Φωτογραφία: Intime

Διεθνή

Euro 2024: Οι στιγμές που «σημάδεψαν» το τουρνουά

15.07.24 | 16:50

Γράφει: Θέμης Τόγιας

Το 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανήκει στο παρελθόν.

Το βράδυ της Κυριακής ο Άλβαρο Μοράτα σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στον ουρανό του Βερολίνου επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της Ισπανίας στο τουρνουά.

Η «Φούρια Ρόχα» του Λουίς ντε λα Φουέντε και των «διαμαντιών» της στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 4η φορά στην Ιστορία της επικρατώντας δίκαια στον τελικό με 2-1 επί της Αγγλίας, η οποία ούτε αυτή την φορά μπόρεσε να κάνει πράξη το «its coming home».

Η διοργάνωση της Γερμανίας είχε τα καλά, είχε και τα άσχημά της. Όμορφες στιγμές, αλλά και αρκετές που θα πρέπει να ξεχαστούν γρήγορα. Παίκτες που έλαμψαν και αστέρια που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Κακές και κακές διαιτησίες, παράπονα, συγκινήσεις κι άλλα πολλά…

Το monobala.gr ξεχώρισε κάποιες από τις πολλές και ιδιαίτερες στιγμές που έγιναν εντός των αγωνιστικών χώρων, που μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και που σαφώς αποτελούν ένα μικρό μέρος των όσων συνέβησαν στα γερμανικά γήπεδα από τις 14 Ιουνίου έως το βράδυ της 14ης Ιουλίου.

Ας ξαναθυμηθούμε μερικές από αυτές:

23/6 – 3η αγωνιστική των ομίλων: Ελβετία-Γερμανία 1-1

Η … λύτρωση από τον Φίλκρουγκ

Μετά το 2Χ2 στο ξεκίνημα, η Γερμανία βρέθηκε πίσω στο σκορ στο τελευταίο ματς του Α΄ ομίλου με την Ελβετία.

Όμως, ο Νίκλας Φιούλκρουγκ, ο οποίος μπήκε στο 76’ ως αλλαγή, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων έσωσε την παρτίδα για τα «πάντσερ» με φοβερή κεφαλιά.

5/7 – Προημιτελικοί: Ισπανία – Γερμανία 2-1

Buzzer beater στο 89’ και στο 120’

Ο συναρπαστικός αγώνας της οκτάδας κρίθηκε στο 120’ με το γκολ του Μορένο, χάρις στο οποίο η Ισπανία προκρίθηκε στους ημιτελικούς με το 2-1 επί της Γερμανίας.

Νωρίτερα στο 89’, ο Φλόριαν Βιρτς, είχε στείλει το παιχνίδι στην παράταση πετυχαίνοντας ένα πολύ όμορφο γκολ. Οι οπαδοί της «νασιονάλμανσαφτ» παραληρούσαν στις εξέδρες, αλλά αργότερα έφυγαν απογοητευμένοι από το γήπεδο.

21/6 – 2η αγωνιστική των ομίλων: Πολωνία – Αυστρία 1-3

Το κλάμα του Αρναούτοβιτς

Μετά την ήττα της πρεμιέρας από τη Γαλλία (1-0 με αυτογκόλ), η Αυστρία έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση στα νοκ άουτ με το 3-1 επί της Πολωνίας.

Ο Μάρκο Αρναούτοβιτς με πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Ο διεθνής άσος «λύγισε» μετά το γκολ που σημείωσε.

25/6 – 3η αγωνιστική των ομίλων: Ολλανδία – Αυστρία 2-3

Πρωτιά με… υπογραφή Ζάμπιτσερ

Στον «τελικό» πρωτιάς του γκρουπ οι Αυστριακοί έκαναν τη μεγάλη έκπληξη επικρατώντας της Ολλανδίας με 3-2.

Το γκολ που χάρισε τη νίκη στο συγκρότημα του Ραλφ Ράνγκνικ πέτυχε στο 80’ ο Μαρσέλ Σάμπιτσερ από μία δύσκολη θέση στην περιοχή.

