσω από τους αντιπάλους του. Τα πρωταθλήματα του 1926, του 1932 και του 1946 θεωρούνταν πλέον μακρινές αναμνήσεις για τους «κίτρινους» που προσπαθούσαν να επανακάμψουν. Ήταν όμως το 1970, που οι φίλοι του Άρη γνώρισαν τη λύτρωση με τον πιο ιδανικό τρόπο.
Οι Θεσσαλονικείς ξεπέρασαν κατά σειρά τα εμπόδια του ΑΠΣ Πάτρας, του Παναθηναϊκού, της Καλλιθέας και του Ολυμπιακού πριν φτάσουν στο μεγάλο τελικό. Κι αυτή τη φορά, η λέξη «μεγάλος» μπορεί να μην φτάνει να μετρήσει τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου αγώνα. Αυτό γιατί ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά της διοργάνωσης που δύο ομάδες από τη Θεσσαλονίκη έφταναν στον τελικό. Συγκεκριμένα ο Άρης με τον ΠΑΟΚ. Λόγω αυτού του γεγονότος φυσικά, ο τελικός διεξήχθη στην συμπρωτεύουσα για πρώτη φορά μετά το 1932.
Το θρύλο του συγκεκριμένου αγώνα ήρθε να μεγαλώσει η… τηλεόραση καθώς αυτός ο τελικός ήταν ο πρώτος για το Κύπελλο Ελλάδος που μεταδόθηκε απευθείας και πανελλαδικά από τον κανάλι της ΥΕΝΕΔ με περιγραφή φυσικά, Γιάννη Διακογιάννη. Ο Μανώλης Κεραμιδάς άνοιξε το σκορ στο 8’, ο Γιώργος Κούδας έχασε πέναλτι στο 33’ κι έτσι ο Άρης κέρδισε με 1-0, κατακτώντας το πρώτο του και μέχρι σήμερα μοναδικό Κύπελλο Ελλάδας.
Η σύγχρονη εποχή του Άρη και η μεγάλη ευκαιρία
Έπρεπε να περάσουν 33 χρόνια για να καταφέρει ο Άρης να φτάσει ξανά σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος. Πτωτική πορεία, «πέτρινα» χρόνια και οικονομικές δυσκολίες κράτησαν τους «κίτρινους» μακριά από επιτυχίες. Ωστόσο, με την είσοδο του νέου αιώνα, αυτό άλλαξε, έστω σε επίπεδο υπενθύμισης για το πόσο ιστορικός σύλλογος είναι.
Μέσα σε οκτώ χρόνια έφτασε σε τέσσερις τελικούς, χάνοντας όμως και τους τέσσερις, χαρίζοντας ανάμεικτα συναισθήματα στους φίλους του.
Το 2003 σε μια… επανάληψη του τελικού του 1970, ΠΑΟΚ και Άρης συναντήθηκαν στην Τούμπα με στόχο το Κύπελλο.
Αυτή τη φορά όμως, ήταν σειρά του «δικέφαλου» του Βορρά να χαμογελάσει, καθώς με ένα γκολ του Γ.Χ. Γεωργιάδη κέρδισε με 1-0 κι έφτασε τότε στην 4η κατάκτησή του.
Το 2005 το Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας γινόταν το πρώτο γήπεδο που θα φιλοξενούσε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, πέραν της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης κι ο Ολυμπιακός στεκόταν ανάμεσα στον Άρη και το τρόπαιο.
Οι «κίτρινοι» είχαν ήδη υποβιβαστεί στο πρωτάθλημα και έψαχναν κάποια είδους λύτρωση αλλά και ευκαιρία για συμμετοχή στην Ευρώπη. Η ομάδα του Γιώργου Χατζάρα όμως, δυσκόλεψε τους «ερυθρόλευκους» μόνο για τα πρώτα 45 λεπτά. Το τελικό 3-0 με γκολ των Τζόρτζεβιτς (Χ2) και Ριβάλντο έδωσε στον Άρη το τελικό χτύπημα.
Μετά από ένα μικρό διάλλειμα στη Β’ Εθνική, ο Άρης επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία ένα χρόνο μετά και στον τελικό του Κυπέλλου τρία χρόνια αργότερα. Αντίπαλος για ακόμα μια φορά ο Ολυμπιακός που δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει τους «κίτρινους» στο Καυταντζόγλειο με 2-0 και να κατακτήσει το νταμπλ.
Η τελευταία παρουσία του Άρη μέχρι σήμερα σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος ήταν το 2010. Ασπρόπυργος, Αστέρας Τρίπολης, Ξάνθη και Καβάλα δεν δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους «κίτρινους» στο δρόμο προς το ΟΑΚΑ, εκεί όπου θα συναντούσε τον Παναθηναϊκό. Αυτή τη φορά ο Άρης αποδείχθηκε σκληρότερος αντίπαλος αλλά ξανά δεν κατάφερε να πιει νερό από την πηγή. Το γκολ του Λέτο χάρισε στους «πράσινους» το Κύπελλο, που έφτασαν ως το νταμπλ εκείνη τη χρονιά.
Το αρνητικό ρεκόρ του Άρη
Συνολικά, εννιά τελικοί, οκτώ ήττες και μία κατάκτηση δηλαδή για τον Άρη που βρίσκεται στην 5η θέση των… άτυχων του θεσμού, πίσω από το λεγόμενο Big 4. Έχουν περάσει 14 χρόνια έκτοτε και ο Άρης βρίσκεται στα ημιτελικά μόλις για δεύτερη φορά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Το 2020 ήταν η ΑΕΚ που τον «λύγισε» κι έφτασε ως τον τελικό τον οποίον όμως έχασε από τον Ολυμπιακό. Φέτος η ευκαιρία για τους «κίτρινους» είναι χρυσή. Ο Παναιτωλικός είναι σίγουρα στα μέτρα του, ενώ αν καταφέρει και φτάσει στο 10ο τελικό της ιστορίας του θα πρέπει να αντιμετωπίσει ΠΑΟΚ ή Παναθηναϊκό, ομάδες που αμφότερες στο παρελθόν έχουν «πληγώσει» το σύλλογο.