Διεθνή

Ελλάς Βούπερταλ: Η ομάδα που ενώνει Έλληνες και Τούρκους

17.03.24 | 15:25

Την εξαιρετική συνεργασία που έχουν Έλληνες και Τούρκοι στην ελληνική -όπως μαρτυρά και το όνομά της- ομάδα Ελλάς Βούπερταλ, παρουσιάζει την Κυριακή (17/3) σε μεγάλο αφιέρωμα η εφημερίδα της γειτονικής μας χώρας, Sabah.

Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο ότι τη διοίκηση του συλλόγου, που συμμετέχει στο περιφερειακό πρωτάθλημα της Γερμανίας, αποτελείται από Τούρκους πρώην παίκτες, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος, Γιώργος Αβραμίδης, δηλώνει ότι η τουρκική και η ελληνική κουλτούρα δεν είναι ξένες μεταξύ τους.

Προσθέτει ακόμη το αφιέρωμα: «Έχουμε προσλάβει τους Τούρκους φίλους μας στο διοικητικό μας συμβούλιο. Εμπιστευτήκαμε τις ομάδες νέων μας σε Τούρκους προπονητές. Και οι δύο κοινότητες ζουν στη Γερμανία. Θέλουμε να καταρρίψουμε κάποιες προκαταλήψεις που υπάρχουν εδώ και χρόνια. Είμαστε πάντα φίλοι».

Η Ελλάς, που ιδρύθηκε στο Βούπερταλ της Γερμανίας το 1994, αγωνίζεται στα πρωταθλήματα υπό τουρκική διοίκηση. Ο Σελαχατίν Ντογκάν, έγινε αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, που διαθέτει έξι ομάδες σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Είναι επίσης ο διευθυντής της πτέρυγας νέων του «Βούπερταλ Φατίχ Μοσκε».

Οι Μερτ Τόι, Ουμέρ Γιλντιρίμ και Εγιούπ Μπουρνάζ, οι οποίοι είναι μεταξύ των προπονητών της ομάδας, έχουν επιτυχημένες επιδόσεις με τους νεαρούς παίκτες.

«Η καταγωγή της οικογένειάς μου είναι από την Μπάφρα»

Αναφέροντας ότι η ιστορία της οικογένειάς του ξεκινά από τη Σαμψούντα Μπάφρα, ο πρόεδρος Αβραμίδης είπε: «Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, η οικογένειά μου μετανάστευσε στην Ελλάδα. Είμαστε εκπρόσωποι δύο ίδιων πολιτισμών. Δεν γινόμαστε εχθροί με τις δηλώσεις μερικών φανατικών.

Κάποιοι φίλοι μας στο διοικητικό μας συμβούλιο έχουν οικογενειακή καταγωγή από τη Σμύρνη. Για παράδειγμα, παρακολουθούμε μαζί τον αγώνα στο κλαμπ του Φατίχ Τζαμί.

Έχουμε φίλους ανάμεσά μας που συμπαθούν τις τέσσερις μεγάλες ομάδες. Ο δήμος του Βούπερταλ μας έχει παραχωρήσει εξαιρετικές εγκαταστάσεις. Εδώ δεν προπονούμαστε μόνο, αλλά εκπαιδεύουμε και νέους ποδοσφαιριστές».

«Τα παιδιά μαθαίνουν ποδόσφαιρο… από το ποδόσφαιρο»

Αναφέροντας ότι η νέα γενιά έχει ψυχρανθεί απέναντι στο ποδόσφαιρο, ο κ. Αβραμίδης τόνισε: «Τα παιδιά έχουν γίνει λίγο πιο ήρεμα μετά την περίοδο της πανδημίας. Θέλουμε να τα ξαναβγούμε στους δρόμους, στα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Χρειαζόμασταν μάνατζερ που να καταλαβαίνουν αυτή τη δουλειά για να το διαχειριστούν.

Οι Τούρκοι φίλοι μας, με τους οποίους είμαστε πάντα μαζί, είναι μαζί μας στην Ελλάς Βούπερταλ. Μας κάνει υπερήφανους που υπηρετούν ως ενεργά στελέχη στον σύλλογο. Ως αποτέλεσμα, ο τουρκικός πληθυσμός στην πόλη είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον δικό μας. Τώρα έχουν… το κλειδί του συλλόγου. Αν υπάρχει μια επιτυχία, ας την γιορτάσουμε μαζί».

«Η υποστήριξη αυξάνεται σαν… χιονοστιβάδα»

Ο αθλητικός διευθυντής, Σελαχατίν Ντογάν, δήλωσε ότι έχουν πετύχει το 10 στα 10 από τότε που ανέλαβε την ομάδα που αγωνίζεται στην Α’ Ερασιτεχνική.