2/7 – Φάση των «16»: Αυστρία – Τουρκία 1-2

Ο Γκιουνόκ έπαθε… Μπανκς

Ο γκολκίπερ των Τούρκων, Μερτ Γκιουνόκ πραγματοποίησε όχι μόνο την απόκρουση του τουρνουά, αλλά και μία εκ των κορυφαίων επεμβάσεων στα χρονικά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Το ματς στο 2-1 υπέρ των γειτόνων μας και στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Κρίστοφ Μπαουμγκάρτνερ πιάνει την κεφαλιά και σχεδόν τρέχει για να πανηγυρίσει το 2-2 που θα έστελνε το παιχνίδι στην παράταση.

Ο κόσμος το ίδιο, αλλά ο πορτιέρε της Μπεσίκτας κάνει μία πέρα από κάθε λογική επέμβαση στέλνοντας τη μπάλα κόρνερ.

Κανείς από αυτούς που ήταν δίπλα του, αλλά και από αυτούς που παρακολουθούσαν το ματς από την τηλεόραση δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι η μπάλα δεν μπήκε στα δίχτυα.

Όπως είχε συμβεί πριν από πολλά πολλά χρόνια με την επέμβαση του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ!

22/6 – 2η αγωνιστική των ομίλων: Τουρκία – Πορτογαλία 0-3

Το αυτογκόλ που έγινε… viral

Υπεύθυνος για ένα αυτογκόλ που όχι μόνο απλά ήταν περίεργο, αλλά προκάλεσε διεθνή σχόλια με τον τρόπο που έγινε, ήταν ο πρώην κεντρικός αμυντικός του Παναθηναϊκού, Σαμέτ Ακαϊντίν.

Στο 28’ ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός προσπάθησε να περάσει τη μπάλα πίσω στον τερματοφύλακα Αλτάι Μπαϊντίρ, ο οποίος εκείνη τη στιγμή έκανε έξοδο. Μεταξύ τους επικοινωνία δεν υπήρξε, με το αποτέλεσμα να προκαλεί… διάφορα συναισθήματα!

24/6 – 3η αγωνιστική των ομίλων: Κροατία – Ιταλία 1-1

Το δράμα του Μόντριτς και η λύτρωση από τον Τζακάνι

Λένε ότι η απόσταση από την κόλαση μέχρι τον παράδεισο, αλλά και αντίστροφα, πώς είναι πολύ μικρή.

Όσο τα 32 δευτερόλεπτα που απέμεναν για τη λήξη του αγώνα της 3ης αγωνιστικής των ομίλων, ανάμεσα στην Κροατία και στην Ιταλία.

Η «Χρβάτσκα» με το γκολ του Λούκα Μόντριτς είχε το προβάδισμα, αλλά σχεδόν μισό λεπτό πριν το φινάλε των καθυστερήσεων ο Τζακάνι ισοφάρισε κι έστειλε την σκουάντρα ατζούρα» στους «8» και την Κροατία… σπίτι της.

Ήταν το τελευταίο ματς του Μόντριτς με την Εθνική, με τον εμβληματικό παίκτη να ζει το απόλυτο δράμα!

15/6 – 1η αγωνιστική των ομίλων: Ιταλία – Αλβανία 2-1

Το γρηγορότερο γκολ

Από το λάθος του Ντιμάρκο στα πρώτα δευτερόλεπτα ο Νεντίμ Μπαϊράμι ανοίγει το σκορ για τους Αλβανούς.

Ο διεθνής παίκτης της ομάδας του Σιλβίνιο «γράφει» Ιστορία, καθώς πετυχαίνει το γρηγορότερο γκολ στα χρονικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

17/6 – 1η αγωνιστική των ομίλων: Ρουμανία – Ουκρανία 3-0

Απρόσμενη εμφατική νίκη με τρομερό γκολ Στάντσιου

Ακόμη ένα…αουτσάιντερ που προκάλεσε εντύπωση στο ξεκίνημα του EURO 2024 ήταν η Ρουμανία του Εντι Ιορντανέσκου.

Μπήκε στους «16», κυρίως χάρη στο εμφατικό 3-0 της πρεμιέρας επί της Ουκρανίας.

Το ματς εκείνο «σημάδεψε» το πανέμορφο γκολ του Νικολάε Στάντσιου στο 29’ με σουτ, ένα από τα πιο όμορφα που είδαμε στο τουρνουά.

30/6 – Φάση των «16»: Αγγλία – Σλοβακία 2-1 (παρ.)

Ο (θεός) Μπέλιγχαμ… έσωσε τη Βασίλισσα

Αν η Αγγλία έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον Τζουντ Μπέλιγχαμ και στο γκολ ισοφάρισης που πέτυχε εναντίον της Σλοβακίας στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Μέχρι τότε οι Σλοβάκοι ήταν σχεδόν και με τα δύο πόδια στους προημιτελικούς, ωστόσο, ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης με ανάποδο ψαλίδι έστειλε το ματς στην παράταση, όπου το τελείωσε ο Χάρι Κέιν.

9/7 – Ημιτελικός: Ισπανία – Γαλλία 2-1

Ο Γιαμάλ των ρεκόρ «χτύπησε» με τη Γαλλία

Λίγο πριν κλείσει τα 17 του χρόνια ο Λαμίν Γιαμάλ πέτυχε ένα από τα ωραιότερα γκολ του τουρνουά εναντίον της Γαλλίας.

Το παιδί-θαύμα της Ισπανίας «έσπασε» αρκετά ρεκόρ σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μεταξύ άλλων έγινε ο νεότερος σκόρερ σε τελική φάση παρόμοιας διοργάνωσης.

Με τον Κόλο Μουανί να έχει βάλει μπροστά τους «τρικολόρ» στο σκορ, ο σταρ της Μπαρτσελόνα με ασύλληπτο σουτ έξω από την περιοχή έφερε το ματς στα ίσια στο 21’.

9/7 – Ημιτελικός: Ισπανία – Γαλλία 2-1

Ο Νάτσο «πάτησε» στο κεφάλι τον Κολό Μουανί

Ο Κολό Μουάνι με κεφαλιά πριν συμπληρωθεί το πρώτο 10λεπτο του ημιτελικού με την Ισπανία, άνοιξε το σκορ για τη Γαλλία από ασίστ του Κιλιάν Εμπαπέ.

Λίγα λεπτά μετά, ο σκόρερ των «πετεινών» συγκρούστηκε στον αέρα με τον κεντρικό αμυντικό της «Ρόχα», Νάτσο κι έπεσε στο έδαφος.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Ρεάλ Μαδρίτης πάτησε τον πεσμένο Γάλλο και καθώς έπεφτε με το χέρι του κράτησε πατημένο το κεφάλι του Κολό Μουανί στο έδαφος.

Μια σκηνή που προκάλεσε συζητήσεις από την πλευρά των Γάλλων. Η αλήθεια είναι ότι ο Νάτσο είχε χάσει τον έλεγχο ενώ έπεφτε και τυχόν αποβολή του, όπως ζήτησαν οι «τρικολόρ», θα ήταν σίγουρα υπερβολική.

10/7 – Ημιτελικός: Ολλανδία – Αγγλία 1-2

Γουότκινς και… ξεροί οι χιλιάδες Ολλανδοί

Ο Τσάβι Σίμονς πετυχαίνει ένα τρομερό γκολ πέφτοντας στο χορτάρι από μαρκάρισμα του Τρίπιερ και γράφει το Ολλανδία-Αγγλία 1-0 στο 7’.

Λέγεται ότι περισσότεροι από 100.000 Ολλανδοί βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο Ντόρτμουντ.

Όσοι κατάφεραν να πάρουν εισιτήριο και να μπουν στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» πανηγύρισαν έξαλλα και οι υπόλοιποι έξω από το γήπεδο παραληρούσαν.

Ο Όλι Γουότκινς, όμως, στις καθυστερήσεις… έβαλε τέλος στις οποίες ελπίδες τον «οράνιε» για να παίξουν στην παράταση.

14/7 – Τελικός: Ισπανία – Αγγλία 2-1

Άλλοι σήκωναν το τρόπαιο κι άλλοι πλακώνονταν μεταξύ τους

Την ώρα που οι Ισπανοί γιόρταζαν στον αγωνιστικό χώρο την κατάκτηση του τροπαίου, έξω από το «Ολυμπιακό Στάδιο» του Βερολίνου είχαμε επεισόδια και συλλήψεις από την αστυνομία.

 

Στο Λονδίνο, Άγγλοι οπαδοί ήταν αδύνατο να… χωνέψουν τη νέα ήττα των «Τριών Λιονταριών» και τσακώθηκαν άσχημα μεταξύ τους.