EΠΣΜ: Ξέμεινε πολύ νωρίς από στόχους ο Αγροτικός Αστέρας Φωτογραφία: ΠΜΑΣ Αγροτικός Αστέρας / PMAS Agrotikos Asteras (Facebook)

Τοπικά

EΠΣΜ: Ξέμεινε πολύ νωρίς από στόχους ο Αγροτικός Αστέρας

20.02.24 | 13:26

Από τις πλέον ιστορικές ομάδες που παίζουν φέτος στην ΕΠΣΜ είναι αναμφίβολα ο Αγροτικός Αστέρας, που όμως δε μπόρεσε να είναι… περαστικός από τα τοπικά, όπως όλα δείχνουν και εκτός πολύ συγκλονιστικού απροόπτου.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1932 στο Νέο Κουκλουτζά (σημερινό Εύοσμο) από Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 η ομάδα του Ευόσμου βρέθηκε κοντά στο όνειρο της Α΄ Εθνικής, στην οποία δεν έπαιξε ποτέ, προσελκύοντας πάντως πολλούς φιλάθλους από τη δυτική Θεσσαλονίκη.

Με 9 παρουσίες στη Β΄ Εθνική από το 2006

Αξίζει να σημειωθεί οτι από τα τελευταία 18 χρόνια, από το 2006 και έπειτα, οι «σταχυοφόροι» είχαν τις μισές σεζόν, τις 9, συμμετοχή στη Β΄ Εθνική (ασχέτως ονομασίας της δεύτερης κατηγορίας), αφήνοντας για τα καλά το στίγμα τους στο πανελλήνιο και το επαγγελματικό στερέωμα.

Συχνά και με πορείες πρωταγωνιστή, αναδεικνύοντας νέους παίκτες, αλλά έχοντας και διακρίσεις στο Κύπελλο (αποκλεισμοί ΠΑΟΚ, Εργοτέλη, νίκη με την ΑΕΚ).

Στην Α΄ Εθνική οι… γυναίκες

Μάλιστα, το γυναικείο τμήμα του Αγροτικού Αστέρα έζησε το όνειρο της Α΄ Εθνικής, τη σεζόν 2019-2020, πρωταγωνιστώντας και παρότι το τμήμα αυτό ιδρύθηκε μόλις το 2016.

Τα τελευταία… παράσημα

Το 2020 (ημερολογιακά, όλο το δωδεκάμηνο), επί ημερών Μάκη Κατσαβάκη, ο Αστέρας ήταν η μόνη αήττητη ομάδα σε όλη τη Γ΄ Εθνική.

Τον Απρίλιο του 2022, ο Αγροτικός Αστέρας υπό τις οδηγίες του Κώστα Γαλτσίδη, έκοβε πρώτος το νήμα, στο +9 από τον δεύτερο Πανδραμαϊκό, στον 1ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής.

Πρωταθλητής γαρ, πήρε μέρος στα μπαράζ ανόδου που ακολούθησαν, κερδίζοντας στο γήπεδο εισιτήριο ανόδου για τη Super League 2.

Στην πορεία, μια ένσταση του Πανδραμαϊκού για το θέμα έγκαιρης εγγραφής στο περιβόητο μητρώο αθλητικών σωματείων (Αυγενάκη) «τορπίλισε» τη μεγάλη προσπάθεια.

Παρότι είχε γίνει… φιέστα θριάμβου με ανοιχτό πούλμαν στους δρόμους του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, με πρωτοβουλία του τότε χρηματοδότη Χρόνη Παπαβραμίδη (νυν ισχυρός άνδρας του Κιλκισιακού) η διάκριση αφαιρέθηκε στην πορεία, δικαστικά μετά από μήνες αναμονής και εκκρεμότητας.

Εντέλει, ουσιαστικά η χρονιά ακυρώθηκε για το συγκεκριμένο όμιλο, θεωρήθηκε ως μη γενόμενη και μάλιστα δεν υποβιβάστηκε κανείς στα τοπικά.

Από την… καραμπόλα, επωφελήθηκε ο Ηρακλής Λάρισας, τελευταίος των πλέι οφ ανόδου, που επειδή πήρε μέρος στα μπαράζ πήρε εντέλει και εισιτήριο προβιβασμού, πρώτη φορά στην ιστορία του σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Διετία-πισωγύρισμα, εκτός εθνικού «χάρτη» 46 χρόνια μετά…

Και κάπου εκεί ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την… κατιούσα και το ναδίρ. Όχι φυσικά για τον αφανισμό, γιατί ο Αστέρας μένει όρθιος, με όπλο τον πιστό κόσμο του, που ακολουθεί και στα δύσκολα, στις χαμηλές κατηγορίες, ασχέτως συνθηκών, στοχεύσεων, προσδοκιών.

Η ιστορία δεν «έσβησε», αλλά… πάγωσε. Η διετία που ακολούθησε από τις πιο δύσκολες στα χρονικά για τους «πράσινους».

Πέρυσι αντί να παίξουν στη Super League 2, βάσει αγωνιστικών επιδόσεών τους πρόπερσι, υποβιβάστηκαν αγωνιστικά και από τη Γ΄ Εθνική, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο τοπικό… 46 χρόνια μετά.

Από το 1977, ο Αγροτικός Αστέρας ήταν ανελλιπώς μέλος στο «κλαμπ» των εθνικών κατηγοριών.

