Intime

Διαιτησία

Διαιτησία: Ανοίγει ο δρόμος για την ανακοίνωση των αποφάσεων των διαιτητών και για την εισαγωγή τεχνητής νοημοσύνης

25.04.25 | 19:43

Το πρώτο συνέδριο στην ιστορία του ποδοσφαίρου αποκλειστικά για το VAR πραγματοποιήθηκε από την UEFA στη Cidade do Futebol, τις εγκαταστάσεις της πορτογαλικής ομοσπονδίας στη Λισαβόνα, το διήμερο 23 και 24 Απριλίου, με κεντρικά θέματα την περαιτέρω τεχνολογική εξέλιξη του project σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη βελτίωση της επικοινωνίας του.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των επιτροπών διαιτησίας, τεχνικοί του προγράμματος και μέλη των τμημάτων επικοινωνίας των ομοσπονδιών-μελών. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA, Ρομπέρτο Ροσέτι, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της UEFA Τζόρτζιο Μαρκέτι, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Πορτογαλίας, Πέδρο Προένσα, ο προπονητής της Εθνικής Πορτογαλίας, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο διεθνής Πορτογάλος ποδοσφαιριστής Αντρέ Μάρτινς, παλαίμαχοι και εν ενεργεία διαιτητές.

Ο κ. Ροσέτι παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν τη συνεισφορά του project στο ποδόσφαιρο, όπως η μείωση των λανθασμένων διαιτητικών αποφάσεων από 2,51 σε 0,40%. Ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά ότι πριν τη χρήση του VAR υπήρχε ένα σημαντικό λάθος κάθε 2,40 παιχνίδια, ενώ με τη χρήση του καταγράφεται ένα κάθε 16 παιχνίδια. “Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το VAR και η διαιτησία δεν είναι οι πρωταγωνιστές, είναι στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου και ο στόχος παραμένει το πως θα κάνουμε το άθλημα πιο δίκαιο”, τόνισε ο Ιταλός παράγοντας.

Οι δύο βασικοί άξονες των παρουσιάσεων από πλευράς UEFA αφορούσαν στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στο σύστημα του VAR και στην επικοινωνία και συζητήθηκε η πιθανότητα χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης (AI), τόσο για την πιο άμεση και ακριβέστερη απεικόνιση των φάσεων, όσο και για άλλους τομείς της διαδικασίας. Τονίστηκε πάντως ότι δεν θα παραμεριστεί ο ανθρώπινος παράγοντας, καθώς οι διαιτητές είναι πάντα εκείνοι που θα λαμβάνουν την τελική απόφαση. Διερευνήθηκαν επίσης οι πιθανότητες ενσωμάτωσης πρακτικών και τεχνολογιών που προέρχονται από άλλα αθλήματα.

Γι αυτόν τον λόγο ήταν καλεσμένοι στο συνέδριο και μίλησαν ο ΙΤΤ της παγκόσμιας ομοσπονδίας βόλεϋ, Μπερνάρντο Φράνκο, ο παλαίμαχος διεθνής διαιτητής μπάσκετ και επικεφαλής διαιτησίας της FIBA, Καρλ Γιουγκεμπραντ και ο Σον ‘Ιζι, μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Κρίκετ.

Συζητήθηκαν ακόμη η έλλειψη συνέπειας σε αποφάσεις, καθώς παρόμοιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται ορισμένες φορές με διαφορετικό τρόπο ανά την Ευρώπη και το ζήτημα της -συχνά- μεγάλης διάρκειας των διακοπών στο παιχνίδι για έλεγχο των φάσεων, σημεία που οπωσδήποτε χρειάζονται βελτίωση.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στον τομέα της επικοινωνίας του VAR και την ανάγκη αναβάθμισής της, ώστε να έχει όλο και περισσότερο τον ρόλο της εκπαίδευσης ποδοσφαιριστών, προπονητών, παραγόντων και φιλάθλων. Τα κυριότερα σημεία συζήτησης για την επικοινωνία ήταν τα ακόλουθα:

-Βελτίωση και δημοσίευση των επεξηγηματικών video για τις φάσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα Media μετά τα παιχνίδια.

-Εκπαιδευτικές καμπάνιες και προγράμματα επιμόρφωσης για όλους τους συμμετέχοντες στο ποδόσφαιρο και εκπαίδευση των διαιτητών σε ζητήματα επικοινωνίας.

-Ηχητική ανακοίνωση από τον ίδιο τον διαιτητή στα μεγάφωνα του γηπέδου, μετά τη λήψη απόφασης μέσω VAR. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται με επιτυχία στην Πορτογαλία.

Ο κ. Πάολο Βαλέρι, ο οποίος εκπροσώπησε την ΚΕΔ/ΕΠΟ ως υπεύθυνος του VAR στην Ελλάδα, δήλωσε τα ακόλουθα σχετικά με τη σημασία του συνεδρίου:

“Αυτό το συνέδριο γεννήθηκε από την ιδέα της UEFA να τυποποιήσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την επικοινωνία του VAR.

Αναλύσαμε νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες που μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα, πώς να δημιουργήσουμε νέες πλατφόρμες που υποστηρίζονται από AI και να οργανώσουμε σεμινάρια εξειδικευμένα για το VAR. Για την καλύτερη επικοινωνία των αποφάσεων του VAR κατά τη διάρκεια των αγώνων, αξιολογήθηκε θετικά η πρόταση της FIFA για δημόσια ανακοίνωση μετά την αναθεώρηση των εικόνων από το On Field Review, με τον διαιτητή να εξηγεί την απόφαση σε ολόκληρο το γήπεδο, αναφέροντας τον λόγο της τελικής απόφασης.

Θεμελιώδης και σημαντική στην επικοινωνία του VAR είναι η μετά τον αγώνα επεξήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταστάσεων που αφορούν στο VAR. “