Χίλσμπορο: 35 χρόνια ο πόνος της αδικίας παραμένει ανίατος (vid)
Μια ανοιξιάτικη μέρα στις 15 Απριλίου το 1989, 35 ακριβώς χρόνια πίσω, βάφτηκε η πιο «μαύρη» σελίδα στην ιστορία του του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Ανοιξιάτικη και «μαύρη» ταυτόχρονα, μια αντίθεση πολύ ισχυρή για να περιγράψει τί συνέβη εκείνη την ημέρα στο γήπεδο της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, στο Χίλσμπορο.
Μια μέρα στην οποία το ποδόσφαιρο και ο αγώνας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ για το FA CUP, πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Μια μέρα που όλα πήγαν λάθος και συνέχισαν να πηγαίνουν, μέχρι να δικαιωθούν οι αδικοχαμένοι φίλαθλοι της Λίβερπουλ που είχαν βρεθεί εκεί.
Το χρονικό της τραγωδίας στο Χίλσμπορο
Η προσέλευση των οπαδών της Λίβερπουλ ήταν τεράστια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές στις θύρες του γηπέδου. Η ώρα για τη σέντρα πλησίαζε και κάποιοι οι οποίοι αδημονούσαν να εισέλθουν στο γήπεδο και να μη χάσουν λεπτό του αγώνα, εισέβαλλαν σε άλλη θύρα από αυτήν που έγραφε το εισιτήριο τους.
Περίπου 5.000 άνθρωποι ήταν συνωστισμένοι έξω από το γήπεδο 5 λεπτά πριν από την καθορισμένη ώρα έναρξης. Η Αστυνομία ζήτησε να καθυστερήσει η σέντρα για λόγους ασφαλείας, με το αίτημα να μην γίνεται αποδεκτό.
Για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί στο πλήθος που περίμενε να μπει, αποφασίστηκε να ανοίξουν τρεις πύλες του γηπέδου. Αποτέλεσμα; Μαζί με αυτούς που είχαν εισιτήρια, μπήκαν στο γήπεδο και αρκετοί υπεράριθμοι. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα μπάχαλο, με αυτούς που ήταν πίσω, να σπρώχνουν τους μπροστινούς στα κάγκελα.
Το έγκλημα εξελίχθηκε σε τραγωδία. Οι φίλαθλοι που ήταν μπροστά ασφυκτιούσαν. Το ματς ξεκίνησε 15:00. Στις 15:06 ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του. Δυστυχώς όμως το ρολόι δεν σταμάτησε μόνο για το παιχνίδι…
«Μεθυσμένοι χούλιγκαν της Λίβερπουλ προξένησαν την τραγωδία»
Μια ημέρα μετά την τραγωδία, η Μάργκαρετ Θάτσερ βρέθηκε στο Χίλσμπορο. Έβγαλε τις… απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες μπροστά στις κερκίδες με τα αίματα να είναι ακόμα νωπά.
Στη συνέχεια απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους και υιοθέτησε την ετυμηγορία της Αστυνομίας. «Μεθυσμένοι χούλιγκαν της Λίβερπουλ προξένησαν την τραγωδία», είπε.
Η δικαίωση άργησε να έρθει 27 χρόνια…
Οι συγγενείς των θυμάτων δεν σταμάτησαν ποτέ να ζητούν την απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπαίτιους. Το 2009, μετά τη συγκέντρωση των απαιτούμενων υπογραφών, το θέμα επανήλθε στη Βρετανική Βουλή, όπου έγινε φανερό πως όχι μόνο οι ευθύνες βάραιναν την Αστυνομία. Κάτι το οποίο γνώριζαν όλοι, ωστόσο η κυβέρνηση της Θάτσερ παραποίησε την αλήθεια προς όφελός της.
Στις 26 Απριλίου του 2009, 27 ολόκληρα χρόνια μετά, το δικαστήριο του Ουόρινγτον δικαίωσε τους αδικοχαμένους φίλους της Λίβερπουλ και απέδωσε την ευθύνη για την τραγωδία του Χίλσμπορο στην Αστυνομία και τον επικεφαλής της, Ντέιβιντ Ντάκενφελντ. Οι δεκάδες αδικοχαμένοι άνθρωποι και οι οικογένειές τους βρήκαν λύτρωση. Γι’ αυτό και πια το ενός λεπτού σιγή, έχει αντικατασταθεί στο «Άνφιλντ», έχοντας γίνει ενός λεπτού χειροκρότημα.
Our thoughts today, as always, are with all those affected by the tragedy at Hillsborough and the 97 fans who will never be forgotten.
You’ll Never Walk Alone. pic.twitter.com/NHddcrzfxm
— Liverpool FC (@LFC) April 14, 2024