Οι παίκτες της Εθνικής Ισπανίας Φωτογραφία: Intime

Διεθνή

Euro 2024: «Ντροπή, άδικο, αντιαθλητικό» – Η Γερμανία ζητά συγνώμη από τον Κουκουρέγια

11.07.24 | 10:13

Γράφει: Θέμης Τόγιας

Το Euro 2024 είχε πολύ καλές στιγμές, είχε, όμως και άσχημες.

Μία από αυτές που «σημάδεψαν» αρνητικά τη διοργάνωση ήταν οι αποδοκιμασίες των Γερμανών οπαδών στον αριστερό φουλ μπακ της Ισπανίας, Μαρκ Κουκουρέγια.

Αυτό συνέβη στον ημιτελικό της «Ρόχα» με τη Γαλλία, με τους ουδέτερους Γερμανούς που βρέθηκαν στην «Αλιάντς Αρένα» του Μονάχου να γιουχάρουν επιδεικτικά τον διεθνή Ίβηρα παίκτη με το που ερχόταν σε επαφή με τη μπάλα.

Ο λόγος ήταν προφανής και είχε να κάνει με το χέρι που έκανε στον προημιτελικό της Ισπανίας με τη Γερμανία, παράβαση που δεν τιμωρήθηκε με πέναλτι από τον διαιτητή, με την άποψη του οποίου συμφώνησε και το VAR.

Γερμανικά ΜΜΕ: «Απαράδεκτη αντίδραση»

Μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας πήραν αμέσως θέση, καταδικάζοντας τη στάση των φιλάθλων της Εθνικής.

Μια στάση άκρως «ντροπιαστική, ανόητη και αντίθετη με το fair play» έγραψε το «Kicker», που πήρε την πιο ξεκάθαρη, ίσως, θέση από όλα τα υπόλοιπα.

«Οι χιλιάδες υποστηρικτές της Εθνικής Γερμανίας αποδοκίμαζαν συνεχώς τον Μαρκ Κουκουρέγια.

Ακόμη κι όταν ακουμπούσε την μπάλα, για ένα δευτερόλεπτο. Αυτό είναι ντροπιαστικό και ανόητο ταυτόχρονα», επισημαίνει το έγκυρο γερμανικό μέσο.

Τονίζει επίσης ότι ο αποκλεισμός της Γερμανίας δεν ήταν «φταίξιμο του αριστερού μπακ με τις χαρακτηριστικές μπούκλες, αλλά μάλλον μια εντελώς λανθασμένη ερμηνεία ενός κανόνα για το χέρι που έχει γίνει υπερβολικά περίπλοκος τα τελευταία χρόνια» και προσθέτει πως «είναι μέρος του αθλητισμού να γιορτάζουμε τις νίκες και να αναγνωρίζουμε τις ήττες».

«Όποιος συμπεριφέρεται έτσι, αποδοκιμάζοντας συνεχώς έναν παίκτη που δίνει τα πάντα στο γήπεδο για 90 λεπτά, δεν έχει κατανοήσει το fair play και συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν αξίζει σε έναν οικοδεσπότη», κατέληξε το Kicker, προσθέτοντας ότι «θα ήταν μια χειρονομία αθλητικού πνεύματος εάν το κοινό στον τελικό της Κυριακής κρατούσε μία ουδέτερη στάση προς τον ποδοσφαιριστή.»

NTV: «Κανένα νόημα»

Το τηλεοπτικό κανάλι NTV, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι «ορισμένοι φίλαθλοι της «μανσάφτ» αποδείχθηκε πως δεν άντεξαν την ήττα και επίσης αποδείχθηκαν κακοί οικοδεσπότες», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έχει κανένα νόημα να αποδοκιμάζουμε τον Κουκουρέγια.»

Συγνώμη… στα ισπανικά

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να ειπωθεί μία συγγνώμη με τη μορφή ανοιχτής επιστολής,  που προσφέρθηκε να κάνει η εφημερίδα «Die Welt» μέσω του αρχισυντάκτη της, Ουλφ Πόσχαρντ.

Ο τίτλος είναι «Λυπούμαστε, αγαπητοί Ισπανοί» και η επιστολή έχει δημοσιευθεί εξ ολοκλήρου στα ισπανικά και σε αυτήν περιγράφονται οι αποδοκιμασίες των Γερμανών φιλάθλων ως «πικρές και γεμάτες μνησικακία», τυπικές πράξεις «ηττημένων που δεν το αποδέχονται» και θυμίζει τη «φιλοξενία» των Ισπανών προς «τις όχι ιδιαίτερα πολιτισμένες ορδές τουριστών από τη Γερμανία στη Μαγιόρκα, την Ίμπιθα ή τη Βαρκελώνη».

Η επιστολή γράφει τα εξής:

«Εκ μέρους πολλών Γερμανών, θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη για την αντιαθλητική συμπεριφορά κάποιων – δυστυχώς – πάρα πολλών! – φιλάθλων στον ημιτελικό της Ισπανίας με τη Γαλλία, κατά του Μαρκ Κουκουρέγια.

Ήταν αντιαθλητικό, ήταν άδικο και επίσης μια αρκετά απλή… μεταφορά ευθύνης. Φυσικά ήταν χέρι και φυσικά έπρεπε να σφυριχτεί πέναλτι.

Η λύπη μας είναι κατανοητή, μετά το εξαιρετικό τουρνουά και την ευχάριστη απόδοση της ομάδας υπό την καθοδήγηση των Ιλκάι Γκουντογκάν, Τζαμάλ Μουσιάλα και Νίκλας Φίλκρουγκ.

Αλλά οι αποδοκιμασίες των Γερμανών φιλάθλων δεν ήταν καθόλου κατανοητές, αλλά μάλλον πικρές και γεμάτες μνησικακία.

Φαινόμασταν σαν οι κακοί ηττημένοι και αυτό δεν έχει θέση στον αθλητισμό.

Μερικοί Γερμανοί μπορεί να είναι έτσι, αλλά πολλοί από εμάς το βρίσκουμε ντροπιαστικό.

Και επίσης αχάριστο, γιατί οι Ισπανοί, με την πραγματικά αξιόλογη φιλοξενία τους, υποδέχονται επίσης, τις όχι ιδιαίτερα πολιτισμένες ορδές τουριστών από τη Γερμανία στη Μαγιόρκα, την Ίμπιθα ή τη Βαρκελώνη.

Βλέπουμε τις πρόσφατες διαμαρτυρίες εκεί ως ένα σημάδι ότι, ως τουρίστες, θα πρέπει επίσης να προσέχουμε τα συμφέροντα της χώρας που μας υποσδέχεται.

Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.»