Χαμός στον Τύπο της Αγγλίας με το φτύσιμο του Βαγγέλη Μαρινάκη στους διαιτητές (pics)
Η υπόθεση της τιμωρίας του Βαγγέλη Μαρινάκη από την FA, για τα όσα έγιναν στο παιχνίδι της Νότιγχαμ με τη Φούλαμ, η υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε ο ισχυρός άνδρας του αγγλικού συλλόγου και του Ολυμπιακού και… τα επακόλουθά της, απασχόλησαν και το «Athletic».
Με τον τίτλο: «Ο Ευάγγελος Μαρινάκης, η FA και τα φλέματα: Μια περίπτωση μελέτης στην (αηδιαστική) παραλογικότητα» ο συντάκτης του άρθρου Νικ Μίλερ παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική πτυχή της υπόθεσης, η οποία αρχικά μπορεί να φάνηκε κάπως… συνηθισμένη (σ.σ. με την τιμωρία ενός παράγοντα), παρ’ όλα αυτά απασχόλησε (κι εξακολουθεί να απασχολεί) πολύ περισσότερο τα βρετανικά ΜΜΕ.
Δια το λόγου το αληθές:
«Ο Βαγγέλης Μαρινάκης» τιμωρήθηκε διότι έφτυσε κοντά στους διαιτητές μετά την ήττα της Φόρεστ» γράφει ο «Guardian»
Οι Times αναφέρουν: «Ο Μαρινάκης έφτυσε προς τους διαιτητές»
Η «Daily Telegraph» γράφει: «Ο ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ έφτυσε στα πόδια του διαιτητή»
Η «Sun» γράφει «Φτύνει στο έδαφος»
«Το φτύσιμο είναι δυσάρεστο. Ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό από την αρχή»
Κι επειδή από τα όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας ο Βαγγέλης Μαρινάνκης τιμωρήθηκε για μία συγκεκριμένη ενέργειά του στο τέλος της αναμέτρησης προς τους διαιτητές, το «Athletic» ξεκινά κάπως διαφορετικά:
«Το να φτύνεις κάποιον είναι ακόμη πιο δυσάρεστο. Κανείς δεν συμπαθεί κάποιον που φτύνει.
Στο ποδόσφαιρο, το φτύσιμο έχει μακρά ιστορία ως η πιο χαμηλή πράξη που μπορεί να κάνει κάποιος. Σε κάποιους κύκλους του αγγλικού ποδοσφαίρου θεωρείται χειρότερο ακόμη κι από ένα επικίνδυνο τάκλιν που μπορεί να σπάσει ένα πόδι.
Ο Πατρίκ Βιεϊρά της Άρσεναλ τιμωρήθηκε με έξι αγωνιστικές το 1999 αφού έφτυσε τον Νιλ Ράντοκ της Γουέστ Χαμ.
Όταν ο ποδοσφαιρικός σχολιαστής Τζέιμι Κάραχερ έφτυσε προς την κατεύθυνση ενός 14χρονου παιδιού σε διπλανό αυτοκίνητο πριν από μερικά χρόνια, ζητήθηκε από πολλούς η απόλυσή του από το Sky» αναφέρεται αρχικά στο άρθρο και στη συνέχεια περνά στην υπόθεση του ιδιοκτήτη της Νότιγχαμ:
«Με όλα αυτά ως δεδομένα, είναι αδύνατον να μην θεωρήσει κάποιος την περίπτωση του Ευάγγελου Μαρινάκη – ιδιοκτήτη της Νότιγχαμ Φόρεστ και τελευταίου φερόμενου ως “του ανθρώπου που έφτυσε” στον κόσμο του ποδοσφαίρου, ο οποίος τιμωρήθηκε με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για πέντε αγώνες από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA), αφού βρέθηκε “ένοχος” για το ότι έφτυσε στο έδαφος δίπλα σε διαιτητή – ως εντελώς παράλογη – για όλους τους εμπλεκόμενους.
Ειδικά η γραπτή αιτιολόγηση της κατηγορίας, η οποία περιέχει εντυπωσιακά επίσημη γλώσσα και νομικούς όρους που, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά.»
Τα γεγονότα είναι τα εξής:
Στο τέλος της ήττας της Φόρεστ με 1-0 από τη Φούλαμ στο City Ground στις 28 Σεπτεμβρίου, σε αγώνα με αμφισβητούμενες αποφάσεις και πέναλτι εναντίον της γηπεδούχου ομάδας, ο Βαγγέλης Μαρινάκης εμφανίστηκε στο διάδρομο προς τα αποδυτήρια των παικτών.
Η FA υποστηρίζει πως «έφτυσε στο πάτωμα καθώς περνούσαν οι διαιτητές» για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις αποφάσεις τους.
Ο Μαρινάκης υποστηρίζει ότι δεν έφτυσε. Μπορεί να έβγαλε κάποια υγρά από το στόμα του προς το έδαφος, λόγω βήχα, αλλά δεν έφτυσε σκόπιμα προς, κοντά ή επάνω σε κανέναν από τους διαιτητές. Η Φόρεστ έχει καταστήσει σαφές ότι θα ασκήσει έφεση τόσο για την απόφαση όσο και για τη διάρκεια της τιμωρίας.
Ποιος νοιάστηκε; Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για το τι συνέβη. Έτσι ώστε συνέταξε ένα έγγραφο 14 σελίδων, 58 σημείων και 4.486 λέξεων.
Παραθέτει την ετυμηγορία της ανεξάρτητης ρυθμιστικής επιτροπής που αποφάσισε για την υπόθεση, στην οποία συμμετείχαν ο νομικός Ντόμινικ Αντερσον, ο πρώην μέσος της Τσάρλτον, Μπράντλεϊ Πρίτσαρντ, και ο πρώην τερματοφύλακας της Γουόλσολ, Μικ Κερνς.
Οι πρώτες σελίδες ασχολούνται με σχετικά διαδικαστικά ζητήματα σχετικά με την έφεση του Έλληνα εφοπλιστή. Από την 6η σελίδα, όμως, «συναντά» κανείς την ουσία της κατηγορίας:
«Ο κύριος Ευάγγελος Μαρινάκης, όντας ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ, έκανε μια πράξη που κατέληξε σε φτύσιμο κοντά στους διαιτητές, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τις αποφάσεις τους».
Στην περιγραφή της «πράξης φτυσίματος» αναφέρεται επίσης ο τέταρτος διαιτητής του αγώνα, Τιμ Ρόμπινσον, ο οποίος δήλωσε: «Παρατήρησα τον κύριο Ευάγγελο Μαρινάκη να κάνει μια κίνηση για να φτύσει, καθώς περνούσαν οι διαιτητές».
Ακολούθησαν δηλώσεις των δύο βοηθών διαιτητών, οι οποίες ήταν πιο σαφείς, λέγοντας ότι ο Μαρινάκης έφτυσε στο έδαφος του διαδρόμου. Η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή του όλου εγγράφου είναι η δήλωση του Μαρινάκη, στην οποία εξηγεί τη δική του ερμηνεία των γεγονότων.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι παραδέχθηκε πώς μπορεί να έβγαλε κατά λάθος φλέματα από το λαιμό του, καθώς και η υπόνοια ότι αυτό που είδαν οι διαιτητές μπορεί να προερχόταν από κάποιον άλλον.
Υπάρχουν ακόμα και πλάνα βίντεο, αλλά η κάμερα ασφαλείας δεν είναι αρκετά καθαρή για να επιβεβαιώσει τι συνέβη ακριβώς.»
Η κορυφαία κατά το συντάκτη στιγμή της έκθεσης είναι «η δήλωση του Β. Μαρινάκη, στην οποία παραθέτει τη δική του εκδοχή των γεγονότων.
Και τότε, η FA «αποκαλύπτει τη μεγάλη είδηση: απορρίπτει τον βήχα ως δικαιολογία. Αναφερόμενη σε στοιχεία από τον διαιτητή και έναν βοηθό, ισχυρίζεται: «Κανείς δεν ανέφερε για βήχα. Πιστεύουμε ότι αυτό πιθανότατα συμβαίνει γιατί δεν υπήρξε τέτοιος βήχας».
Μετά από αυτό, η έκθεση περνάει σε μια παθητική-επιθετική διάθεση επιπλήξεως, με την παράγραφο:
«Συνήθως, αν κάποιος πρόκειται να βήξει, η κοινή ευγένεια απαιτεί να καλύψει το στόμα του. Είμαστε σίγουροι ότι ο EM (Μαρινάκης) θα είχε καλύψει το στόμα του αν επρόκειτο να βήξει, καθώς πλησίαζε κάποιος από την αντίθετη κατεύθυνση».