Monobala creative team: Foivos Mouratidis

Bloggers

Euro 2024: Και τώρα οι 8… τελευταίοι

04.07.24 | 19:30

Ήλθε η ώρα για τα προημιτελικά και τα «ζευγαράκια της Αγίας Παρασκευής» ετοιμάζουν τα σχέδια επί χάρτου για τους γάμους της 14ης Ιουλίου – μένει μόνο να δούμε ποιος θα είναι ο γαμπρός και ποια η νύφη.

Ισπανία – Γερμανία

Η μητέρα των μαχών αυτού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με τα δύο μεγάλα φαβορί για τον τίτλο να συγκρούονται πρόωρα στη Στουτγκάρδη, την πόλη της γερμανικής αυτοβιομηχανίας. Δεν ξέρεις πώς να βαφτίσεις τους Ισπανούς και τους Γερμανούς από τα super cars που φτιάχνονται σ’ αυτή την πόλη του νότου. Κι οι δύο αντίπαλοι είναι top class, έχουν τρέξει με πολλά χιλιόμετρα σ’ αυτό το euro και η έδρα λίγο έχει επηρεάσει τη δύναμη των Γερμανών για να πει κανείς ότι λόγω έδρας έχουν το προβάδισμα απέναντι στην «φιλοξενούμενη» αρμάδα του Ντε Λα Φουέντε. Αν ο υπογράφων έβαζε το χέρι του στη φωτιά θα έλεγε ότι όχι μόνο γι’ αυτό το ντέρμπι είναι φαβορί η Ισπανία αλλά είναι, ουσιαστικά, φαβορί για να πάρει το τρόπαιο στις 14 Ιουλίου στο Βερολίνο.

Έχω ξαναγράψει ότι η Ισπανία δεν παίζει πια το «τίκι τάκα» της φουρνιάς του 2010 αλλά με τον Ντε Λα Φουέντε και το μίγμα ώριμων και άγουρων ταλέντων, η Ισπανία παίζει total football, παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στη διοργάνωση. Για να λέμε τα πράγματα χωρίς υπεκφυγές, η Ισπανία αξίζει να πάρει το κύπελλο και ουδείς θα αμφισβητήσει το δίκαιο μιας πιθανής κατάκτησής της. Θα περάσει όμως από τους Γερμανούς; Στην προηγούμενη φάση η Γερμανία δεν πέρασε καθόλου εύκολα τη Δανία όσο κι αν το 2-0 είναι ένα καθαρό σκορ για την ομάδα του νεαρότατου Νάϊγκελσμαν. Το ότι περνάει σαν τρένο τα εμπόδια η διοργανώτρια του τουρνουά δεν εξασφαλίζει απαραίτητα άνετο πέρασμα από τους Ισπανούς και το αντίστοιχο συμπέρασμα μπορεί να βγάλει όμως κανείς και για την Ισπανία που μπορούσε να κερδίσει όχι με τέσσερα γκολ αλλά και με επτά τη Γεωργία, αλλά ουδείς εγγυάται ότι οι δαίμονες Γιαμάλ και Ουίλλιαμς δε θα τα βρουν σκούρα απέναντι στους πιο επιβλητικούς αντιπάλους τους. 4-2-3-1 για τους Γερμανούς στο τελευταίο euro του Κροος και 4-3-3 για την Ισπανία των ταλέντων στα άκρα και της εμπειρίας στον άξονα. Συν τοις άλλοις οι Ισπανοί καλούνται να σπάσουν την περίφημη κατάρα 90 ετών που τους ακολουθεί αφού δεν έχουν ποτέ κερδίσει οικοδεσπότη σε διοργάνωση Euro ή Μουντιάλ.

Μήπως ήλθε η ώρα;

