Επιχείρηση «Kratos»: Τεράστιο χτύπημα των διεθνών Αρχών στην τηλεοπτική πειρατεία
Μετά από συντονισμένες ενέργειες στις οποίες συμμετείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η διεθνής επιχείρηση «Kratos» κατάφερε ένα μεγάλο «χτύπημα» στην καταπολέμηση της ψηφιακής πειρατείας και του παράνομου εμπορίου προϊόντων απομίμησης.
Ιδιωτικοί κάτοχοι δικαιωμάτων, όπως η UEFA και η LaLiga, συνέβαλαν στον εντοπισμό παράνομου περιεχομένου, στον εντοπισμό της πηγής του σήματος, καθώς και στην απενεργοποίησή του.
Το δίκτυο διαπιστώθηκε ότι διένειμε παράνομα περισσότερα από 2.500 τηλεοπτικά κανάλια, φτάνοντας σε περισσότερους από 22 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Εντοπίστηκαν πάνω από 560 μεταπωλητές της πειρατικής υπηρεσίας, ενώ στη διάρκεια των ερευνών που έγιναν κατασχέθηκαν ναρκωτικά και όπλα.
Η LaLiga, μετά από μήνες συνεργασίας με περισσότερες από 10 χώρες και ιδιωτικές εταιρείες, συντονισμένων από τις βουλγαρικές αρχές και υπό την ηγεσία της Europol, κατάφερε να διαλύσει ένα δίκτυο που παρείχε και διένειμε παράνομα τηλεοπτικό περιεχόμενο σε περισσότερους από 22 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.
Η επιχείρηση «Kratos», που πραγματοποιήθηκε φέτος από τις αρχές Ιουλίου και μέσα Σεπτεμβρίου, συγκέντρωσε αρχές επιβολής του νόμου από κράτη μέλη και μη μέλη της ΕΕ, ευρωπαϊκές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες ψηφιακού περιεχομένου.
Η επιχείρηση διεξήχθη στο πλαίσιο μεγάλων αθλητικών γεγονότων αυτό το καλοκαίρι, όπως το EURO 2024 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με κύριο στόχο την καταπολέμηση της ψηφιακής πειρατείας υπό τη μορφή δημοσίευσης, διανομής και διάδοσης ψηφιακού περιεχομένου που υπόκειται σε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συναφή δικαιώματα.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, με επικεφαλής τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, εκπροσωπούμενη από τη DGCOP – Υπουργείο Εσωτερικών, οι αρχές της Ιταλίας και της Κροατίας, με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust, σε άμεση συνεργασία με τη Συμμαχία κατά της Οπτικοακουστικής Πειρατείας (AAPA), κατάφεραν να εξαρθρώσουν ένα από τα μεγαλύτερα παράνομα δίκτυα streaming που λειτουργούσαν εντός και εκτός της ΕΕ.
Η έρευνα, η οποία επικεντρώθηκε στην παράνομη διανομή υλικού από υπηρεσίες streaming, συμπεριλαμβανομένων ταινιών, σειρών και τηλεοπτικών καναλιών (συμπεριλαμβανομένων αθλητικών), ταυτοποίησε 102 υπόπτους, εκ των οποίων 11 συνελήφθησαν.
Το δίκτυο διαπιστώθηκε ότι διένειμε παράνομα περισσότερα από 2.500 τηλεοπτικά κανάλια και έφτανε σε περισσότερους από 22 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως χωρίς τη συγκατάθεση των δικαιούχων.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 112 έρευνες, κατασχέθηκαν τουλάχιστον 29 διακομιστές και 270 συσκευές IPTV, καθώς και 100 τομείς που σχετίζονταν με παράνομες δραστηριότητες.
Ως αποτέλεσμα της επιχείρησης, ταυτοποιήθηκαν περισσότεροι από 560 μεταπωλητές της πειρατικής υπηρεσίας, κατασχέθηκαν ναρκωτικά και όπλα κατά τις έρευνες, και κατασχέθηκαν κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και 40.000 ευρώ σε μετρητά.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Βουλγαρίας, Κροατίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Ρουμανίας, Σουηδίας, Ελβετίας και Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της AAPA, που ήταν καθοριστικής σημασίας για τον συντονισμό της δράσης.
Από την πλευρά των ιδιωτικών δικαιούχων, η UEFA, η LaLiga, η AAPA, η MPA και άλλοι φορείς συμμετείχαν στην επιχείρηση και συνέβαλαν με έγκαιρες πληροφορίες για τον εντοπισμό παράνομου περιεχομένου, τον εντοπισμό της πηγής του σήματος και την αφαίρεσή του, χρησιμοποιώντας νομικά εργαλεία και μέσα που είχαν στη διάθεσή τους.