Φαβορί για να σφυρίξει τον τελικό Κυπέλλου, ο Σιμόν Μαρτσίνιακ
08.05.25 | 20:21
Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΟΦΗ πλησιάζει (17 Μαΐου) και ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την ποδοσφαιρική κοινότητα είναι ο ορισμός του διαιτητή.
Το monobala.gr έκανε έρευνα και σας παρουσιάζει τρεις βασικούς υποψήφιους, με το όνομα του Πολωνού Σίμον Μαρτσίνιακ να δεσπόζει ως το μεγάλο φαβορί.
Ο 43χρονος ρέφερι είναι ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα ονόματα στην παγκόσμια διαιτησία, μέλος της Elite κατηγορίας της UEFA. Έχει διευθύνει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Γαλλία, αλλά και τον τελικό του Champions League το 2023 (Μάντσεστερ Σίτι – Ίντερ), γεγονός που αποτυπώνει το διεθνές του κύρος.
Η παρουσία του Μαρτσίνιακ στον τελικό του Κυπέλλου, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα προσδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διοργάνωση. Ο Πολωνός έχει περάσει φέτος από τα ελληνικά γήπεδα, διευθύνοντας το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (1-1) για τα προημιτελικά του Κυπέλλου. Προηγήθηκε το 2021 το ΠΑΟΚ – Άρης (2-2) για τη Super League, ενώ είχε σφυρίξει και το Γεωργία – Ελλάδα για τα προκριματικά του Euro. Ενδεικτικό είναι ότι καμία ελληνική ομάδα ή η Εθνική δεν έχει κερδίσει σε αγώνα υπό τη διαιτησία του.
Δεν λείπουν πάντως οι σκιές στην καριέρα του. Στο Champions League, η Μπαρτσελόνα είχε έντονα παράπονα από τη διαιτησία του στον αγώνα με την Ίντερ, ενώ καταγγελίες από τον σύμβουλο των Καταλανών, Ένρικ Μάσιπ, κάνουν λόγο ακόμα και για φραστικό επεισόδιο με τον Αραούχο.
Οι άλλες δύο περιπτώσεις
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τον Μαρτσίνιακ, δεύτερη επιλογή φέρεται να είναι ο Γερμανός Φέλιξ Μπριχ. Αν και έχει αποχωρήσει από τη διεθνή λίστα, παραμένει ιδιαίτερα σεβαστός και έχει ήδη διευθύνει ελληνικά ματς φέτος. Η μακρά του διαδρομή, με παρουσίες σε Μουντιάλ, Euro και τελικούς Champions League, τον καθιστά μια εγγυημένη λύση.
Η τρίτη πιθανή επιλογή είναι ο Ολλανδός Ντάνι Μάκελι, επίσης διαιτητής Elite κατηγορίας, με πλούσια εμπειρία σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και φήμη για σταθερές, πειθαρχημένες διαιτησίες.