Πορτογαλία – Γαλλία

Η Πορτογαλία έχει συρθεί βλακωδώς από τον Μαρτίνεθ και τους υπόλοιπους στο γελοίο ψυχόδραμα του εγωπαθούς Κριστιάνο Ρονάλντο και κινδυνεύει να αποκλειστεί…μόνη της από τη βλακεία που δέρνει το σύστημα του ενός που καταδυναστεύει το σύνολο. Αν ο Μαρτίνεθ παίξει και απέναντι στους Γάλλους το βράδυ της Παρασκευής με το ίδιο σκεπτικό, όλοι να ψάχνουν τον 39χρονο «Ντόριαν Γκρέϊ» της ομάδας του, απλά οι Γάλλοι θα παίξουν για να τον εγκλωβίσουν και θα πάρουν μια εύκολη πρόκριση. Είναι ερωτηματικό για το ματς που θα γίνει στο Αμβούργο, κατά πόσο η Γαλλία μπορεί να πάρει ένα άνετο εισιτήριο έχοντας καλύτερη ομάδα από αυτή του…Κριστιάνο ή μπορεί να συνεχίσει να φανερώνει κάποιες αδυναμίες της και να πέσει θύμα άλλων παικτών εκτός της πριμαντόνας, στο σύνολο του Μαρτίνεθ. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για το ζευγάρι του τελικού του προηγούμενου Euro όπου οι Πορτογάλοι πήραν το τρόπαιο μέσα στο Παρίσι στην παράταση, στη μοναδική νίκη τους επί των Γάλλων σε 14 χρόνια. Ο κορυφαίος του 2016 Αντουάν Γκριεζμάν καλείται να πάρει μια προσωπική ρεβάνς και θα είναι το κλειδί για την ομάδα του Ντεσάν ενώ από την Πορτογαλία το ταλέντο του θηριώδους Ράφα Λεάο έχει επισκιαστεί από τους βεντετισμούς και τα καπρίτσια του Κριστιάνο που κυνηγάει τα ρεκόρ του και την υστεροφημία του. Κι όποιος προκριθεί πέφτει πάνω στον νικητή από το ζευγάρι του «θανάτου», Ισπανία – Γερμανία. Άγνωσται οι βουλαί…

Αγγλία – Ελβετία

Στο Ντίσελντορφ οι Άγγλοι θέλουν να αποδείξουν ότι αυτό το χρυσό γκολ του Μπέλιγχαμ στις καθυστερήσεις με την Σλοβακία ήταν μοιραίο για να συνέλθουν και να πάρουν το τρόπαιο. Το αιώνιο φαβορί που δείχνει ξεκάθαρες αδυναμίες στα γήπεδα της Γερμανίας, έχει ένα δεύτερο challenge μετά την, τελικά, διόλου ευκαταφρόνητη Σλοβακία, με τους Ελβετούς του Μουράτ Γιακίν που πάνε για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση στους «8» έχοντας ως παράσημο την άνετη επικράτηση επί ενός μεγάλου αντιπάλου, της Ιταλίας. Αυτό και μόνο τους έχει χαλαρώσει το όποιο δέος απέναντι στα φαβορί και τις «βαριές φανέλες», τόσο που ο Γκράνιτ Τσάκα και η παρέα του βλέπουν τους Άγγλους ως ισότιμους αντιπάλους – και έχουν δίκιο. Αγώνας –γρίφος γιατί κατά τους Αγγλόφιλους τώρα θα ξεσπάσει η Αγγλία του Σάουθγκέϊτ και θα δείξει σε όλους τις αρετές της – που είναι όμως οι αρετές της, αλήθεια; Αναζητούνται. Ένα 60-40 για τους Άγγλους μοιάζει λογικό σε αυτό το ζευγάρι αλλά δεν αποτυπώνει τη διαφορά που έχουν ως «ομάδα» οι δύο αντίπαλοι.

Ολλανδία – Τουρκία

Αν για το ένα «κλαδί» των προημιτελικών τόλμησα να προβλέψω Ισπανία για τη συνέχεια και φαβορί για τον τίτλο, για το δεύτερο «μπράκετ» του φορμάτ που έχει δημιουργήσει η ΟΥΕΦΑ βάζω, που λένε «το χέρι μου στη φωτιά» ότι θα προχωρήσει η Ολλανδία. Το χαρακτηριστικό της ομάδας του Κούμαν είναι ότι είναι η πιο βελτιωμένη από φάση σε φάση στο τουρνουά της Γερμανίας, καλύτερη από τη φάση των ομίλων προς τους «16», καλύτερη από τους «16» στους «8».

Με τη Ρουμανία οι Ολλανδοί αντί για 3-0 θα μπορούσαν πολύ ρεαλιστικά να έχουν πετύχει ένα άνετο 6-0 και να μην μιλήσει κανείς για μοναδικό φαβορί την Ισπανία ως τώρα. Ήδη όμως, αυτή η βελτίωση, η φόρμα του Χάπκο, η καλύτερη συνεργασία στη μεσαία γραμμή και οι αμυντικές αδυναμίες που άρχισαν να κρύβονται επιμελώς, οδηγούν στο χρίσμα για τους Ολλανδούς, ότι οι σκληροτράχηλοί Τούρκοι δύσκολα θα τους αποκλείσουν. Το ντελίριο των παικτών του Μοντέλα για την επική πρόκριση επί της Αυστρίας δείχνει πόσο πολύ κόπο χρειάστηκε αυτή η υπέρβαση για να είναι η Τουρκία στους «8». Δεν είναι τόσο εύκολο να επαναληφθεί το ίδιο – οι Ολλανδοί μπορούν να γίνουν κυνικοί και να βρεθούν στον ημιτελικό του Ντόρτμουντ με στόχο όχι μόνο τον τελικό αλλά, βοηθούντων άλλων αποτελεσμάτων, και την κατάκτηση. Ένα 70-30 για τους «οράνιε» στα προγνωστικά, δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα.