Euro 2024: Ο Ντε Λα Φουέντε και οι επτά… μάγοι
22.06.24 | 08:44
Οκτώ προπονητές του Euro που έχουν ξεχωρίσει για τη δουλειά τους με τις Εθνικές ομάδες τους στα γήπεδα της Γερμανίας.
Μια αξιολόγηση με πρώτο στο rating τον Ισπανό κόουτς.
Λουίς ντε Λα Φουέντε (Ισπανία)
Άρχισε να δουλεύει στα κλιμάκια της ισπανικής ομάδας στα 52 του έχοντας τελευταίο σύλλογο στην καριέρα του την Αλαβές.
Ο 63χρονος πλέον πρώην παίκτης της Μπιλμπάο έδειξε τις αρετές του ως κόουτς με την Εθνική κάτω των 19 ετών όπου εργάστηκε για 5 χρόνια, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια αυτή κάτω των 21 και, πριν τους άνδρες, αυτή των κάτω των 23 ετών.
Το ποδόσφαιρο που έπαιξε η Ισπανία για να προκριθεί αλλά κυρίως αυτό που μας δείχνει στη Γερμανία, ξεφεύγει από το περίφημο ισπανικό στυλ του «τίκι τάκα» που εκφράστηκε από τους Καταλανούς της Μπαρτσελόνα και προσφέρει ένα total football πρωτοφανούς υγείας με μίγμα παλιών και νέων, όπου ο 16χρονος Γιαμάλ συνεισφέρει το ίδιο με τον 32χρονο Καρβαχάλ και η Ισπανία είναι αυτή τη στιγμή η πιο θεαματική ομάδα της διοργάνωσης χάρις στην ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Ντε Λα Φουέντε, που ίσως γράψει ιστορία.
Ρομπέρτο Μαρτίνεθ (Πορτογαλία)
Ενας Ισπανός με αγγλικό φλέγμα, ο Μαρτίνεθ έδειξε από την εκπληκτική δουλειά του με το Βέλγιο για έξι χρόνια, τι προπονητική φιλοσοφία μπορεί να περάσει και στην ταλαιπωρημένη από Σάντος και Ρονάλντο Πορτογαλία τότε που, ενάμισυ χρόνο πίσω, ανέλαβε τις τύχες της.
Διαχειρίστηκε μαεστρικά την «καυτή πατάτα Ρονάλντο», κοουτσάρει με σεβασμό σε όλο το ρόστερ, η Πορτογαλία βλέπει τελικό και η ομάδα του Μαρτίνεθ μπήκε στη διοργάνωση έχοντας δέκα στα δέκα στον προκριματικό της όμιλο.
Ο Μαρτίνεθ είναι μόνο 50 χρονών και η καριέρα του μόνο καλύτερα μπορεί να πάει, όπως βλέπουμε και από την επιδραστικότητά του στους Πορτογάλους, προ, κατά τη διάρκεια, και κατά τα φαινόμενα και μετά EURO.
Γιούλιαν Νάγκελσμαν (Γερμανία)
Ο Βενιαμίν των πάγκων της διοργάνωσης, λίγο παραπάνω από 36 ετών, παρουσίασε μια ομάδα που δεν είναι φαβορί μόνο λόγω έδρας, αλλά ξεκάθαρα λόγω ποιότητας και τακτικής.
Χωρίς προκριματικούς ως διοργανώτρια αλλά με πολλά φιλικά όπου ο ρέκορντμαν νεαρός κόουτς έδειξε τη φιλοσοφία του μετά τη δουλειά στη Μπάγερν, η Εθνική Ομάδα του παίζει ένα ξεκάθαρο 4-2-3-1 με πολλή δουλειά από τα άκρα, με Κροος και Γκιντογκάν στον άξονα και τον σπουδαίο Νόιερ ως εγγύηση πίσω.
Δεν έδειξε κανένα φόβο και κανένα δέος μετά τη Λειψία και τη Μπάγερν να αναλάβει τη Νατσιονάλμανσαφτ και το συμβόλαιό του έχει επεκταθεί μέχρι το Μουντιάλ του -26. Φαινόμενο.
Ρόναλντ Κούμαν (Ολλανδία)
Δε χρειάζεται να δείξει τώρα τα διαπιστευτήριά του ο – και ως παίκτης πρωταθλητής Ευρώπης – Κούμαν, αλλά η εικόνα της Ολλανδίας στη διοργάνωση δικαιώνει το motto του «η ομάδα πάνω απ΄ όλους».
Στα προκριματικά τον «πλήγωσε» η Γαλλία, στο μεταξύ τους ματς στο τουρνουά τον ταλαιπώρησε αλλά άντεξε, η Ολλανδία του Κούμαν παίζει σταθερά 4-3-3, έχει ως σταρ τον Φαν Ντάϊκ αλλά κυρίως έχει σταρ το σύνολο όποιος κι αν παίζει.
Κι αυτό είναι «σφραγίδα Κούμαν».
Ραλφ Ράνγκνικ (Αυστρία)
Η Αυστρία στα χέρια του Ράνγκνικ ακόμη κι αν δεν προκριθεί, γιατί έπεσε πάνω στα φαβορί, τουλάχιστον έχει ήδη χειροκροτηθεί– αυτό αποτυπώνεται και στις εμφανίσεις της στην πρώτη φάση.
Στα 65 πλέον ο Γερμανός τεχνικός, λάτρης του 4-2-3-1 με τους παίκτες που διαθέτει και με αυτούς, άλλωστε, που πήρε την πρόκριση πίσω από το Βέλγιο, έδειξε τις αρετές του που φάνηκαν κάποτε με τη Στουγκάρδη στη Μπουντεσλίγκα και σίγουρα δεν «φτούρησαν» αντίστοιχα στο Μάντσεστερ.
Με τον Αρναούτοβιτς αλλά και κρυφό όπλο τον Μπαουμγκάρτνερ, το ρόστερ των Αυστριακών αποτελείται από ένα μίγμα παικτών από την αυστριακή και τη γερμανική Μπουντεσλίγκα, και ξεκάθαρα, η Εθνική Αυστρίας είναι ομάδα του προπονητή ίσως περισσότερο από κάθε άλλη στο τουρνουά.
Ντιντιέ Ντεσάν (Γαλλία)
Και μόνο το γεγονός της παραμονής του ήδη για 12 ολόκληρα χρόνια στον πάγκο των «τρικολόρ» τον βάζει μέσα στη λίστα με τους πιο αξιοπρόσεκτους.
Κλήθηκε αμέσως με την πρεμιέρα να βρει λύσεις για τον τραυματισμό του Κιλιάν Εμπαπέ, είναι πάντα ο ίδιος «εγκεφαλικός» προπονητής στον πάγκο, τον σέβονται οι παίκτες, η Ομοσπονδία και ο κόσμος, έχει να διαχειριστεί ένα δύσκολο παζλ στον όμιλο με την Ολλανδία αλλά μπορεί και βγάζει «λαγούς από το καπέλο» όπως τον Καντέ που διανύει δεύτερη νεότητα υπό τις οδηγίες του.
Ένας προπονητής σταθερά πάνω από το «οκτώ» στην κλίμακα με άριστα το 10.
Κάσπερ Χιούλμαντ (Δανία)
Η Δανία υπό τις οδηγίες του έδειξε τις αρετές της στο προηγούμενο EURO αλλά όχι στο Μουντιάλ.
Στους πρώτους αγώνες της στα γήπεδα της Γερμανίας, όπως και στη φοβερή πορεία της στα προκριματικά, η Δανία του 53χρονου Χιούλμαντ έχει προσφέρει υποδειγματική τακτική πίεσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου, διεκδικεί την πρόκριση σε έναν «παράξενο» όμιλο λόγω Αγγλίας και ο Χιούλμαντ είναι από τους προπονητές που έχουν δώσει δείγμα γραφής ότι έχει φτιάξει μια ομάδα κατά τις επιταγές του –μια ομάδα προπονητή.
Σιλβίνιο (Αλβανία)
Έκανε τους Αλβανούς φιλάθλους να πιστέψουν στο θαύμα και ίσως και σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα στη διοργάνωση.
Και μόνο αυτό, αφού ανέλαβε μαζί με το επιτελείο του, του πιστώνεται ως επιτυχία.
Παουλίστα, δημιούργημα της Κορίνθιανς μετακόμισε γρήγορα στην Ευρώπη και οι ποδοσφαιρικές του παραστάσεις χτίστηκαν στην Αγγλία και την Ισπανία.
Βρέθηκε σε όμιλο-λαιμητόμο στο τουρνουά αλλά ελπίζει.
Ο Σιλβίνιο έβαλε υποθήκη για καλή μελλοντική καριέρα στους πάγκους.