Εθνική Ελλάδας: Αυτές είναι οι ακαδημίες της «χρυσής φουρνιάς» των διεθνών
Η Εθνική Ελλάδας παρουσίασε μια εντυπωσιακή εμφάνιση στη Γλασκώβη, ενθουσιάζοντας τους φιλάθλους όχι μόνο με το εντυπωσιακό 3-0 επί της Σκωτίας, αλλά κυρίως με τη νεανική σύνθεση της ομάδας. Ο μέσος όρος ηλικίας της ενδεκάδας, περίπου 23 ετών, προκάλεσε αισιοδοξία για το μέλλον, καθώς η συγκεκριμένη ομάδα δείχνει πως έχει προοπτική δεκαετίας.
Για πρώτη φορά, η Ελλάδα παρατάχθηκε σε επίσημο, κρίσιμο παιχνίδι με τόσο νεαρό σύνολο. Με οκτώ ποδοσφαιριστές γεννημένους στον 21ο αιώνα, δύο κάτω των 19 ετών και τον 29χρονο Δημήτρη Γιαννούλη ως τον πιο έμπειρο της ενδεκάδας, η εικόνα της ομάδας θύμιζε το ποδόσφαιρο του μέλλοντος. Ωστόσο, η επιτυχία αυτή δεν ήρθε μέσα από κάποιο συνολικό αναπτυξιακό πλάνο της Ομοσπονδίας ή τη γενικότερη προσπάθεια των ελληνικών συλλόγων.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πέντε από τους έντεκα βασικούς παίκτες προέρχονται από τις ακαδημίες δύο ομάδων, του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Ένας ξεκίνησε από τις υποδομές του Παναθηναϊκού, άλλος από τον Απόλλωνα, δύο δεν συμμετείχαν στην ελληνική ποδοσφαιρική αναπτυξιακή διαδικασία, ενώ άλλοι δύο ξεκίνησαν από ερασιτεχνικά σωματεία.
Αξίζει να εξετάσουμε αναλυτικά την ποδοσφαιρική διαδρομή αυτών των έντεκα διεθνών, ώστε να κατανοήσουμε τους παράγοντες που συνέβαλαν στην εξέλιξή τους και τους οδήγησαν σε αυτό το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο.
Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ
Στην κατηγορία αυτή ανήκει η πλειοψηφία των διεθνών. Ο ΠΑΟΚ εντόπισε τον Κουλιεράκη στα Χανιά σε ηλικία 14 ετών, πήρε τον Κωνσταντέλια από την Αγία Παρασκευή Βόλου στα 11, είχε στις τάξεις τον Θεσσαλονικιό Τζόλη από τα 8! Ο Μουζακίτης πήγε στον Ολυμπιακό στα 9 του χρόνια και ο Τζολάκης στα 15 από τον Πλατανιά. Θεωρούμε αυτονόητο ότι θέση στην εθνική ομάδα θα έχουν μελλοντικά και οι Τζίμας, Κωστούλας που επίσης προέρχονται από αυτές τις δύο ομάδες.
Ελάχιστη ή καθόλου σχέση με ελληνικές ακαδημίες
Ο Βαγγέλης Παυλίδης είναι μοναδική περίπτωση. Έμαθε τα μυστικά της μπάλας στην ακαδημία «Μπέμπηδες» της Θεσσαλονίκης και στα 16 του, μόλις απέκτησε δικαίωμα διεθνούς μετακίνησης, πήγε στη Μπόχουμ.
Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας και ο Χρήστος Ζαφείρης δεν έχουν καμία σχέση με ελληνική αναπτυξιακή διαδικασία. Ο 17χρονος νεότερος σκόρερ στην Ιστορία της εθνικής γεννήθηκε στο Γκενκ και αγωνίζεται στην τοπική ομάδα από τα 9 του χρόνια. Ο Ζαφείρης είχε ένα πέρασμα από τον Παναθηναϊκό πολύ μικρός (περίπου 8 ετών) αλλά η οικογενειά του μετανάστευσε στη Νορβηγία και ο ίδιος αναδείχθηκε μέσα από ακαδημίες νορβηγικών συλλόγων, ειδικά της Βαλερένγκα όπου έπαιξε από τα 13 μέχρι τα 17.
Ο Απόλλων που δεν έδινε συμβόλαιο!
Ο Ντίνος Μαυροπάνος πέρασε όλη την ποδοσφαιρική εκπαίδευσή του (από τα 11 έως τα 19 του χρόνια) στις ακαδημίες του Απόλλωνα Σμύρνης και συμμετείχε στα πρωταθλήματα υποδομών της Super League. Όταν έφτασε η… κρίσιμη ώρα, οι τότε υπεύθυνοι του Απόλλωνα δεν τον έκριναν άξιο για επαγγελματικό συμβόλαιο. Έτσι, στα 19 έγινε επαγγελματίας στον ΠΑΣ Γιάννινα και δύο χρόνια αργότερα, το 2018, ξεκίνησε η ευρωπαϊκή του περιπέτεια που μετράει ήδη τέσσερις σταθμούς (Άρσεναλ, Νυρεμβέργη, Στουτγκάρδη, Γουέστ Χαμ).
Ο εκπρόσωπος της Παιανίας και ο… Βατανιακός
Ο Γιώργος Βαγιαννίδης εκπροσωπεί τις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού, που μπορεί να έχουν οπισθοχωρήσει έναντι του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, αλλά διατηρούν ιστορικά την αίγλη του παρελθόντος. Άλλωστε, με «παιδιά της Παιανίας» η Ελλάδα έφτασε στην κατάκτηση του EURO 2004. O 23χρονος δεξιός μπακ αγωνίζεται από τα 9 στο «τριφύλλι».
Ο μεγαλύτερος ηλικιακά παίκτης στον θρίαμβο του «Άιμπροξ», είναι και ο μοναδικός που ανδρώθηκε στα δύσβατα μονοπάτια των χαμηλών κατηγοριών. Ο Δημήτρης Γιαννούλης έπαιζε στον Βατανιακό μέχρι τα 19 του χρόνια, απ΄όπου τον απέκτησε ο ΠΑΟΚ.
Οι ακαδημίες των Ελλήνων διεθνών
Κωνσταντής Τζολάκης Ολυμπιακός/Πλατανιάς
Γιώργος Βαγιαννίδης Παναθηναϊκός
Ντίνος Μαυροπάνος Απόλλων Σμύρνης
Κωνσταντ. Κουλιεράκης ΠΑΟΚ
Δημήτρης Γιαννούλης Βατανιακός
Χρήστος Ζαφείρης Βαλερένγκα
Χρήστος Μουζακίτης Ολυμπιακός
Γιάννης Κωνσταντέλιας ΠΑΟΚ
Κωνσταντίνος Καρέτσας Γκενκ
Χρήστος Τζόλης ΠΑΟΚ
Βαγγέλης Παυλίδης Μπέμπηδες