«Προπονούμε τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στις ομάδες μας μαζί με τους Έλληνες φίλους μας. Πραγματοποιούμε επίσης πολλές κοινωνικές δραστηριότητες μαζί. Ο δήμαρχος του Βούπερταλ έρχεται στους αγώνες μας, μας συνεχάρη η κρατική βουλευτής, Ντιλέκ Ενγκίν», είπε και πρόσθεσε:

Ο επαρχιακός πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος SPD στο Βούπερταλ, Σερβέτ Κιοκσάλ, δήλωσε ότι άπαντες είναι έτοιμοι για κάθε είδους υποστήριξη. Είμαστε υποψήφιοι για τα βραβεία φιλίας του Βούπερταλ που δίνει ο δήμος κάθε χρόνο. Ο δήμαρχος του Βούπερταλ, Ούβε Σνέιντεβάιντ, αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και πήρε πρωινό μαζί μας. Μας μίλησε για τα σχέδιά μας. Τα παρουσιάσαμε και λάβαμε την υποστήριξή του».

«Υπάρχουν παιδιά και νέοι από διαφορετικές εθνικότητες»

Ο Σερβέτ Κιοκσάλ, επαρχιακός πρόεδρος του Βούπερταλ του SPD, του κυβερνώντος κόμματος στη Γερμανία, δήλωσε ότι έρχεται να υποστηρίξει την ομάδα όποτε έχει την ευκαιρία.

«Τόσο οι Έλληνες όσο και οι Τούρκοι φίλοι μας στο επαρχιακό συμβούλιο εργάζονται για την πόλη μας. Προσκαλώντας τους Τούρκους πολίτες μας στις ομάδες που έχουν δημιουργήσει οι Έλληνες φίλοι μας είναι ωραίο αυτό που λένε: “Ας κρατήσουμε αυτή τη σημαία μαζί”. Ο αθλητισμός είναι φιλία και αδελφοσύνη.

Μας προσκαλούν πάντα στους αγώνες. Τους υποστηρίζουμε με το να ερχόμαστε με τις οικογένειές μας όποτε έχουμε την ευκαιρία. Πρόσφατα εκδώσαμε έναν προϋπολογισμό και φέραμε αυτές τις εγκαταστάσεις στον σύλλογο. Περισσότεροι από εκατό νέοι αθλούνται εδώ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών από διαφορετικές εθνικότητες. Γερμανοί πολίτες εκπαιδεύουν επίσης τα παιδιά τους εδώ υπό την καθοδήγηση του Ηellas Club. Υπάρχουν εξαιρετικές μελέτες για την ενσωμάτωση», ανέφερε.

Έλληνες και Τούρκοι δημιούργησαν τις δικές τους ομάδες στο Βούπερταλ

Οι Τούρκοι πολίτες ξεκίνησαν να πηγαίνουν στο Βούπερταλ, μια πόλη με πληθυσμό 400 χιλιάδων κατοίκων, διάσημη για το τρένο της αμπέλου στη Γερμανία, το 1961. Περίπου 25.000 ζουν στις επαρχίες της Σεβάστειας, της Τραπεζούντας και της Κιουτάχειας. Σχεδόν 8.000 Τούρκοι πολίτες από την περιοχή Γκεμερεκ διαμένουν στη γερμανική πόλη.

Οι Έλληνες άρχισαν να πηγαίνουν στην πόλη για να εργαστούν από το 1959. Σήμερα, και οι δύο κοινότητες αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού του Βούπερταλ.

Στον τομέα της εστίασης, η έμφαση δίνεται και πάλι στους Τούρκους και τους Έλληνες επιχειρηματίες. Όπως και οι Τούρκοι, οι Έλληνες πολίτες πρώτης γενιάς που πήγαν στη Γερμανία για να εργαστούν, είναι άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Τουρκία και αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα μετά την ανταλλαγή πληθυσμών.

Ενώ οι Τούρκοι δημιούργησαν ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ομάδες με τα ονόματα Βατανσπορ και Τουρκγουτσού, οι Έλληνες βγήκαν στα γήπεδα με το όνομα Ελλάς. Αυτές οι ποδοσφαιρικές ομάδες, που ήταν πολλές τη δεκαετία του ’90, έχουν μειωθεί μόνο σε δύο σήμερα. Τώρα υπάρχει μόνο ένας τουρκικός σύλλογος με την ονομασία TFC Βούπερταλ, ενώ ο ελληνικός σύλλογος Ελλάς προσπαθεί να επιβιώσει.