ΕΠΟ: Πέπλο προστασίας στους διαιτητές από τις αγωγές των ομάδων!
11.07.25 | 13:27
To δικαίωμα προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια κατά αποφάσεων των (πειθαρχικών και δικαιοδοτικών οργάνων) οργάνων της ΕΠΟ ή κατά διαιτητών έχει φέρει, λόγω ασάφειας ή διαφορετικών ερμηνειών του ΚΑΠ, σε δύσκολη θέση την ομοσπονδία.
Τελευταία περίπτωση η αδυναμία του Διαιτητικού Δικαστηρίου να εκδώσει απόφαση λόγω ασάφειας του κανονισμού και σύγχυσης από αντιφατικές αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ.
Στο νέο ΚΑΠ που εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, επιχειρείται να ρυθμιστεί το δικαίωμα ή μη προσφυγής όσων εμπίπτουν στους κανονισμούς της ΕΠΟ στα πολιτικά δικαστήρια.
Οι νέες διατάξεις επιχειρούν να απαντήσουν σε κάθε περίπτωση, ωστόσο θα κρατήσουμε επιφυλάξεις για το πόσο ξεκάθαρες και λειτουργικές αποδειχθούν στην πράξη.
Ο νέος ΚΑΠ, αποσπάσματα του οποίου αποκαλύπτει το monobala.gr, απλώνει πέπλο προστασίας στους διαιτητές με διάταξη που προβλέπει τα εξής:
“Απαγορεύεται η αγωγή στα πολιτικά Δικαστήρια κατά διαιτητή ή βοηθού διαιτητή ή εν γένει αξιωματούχου αγώνα, για τις αποφάσεις που έλαβε, σύμφωνα με τον Κανόνα 5 των Κανόνων του Παιχνιδιού κατά την διάρκεια ενός αγώνα, που βασίζονται στην γνώμη του και τις ικανότητες που διαθέτει, με βάση την εκ του Κανονισμού (Laws of the Game) διακριτική ευχέρεια να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, μέσα στο πλαίσιο αυτών των Κανόνων, που αφορούν όλα τα γεγονότα, που έχουν σχέση με έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.”
Τελευταία περίπτωση αγωγής κατά διαιτητή ήταν αυτή του Βόλου κατά του Μελτζανίδη, ενώ παλαιότερα είχαν γίνει αγωγές και από ομάδες Super League σε βάρος διαιτητών.
Για την υπόθεση Μπούρμπου κατά ΟΦΗ, για την οποία η ΠΑΕ της Κρήτης προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια και στο CAS κατά της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που δικαίωνε τον πρώην ποδοσφαιριστή, στον νέο ΚΑΠ προβλέπεται ότι “επιτρέπεται η προσφυγή στο πολιτικό Εφετείο κατά των αποφάσεων του Διαιτητικού Δικαστηρίου μόνο για τις υποθέσεις που, με βάση τον Κανονισμό του, δικάζει σε πρώτο (και τελευταίο) βαθμό. (άρθρο 5 παρ. 1Α του Κανονισμού Λειτουργίας του και άρθρο 5Α ) με την διαδικασία του άρθρο 897 του ΚΠολΔ (αγωγή ακύρωσης διαιτητικής αποφάσεως) …”.
Με την ως άνω διάταξη επιτρέπεται και η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια για διαφορές μεταξύ σωματείων και ενώσεων κ.α., όπως συνέβη στην περίπτωση του σωματείου Δίας Κωστακίων που προσέφυγε κατά της ΕΠΣ Άρτας.
Η ΕΠΟ, όμως, προστατεύει και τον εαυτό της και τις διοικήσεις των ΕΠΣ αφού προσθέτει διάταξη που αναφέρει ότι “απαγορεύεται, ως σοβαρή παράβαση της καταστατικής υποχρέωσης η αγωγή ή η αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων ή η υποβολή αιτήματος προσωρινής διαταγής στα πολιτικά Δικαστήρια σωματείου, Π.Α.Ε, Ένωσης, ή προσώπου εμπλεκομένου με οποιαδήποτε ιδιότητα στον χώρο του ποδοσφαίρου που έχει ως αίτημα τον διορισμό προσωρινής διοίκησης ή παρόμοιο, στην Ε.Π.Ο. (…)
(…) Διοικήσεις Ενώσεων που έχουν προκύψει με άλλη διαδικασία ή από αποφάσεις πολιτικών Δικαστηρίων δεν αναγνωρίζονται από την Ε.Π.Ο. Οι Ενώσεις αυτές δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις της Ε.Π.Ο. και τα μέλη των Διοικήσεών τους ή των σωματείων τους δεν έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα όργανα της ΕΠΟ.
Οι Ενώσεις έχουν δικαίωμα, για τον ανωτέρω λόγο, να ορίσουν στο Καταστατικό τους κυρώσεις κατά των σωματείων ή των μελών των σωματείων που προσφεύγουν στα πολιτικά Δικαστήρια και ζητούν τον διορισμό προσωρινής διοίκησης.”
Οι ποινές για τους παραβάτες του άρθρου φτάνουν στον αποκλεισμό από το πρωτάθλημα για τις ομάδες και την απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για τα φυσικά πρόσωπα.