ΕΠΟ: «Κάθετα αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου για τα ποδοσφαιρικά σωματεία»!
08.05.25 | 16:30
Μια υπόθεση που αφορά το ποδόσφαιρο γυναικών αποκαλύπτει τις θέσεις της ΕΠΟ σχετικά με τον αθλητικό νόμο και ειδικότερα όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβάλλονται στα σωματεία που δεν διαθέτουν «αθλητική αναγνώριση» και δεν είναι εγγεγραμμένα στο «μητρώο αθλητικών σωματείων», του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργείου.
Στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ συζητήθηκε η αίτηση του σωματείου Ελπίδες Καρδίτσας κατά της ΕΠΟ και των αποφάσεων που έλαβε για την ΑΕΚ Βέροιας, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο δεν έχει εγγραφεί στο «μητρώο» το 2023 και το 2024, ωστόσο με προσωρινή διαταγή που πήρε από το Διοικητικό Δικαστήριο, αγωνίζεται στο πρωτάθλημα.
Η ΕΠΟ ως διάδικος κατέθεσε υπόμνημα από το οποίο προκύπτουν οι θέσεις της.
Ειδικότερα υποστηρίζει ότι διατάξεις του νόμου περί αυτοδίκαιης διαγραφής και απαγόρευσης συμμετοχής στα πρωταθλήματα στα σωματεία που δεν διαθέτουν «αθλητική αναγνώριση» και δεν είναι εγγεγραμμένα στο «μητρώο αθλητικών σωματείων» τ παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και «είναι κάθετα αντισυνταγματικές» αφού παραβιάζουν τα άρθρα 12 και 25 του Συντάγματος.
Στο υπόμνημα, αφού γίνεται ανάλυση περί της αντισυνταγματικότητας του αθλητικού νόμου και επίκληση σχετικών δικαστικών αποφάσεων, ζητείται από το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου, που αποτελείται από τακτικούς δικαστές να κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου.
Τα όσα υποστηρίζει η ΕΠΟ σε συνδυασμό με τις από κοινού με τη Super League θέσεις περί κατάργησης ή τροποποίησης «σαθρών νομοθετικών διατάξεων, οι οποίες προσβάλλουν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, όπως λ.χ. οι διατάξεις περί εξουσίας της ΔΕΑΒ να επιβάλλει ποινές κεκλεισμένων των θυρών και οι διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή ποινικής φύσεως περιοριστικών όρων εις βάρος ποδοσφαιριστών και προπονητών», δείχνουν ότι μεταξύ ποδοσφαίρου και υπουργείου υπάρχουν -μεγάλα- ανοιχτά ζητήματα, που χρήζουν επίλυσης…
Ακολουθούν σχετικά αποσπάσματα των θέσεων της ΕΠΟ: