Γιατί επέλεξε την Εθνική Ελλάδας ο Καρέτσας
Ο Κώστας Καρέτσας έκανε την επιλογή του κι επέλεξε την Εθνική Ελλάδας. Μια απόφαση που όπως αποδεικνύεται θα «βαραίνει» για καιρό τους Βέλγους και πολλά θα γραφτούν για τους λόγους που το έκανε.
Ίσως οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας της χώρας να μην περίμεναν αυτή την κατάληξη, θεωρώντας ότι από τι στιγμή που ο νεαρός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βέλγιο, ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στις ακαδημίες της Άντερλεχτ και αργότερα τιης Γκενκ, στο τέλος θα φορούσε τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων» σε επίπεδο ανδρών.
Αυτό, όμως, δε συνέβη. Ποδοσφαιρικά ακούστηκαν και γράφτηκαν διάφορα. Υπάρχει, όμως, και μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση της υπόθεσης, από επιστημονικής άποψης, άκρως μα άκρως ενδιαφέρουσα.
Τι κάνει το ζήτημα των «διπλών» εθνικοτήτων τόσο μα τόσο περίπλοκο;
Η απόφαση του Καρέτσα να επιλέξει την Εθνική Ελλάδας αντί του Βελγίου, όπως προαναφέραμε έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Πρόσφατα οι «κόκκινοι διάβολοι» έχασαν τον Μπιλάλ Ελ Χανούς, και μένει να φανεί τι θα αποφασίσουν οι Σεμσντίν Ταλάμπι και Ραγιάν Μπουρνίντα, όταν έρθει η ώρα να διαλέξουν μεταξύ της πατρίδας τους και των… ριζών τους.
Τους τελευταίους μήνες ο Κώστας Καρέτσας είχε ερωτηθεί πολλές φορές: Βέλγιο ή Ελλάδα; Θα μπορούσε να πει κάποιος πώς έφτασε στο σημείο που δεν είχε μπροστά του άλλη επιλογή από το να πάρει μια απόφαση.
Δεν ήταν η χώρα όπου γεννήθηκε, ούτε η χώρα για την οποία είχε παίξει στις μικρές εθνικές ομάδες. Ήταν η χώρα των γονιών του και εκεί όπου εξακολουθεί να έχει πολλούς συγγενείς.
Η άποψη ενός επιστήμονα
«Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν με διπλή υπηκοότητα αισθάνονται συνδεδεμένοι και με τις δύο χώρες», υποστηρίζει η Μίκε Σρούτεν, καθηγήτρια κοινωνικής εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας και στο Odisee University College, που ειδικεύεται στη μετανάστευση.
«Ως παιδί, μεγαλώνεις με δύο κουλτούρες, γεγονός που σου επιτρέπει να ταυτίζεσαι και με τις δύο», προσθέτει.
Στην περίπτωση του Καρέτσα, αυτό ισχύει απόλυτα. Αν και στο σπίτι του μιλούν ολλανδικά, ο επιθετικός μέσος της Γκενκ γνωρίζει αρκετά καλά τα ελληνικά, χάρη στον παππού και στη γιαγιά του και καταλαβαίνει τα πάντα στη γλώσσα.
Συνεπώς, δεν χρειάζεται επιπλέον μαθήματα. Ο Καρέτσας μεγάλωσε με την ελληνική κουζίνα, βλέποντας ελληνικό ποδόσφαιρο και ελληνική τηλεόραση.
Η οικογένεια γιορτάζει τις παραδοσιακές γιορτές και ταξιδεύει στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Επιπλέον, η επαφή με την οικογένεια στην Ελλάδα παραμένει στενή.
«Για τα παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα, είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρούν επαφή σε πραγματικό χρόνο με συγγενείς σε άλλη χώρα», εξηγεί η Σρούτεν και συνεχίζει:
«Πριν από 30 χρόνια, αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο. Τα μέσα ενημέρωσης, οι τηλεοπτικές σειρές… σήμερα όλα είναι πιο κοντά.
Αυτό φυσικά διατηρεί τη σύνδεση ζωντανή, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έχεις δεσμό και με τη χώρα όπου μεγάλωσες. Είναι και παραμένει μια πολύ προσωπική υπόθεση.»
Ο Καρέτσας δήλωσε ρητά στην ανάρτησή του στο Instagram ότι δεν αισθάνεται λιγότερο Βέλγος. Ο Μπιλάλ Ελ Χανούς έχει επίσης τονίσει ότι είναι ευγνώμων στο Βέλγιο, παρόλο που επέλεξε να φορέσει το εθνόσημο του Μαρόκου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, στην περίπτωση του Καρέτσα, ο τεχνικός διευθυντής της βελγικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Βενσάν Μανάρ, μαζί με τον επικεφαλής ταλέντων Κέβιν Φερμούλεν, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες.
Αυτό έκανε τον νεαρό άσο να διστάσει για λίγο, αλλά στην καρδιά του, η απόφασή του είχε παρθεί εδώ και καιρό.