Αρχικά πρωταγωνιστής, αλλά…

Η ομάδα των δυτικών συνοικιών ξεκίνησε αρκετά δυναμικά, με σερί 4 νικών υπό τις οδηγίες του Χρήστου Ζαρογιάννη, αλλά σύντομα η συνέχεια… προσγείωσε άπαντες και δεν ήταν ανάλογη, στις υπόλοιπες 14 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου (μόνο 7 οι υπόλοιπες νίκες).

Το αρχικό πλάνο πρωταθλητισμού που εκπονήθηκε από νωρίς δεν κατέστη εφικτό να ακολουθηθεί.

Υπήρξε θέμα προσαρμογής στα νέα δεδομένα και η «βαριά» φανέλα για τη συγκεκριμένη κατηγορία προφανώς δεν αρκούσε.

Ο Ημαθιώτης τεχνικός αποχώρησε με προορισμό τον Αετό Βαρβάρας και τη Γ΄ Εθνική (πλέον έχει αποχωρήσει και από την ομάδα της Χαλκιδικής).

… έμεινε από «καύσιμα» και κίνητρα

Τον Οκτώβριο το τιμόνι ανέλαβε ο παλιός γνώριμος Δημήτρης Σίτσας. Η κανονική περίοδος στην Α1 διατηρούσε τον Αστέρα σε τροχιά συμμετοχής στα πλέι οφ. Μακριά από κινδύνους και δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά και… μακριά πλέον από την κορυφή.

Ουσιαστικά, η ιστορική ομάδα της δυτικής Θεσσαλονίκης ξέμεινε από νωρίς από κίνητρα και υψηλούς στόχους και πλέον φαίνεται πως περιορίζεται σε ρόλο ρυθμιστή. Άλλωστε, αποκλείστηκε και στους «8» στο Κύπελλο ΕΠΣΜ, από ομάδα Γ΄ Εθνικής, τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας.

Στο «-10» και από Φεβρουάριο… καλοκαίρι

Για τη ρεαλιστικά κακή σεζόν του Αγροτικού Αστέρα, που ασχέτως συνθηκών, τον διατηρεί όπως φαίνεται δεύτερη σερί χρονιά στο τοπικό, μάλλον δεν χωρούν δικαιολογίες και αναζήτηση ελαφρυντικών.

Δεν πρέπει να συνηθίσει στα… λίγα η ομάδα και παρότι είναι στο «-10» από την πρώτη δυάδα των play off (οδηγούν στα περιφερειακά μπαράζ ανόδου για τη Γ΄ Εθνική), 7 στροφές πριν λήξουν τα μπαράζ της Α1, πρέπει να κυνηγήσει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα για το γόητρο.

Παρότι το «ταβάνι» 21 διεκδικήσιμων πόντων ακόμα φυσιολογικά δεν αρκεί για το κάτι παραπάνω, μετά την ήττα με 3-0 από τη… γειτόνισσα και πρωτοπόρο της διαδικασίας ΑΕ Ευόσμου και την ισοπαλία 2-2 με τον Παύλο Μελά.

Αποδυναμώθηκε το χειμώνα και ο νέος ρόλος Σίτσα

Ο διαθέσιμος χρόνος για αναδιοργάνωση πρέπει να φέρει από νωρίς και έγκαιρα την χάραξη ενός νέου σχεδιασμού, με στόχο την επιστροφή αρχικά στη Γ΄ Εθνική.

Ένα δεδομένο είναι οτι το χειμώνα η ομάδα αποδυναμώθηκε, για να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις προς κάποιους παίκτες πρώτης γραμμής, όπως οι Τσίτας (στον Κεραυνό Ωραιοκάστρου), Δεινόπαπας (στον Κιλκισιακό), Αργυρόπουλος, Δημακάκος (ΑΟ Πυλίου Κω), Παπαβασιλείου (ακολούθησε τον Ζαρογιάννη στον Αετό Βαρβάρας ο έμπειρος τερματοφύλακας), Πεχλιβανίδης (Ολυμπιακός Κυμίνων), Τσολάκης (Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας), αλλά και οι Ουκρανοί, Σκάλα και Νοβίκοφ, που συνεχίζουν στη Super League 2 και στον Απόλλωνα Πόντου.

Ξεκάθαρη πρόθεση για ελάφρυνση μπάτζετ και μείωση προϋπολογισμού, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. H oμάδα πλέον πορεύεται με νεαρούς, χωρίς μεγάλο άγχος και πολλές σκοπιμότητες.

Παράλληλα, ο προπονητής Δημήτρης Σίτσας ανέλαβε από το Δεκέμβρη νέες αρμοδιότητες και έχει καθημερινά αυξημένες υποχρεώσεις, ως  αντιδήμαρχος Αθλητισμού στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου με τη διοίκηση Αλεξανδρίδη, «τρέχοντας» μεταξύ άλλων και για προγράμματα, δράσεις και ζητήματα αθλητικών υποδομών.

«Στόχος του Αγροτικού Αστέρα είναι πλέον να ευχαριστιέται τα παιχνίδια ως το τέλος» είναι το σύνθημα του Δημήτρη Σίτσα, με τον Αστέρα να αναζητά τη χαμένη του… λάμψη.